Чланци поређани по датуму: субота, 28 август 2021

ПРОПОВЕД ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ЈОВАНА НА СВЕТОЈ ЛИТУРГИЈИ ПОВОДОМ СЛАВЕ САБОРНОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУУ име Оца и Сина и Светога Духа, помаже вам Бог, браћо и сестре!

Данас смо се сабрали у овом светом дому Мајке Божије да започнемо прослављање њеног празника Успења, коме је овај свети и саборни храм посвећен.

Пресвета Богородица, родивши Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа, испунила је све заповести Божије на земљи. Она је тако и нама дала пример да се и ми, у смирењу, можемо потрудити да испунимо заповести Божије. Такође, она се моли и брине за сваког човека који се обраћа њеном Сину и Богу нашем, али и њој самој, као што мајка брине за дете.

УСПЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – СЛАВА САБОРНОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУ И ОТВАРАЊЕ ДВАНАЕСТИХ ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКИХ СВЕЧАНОСТИ

У навечерје празника, 27. августа, свечано празнично бденије служио је Његово Преосвештенство г. Јован, Епископ шумадијски, уз саслужење братства Саборног храма, чиме је отпочело прослављање празника Успења Пресвете Богородице и славе катедралног крагујевачког храма.

У јутарњим часовима, 28. августа 2021. године, звона Светоуспењског храма су огласила сабрање верног народа око Епископа Јована, који је началствовао Светом Литургијом.

ЛИТУРГИЈА И ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У МАНАСТИРУ ПИНОСАВАУ суботу 28. августа 2021. године, као и сваке године, литургијски је у препуном манастирском храму светог Архангела Гаврила прослављен празник и сеоска слава Успенија Пресвете Богоридице.

Евхаристијском сабрању началствовао је Архијерејски намесник јасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић уз саслужење настојатеља Манастира Пиносава архимандрита Петра (Драгојловића) и другог пароха кусадачког протонамесника Далибора Новаковића.

Драги ђаци и студенти, по устаљеној пракси наше Свете Цркве и ове године служиће се молебан са призивом Светога Духа за почетак школске године у свим храмовима града Крагујевца. Сходно томе желимо да вас обавестимо о распореду служења молебна у нашим храмовима који су нам доставиле Црквене општине.

ПРИЗИВ ДУХА СВЕТОГ ЗА ПОЧЕТАК ШИКОЛСКЕ ГОДИНЕ

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН ПРЕСЕКАО СЛАВСКИ КОЛАЧ У ВЛАКЧИНа дан Успења Пресвете Богородице, 28. августа 2021. године, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован посетио је Храм Успења Пресвете Богородице у Влакчи и том приликом пресекао славски колач. У беседи коју је изговорио одмах након сечења колача, владика Јован је истакао важност поштовања Пресвете Богородице као Свемајке свих оних који верују у Њенога Сина, Господа нашег Исуса Христа.

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У МЛАДЕНОВЦУУ суботу 28. августа 2021. године, парохијани младеновачког храма Успења Пресвете Богородице, молитвено су, као и у претходних 111 година, прославили храмовну славу.

Ни лоши временски услови нису спречили више хиљада Младеновчана да овог дана дођу у своју Цркву.

УСПЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ- СЛАВА ЦРКВЕ У САРАНОВУ“Сачувала си девичанство иако си родила;
и ниси оставила свет мада си умрла, Богородице;
Преместила си се у живот, јер си мати живота,
и молитвама својим избављаш од смрти душе наше!”
Тропар на Успење Пресвете Богородице