Чланци поређани по датуму: четвртак, 13 април 2017

Васкршња посланица Српске Православне Цркве - Васкрс 2017. године

Српска Православна Црква својој духовној деци о ВАСКРСУ 2017. године

ИРИНЕЈ

по милости Божјој

православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим Архијерејима Српске Православне Цркве – свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни ВАСКРШЊИ поздрав:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У САБОРНОМ ХРАМУ СА УЧЕНИЦИМА ОШ "СТАНИСЛАВ СРЕМЧЕВИЋ"На Велики Четвртак, 13. априла 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију Светог Василија Великог у Саборној цркви у Крагујевцу. Епископу су саслуживали свештеници и ђакони Саборног храма. На Свети и Велики Четвртак сећамо се четири догађаја који су претходили Христовом Страдању и Васкрсењу, а то су: Христово Свето прање ногу ученицима, Тајна Вечера, Исусова чудесна Првосвештеничка молитва и Јудино издајство.

ХУМАНИТАРНО ОСЛИКАВАЊЕ ВАСКРШЊИХ ЈАЈА У ЈАГОДИНИНа Велики Уторак, 11. априла, у ОШ „Бошко Ђуричић“, у сарадњи са свим основним школама у Јагодини, организовано је осликавање васкршњих јаја традиоционалним методама. Овом приликом, учествовали су ученици виших разреда са својим наставницима ликовног и вероучитељима, из свих градских и сеоских школа наместништва беличког.

ПРОСЛАВЉАЊЕ ВРБИЦЕ И ПРАЗНИКА ЦВЕТИ У СОПОТУ И НЕМЕНИКУЋУУверавајући нас пре Твог страдања у опште васкрсење, из мртвих си подигао Лазара, Христе Боже. Због тога и ми, као деца, носећи знаке победе, Теби, победиоцу смрти, кличемо: Осана на висинама, нека је Благословен Онај Који долази у име Господње!”

Деца и верни народ Сопота, заједно са својим протојерејом ставрофором Љубишом Смиљковићем, ђаконом Филипом Јовановићем и својим вероучитељима Јеленом Четник и Бојаном Миленовићем и ове године свечано су прославили празник Врбицу у храму Вазнесења Господњег, празничним бденијем и литијом кроз Сопот, у којој су најрадоснији били наши најмлађи хришћани.

ФАРБАЊЕ ВАСКРШЊИХ ЈАЈА У ОШ "ЈОВАН ПОПОВИЋ" У ШУМАРИЦАМА И ДИВОСТИНУ У КРАГУЈЕВЦУУ ОШ "Јован Поповић" у Шумарицама и Дивостину у Крагујевцу ђаци су се приљежно припремали за Празник над Празницима. Велике недеље ученици који похађају веронауку од првог до четвртог разреда су фарбали јаја како би целој школи и целом свету показали радост Васкрсења Христовог и како би и они као Марија Магдалина тајну Васкрсења одгонетнули у тајни јајета, привидно мртве ствари из које се и те како може родити нови живот.

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА О ВАСКРСУ 2017. ГОДИНЕ

Ј О ВА Н

ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И СВОМ ВЕРНОМ НАРОДУ ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ, БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА УЗ СВЕРАДОСНИ ВАСКРШЊИ ПОЗДРАВ:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕНа Велику Среду у поподневним часовима служена је Света Тајна Јелеосвећања у храму Светог Саве, првог српског Архиепископа и Просветитеља. Ова душекорисна, и за тело и душу укрепљујућа Света Тајне се дуги низ година служи сваке Велике Среде у нашем храму. Свештенорадњом је началствовао чредни свештеник Немања Младеновић уз саслужење старешине храма протојереја-ставрофора мр Рајка Стефановића, пароха виноградских протојереја Драгана Брашанца и протонамесника Мирољуба Миладиновића, пароха сушичког јереја Александра Сенића, пароха аеродромских јереја Александра Мирковића и Ивана Антонијевића, и парохијског ђакона аеродромског Милоша Ђурића.

ВЕЛИКА СРЕДА У ВИНОГРАДИМА

На Велику среду 12. априла 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Литургију Пређеосвећених Дарова у Храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и протонамесник Мирољуб Миладиновић, ђакони Милош Ђурић и Милутин Гашевић.