Чланци поређани по датуму: субота, 16 април 2022

ВРБИЦА ПРОСЛАВЉЕНА У САБОРНОМ ХРАМУ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У КРАГУЈЕВЦУ

У суботу 16. априла 2022. године, у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, уз присуство великог броја верног народа, деце и свештенства Саборног храма, торжествено је прослављен празник - Лазареве суботе – Врбице.

Након Свете Литургије која је одслужена у јутарњим часовима, у 16 часова је одслужено и празнично вечерње са петохлебницом.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПОЛУГОДИШЊИ ПОМЕН ПРОТИНИЦИ МИРЈАНИ СМИЉКОВИЋ

У суботу, 16. марта 2022. године, на празник Васкрсења Лазаревог – Лазареву суботу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован началствовао је евхаристијским сабрањем у селу Бабе, архијерејско намесништво космајско.

Преосвећеном Владици саслуживали су: архијерејски намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, архијерејски намесник колубарско – посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, јеромонах Серафим настојатељ манастира Тресије, јереј Жељко Јовановић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Бојан Миленовић.

ТРИБИНА О КОШАРАМА У ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ ХРАМА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у суботу, 16. априла 2022. године, у парохијском дому храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу организована је трибина о Кошарама, као и промоција дечије књиге о Кошарама.

Повод за ово окупљање било је обележавање дана погибије Саше Иванковића, Див Јунака, који је 1999. године положио живот на бранику отаџбине у реону карауле Кошаре.

ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ И ПРАЗНИКА ЦВЕТИ У АРАНЂЕЛОВЦУ

У свим храмовима орашачког намесништва свечано је прославњена Врбица и одслужена Света Литургија на празник Цвети. Деца и верни народ су заједно са својим свештенством прославили овај празник у храму Светих Апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Врбица је прославњена служењем празничног бденија и свечаном литијом у којој су се нарочито истакли наши најмлађи суграђани.

ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Према древном црквеном обичају, уочи празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу освештане су гранчице врбе. Из најранијих сведочанстава ο Врбици с краја 4. века, која потичу од Силвије Аквитанке и у којима је описано богослужење јерусалимске Цркве тога времена, сазнајемо да су у литији учествовали одрасли и деца носећи у рукама гранчице маслинâ и палми.

ЛАЗАРЕВА СУБОТА (ВРБИЦА) У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА АЕРОДРОМУ

Дуги низ година, прослава празника васкрсења четвородневног Лазара свечано се обележава у храму Светога Саве на Аеродрому.

Свечаним бденијем началствовао је јереј Александар Мирковић уз саслужење братства храма. Велики број ђака, чланова дечијег хора “Свети Сава”, дошао је да прослави овај радосни хришћански празник, који су као некада деца, изашли из својих домова, да дочекају и запевају Господу и Спасу своме, носећи врбово пруће.

ВРБИЦА У СТАНОВУ

У храму Светог Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово свечано је прослављена Лазарева субота Светом Литургијом. У поподневним часовима је прослављена Врбица вечерњим Богослужењем братства овога Светога храма. Уз певање тропара празника, велики број деце и родитеља, који су у рукама носили освећене гранчице врбе узели су учешће у литији око цркве. Пратећи елементи данашњег празника имају Библијско утемељење (Јн12).

ЛИТИЈСКА ПРОСЛАВА ЛАЗАРЕВЕ СУБОТЕ - ВРБИЦА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

Дана 16. априла, када наша Света Црква прославља спомен на Васкрсење четверодневног Лазара, верни народ парохије шумаричке сабрао се испред основне школе у шумарицама, како би већ традиционално кренуо у Литију. Благословом нашег епископа Господина Јована, у шумаричком насељу традиционално се чини Литијски ход кроз насеље, на челу Часни Крст и барјаци, које носе одрасли мушкарци, а за њима дечица са малим иконама у рукама, предвођени свештеником протојерејем Срђаном П. Тешићем.