Чланци поређани по датуму: август 2013

ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКО ВЕЧЕВрхунац Госпојинских свечаности било је црквено-народно славље, које је организовано уз свесрдну помоћ града Крагујевца, у вечерњим сатима у Књажевско –српском театру, на сам дан празника. Славље је, отпочело беседом Господина Саше Миленића, председника Скупштине града Крагујевца.

СЛАВА САБОРНОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУСаборни храм у Крагујевцу је 28. августа 2013. године прославио своју храмовну славу Успења Пресвете Богородице. То је празник, у којем Православна црква празнује крај земаљског живота Дјеве Марије, Њену смрт, коју назива “Успењем”, речју која има значење: сна, блаженства, уснућа, спокојства. Суштина и смисао упокојења Мајке Божије најбоље је изражена на икони Успења Пресвете Богородице. На тој икони Мајка Божија лежи на самртном одру. Око Ње су апостоли, а Господ Исус Христос изнад Ње, држи на рукама своју мајку, живу и заувек сједињену у вечности са Богом. Ми на тој икони видимо смрт, али не као растанак, већ као сједињење; не као жалост, већ радост и у крајњем исходу – не смрт, већ живот.

СТРУЧНИ СЕМИНАР ПРОФЕСОРА БОГОСЛОВИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕОдлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Црвке, а са благослову Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и под покровитељством и организацијом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Хризостома, члана Светог Архијерејског Синода за вођење просветних послова, 24. августа 2013. године одржан је једнодневни стручни семинар за све професоре богословија Српске Православне Цркве у Богословији Светог Арсенија у Сремски Карловцима.

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО – ЖИВЕТИ ИСТИНОМ У ВЕРИ, НАДИ И ЉУБАВИСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована на регионалном радију “Радио Јагодина” – 97,3 Mhz, 22. маја 2004. године, на празник преноса моштију Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, кренула је са емитовањем емисија Српске Православне Епархије шумадијске и Црквених општина јагодинских, ЦО при храму Светих апостола Петра и Павла, и ЦО при храму Светих архистратига Михаила и Гаврила - “ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО”, коју уређује вероучитељ Борис Милосављевић.

У СВЕТОМ ПИСМУ НАЛАЗИМО БИОГРАФИЈУ СВАКОГА ЧОВЕКАУ четвртак на Св. ап. Матију 22. августа 2013. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ У осму недељу по Духовима, 18. августа 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Преображењу Господњем у Смедеревској Паланци. Епископу су саслуживали архијерејски намесник протојереј-ставрофор Никола Гвоздић, протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протонамесник Миле Миловановић, јереј Драган Икић i јереј Жељко Милић.

IV ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ КРАГУЈЕВЦУ

Отварањем изложбе фотографија “Мајка хиљада деце” посвећеној Диани Будисављевић, жени која је током Другог светског рата сачувала преко дванаест хиљада деце српске, јеврејске и ромске националности у такозваној НДХ, у Епархијском дому у Крагујевцу, отворене су IV Госпојинске свечаности.

Као и претходних година и ове вечери 21. августа 2013. године у 19 сати у Епархијском дому у Крагујевцу, духовна манифестација Госпојинске свечаности, отворена је изложбом. Братство Саборног храма Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, уз покровитељство града Крагујевца и сарадњу Школске управе Шумадије министарства Просвете Републике Србије и осталих установа културе Крагујевца, већ четврти пут заредом организује духовну манифестацију у оквиру које изложбама, представама, концертима и трибинама промовише православну духовност и културу.

На отварању изложбе присутнима су се обратили свештеник Зоран Врбашки,у име братства Саборне цркве, проф. Добрица Милосављевић, као представник Градског већа и г-дин Ненад Ђорђевић, као један од аутора ове изложбе.

ОТВОРЕНЕ ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИПрограмом Госпојинских свечаности, братство Саборног храма Епархије Шумадијске четврту годину заредом под покровитељством града Крагујевца и подршку Школске управе шумадијског округа, обележава “Успење пресвете Богородице“.

Изложбом фотографија у Епархијском центру у порти Нове саборне цркве под називом “Мајка хиљаду деце“ аутора Ненада Ђорђевића, историчара и Марка Терзића, историчара, синоћ су свечано отворене Госпојинске свечаности. Изложбу фотографија посвећену Диани Будисављевић, Аустријанки која је током Другог светског рата сачувала децу српске, ромске и јеврејске националности од страдања, у присуству Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована, свештенства, представника локалне самоуправе и великог броја грађана, отворио је Добрица Миловановић, члан Градског већа за међународну сарадњу.

У уторак 20. августа, када Црква Христова слави Преподобног Дометија и Ора, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Великомученика и исцелитеља Пантелејмона у Станову.

МАНАСТИР ПРЕОБРАЖЕЊЕ У ОВЧАРУ ПРОСЛАВИО СВОЈУ СЛАВУВелика духовна радост обасјала је манастир Преображење Господње у Овчарско – Кабларској клисури, јер је благослов Божији на дан славе ове свете обитељи донео, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован. Свечаном чину Литургије претходио је величанствен дочек у препуној порти, од стране настојатеља овог свештеног манастира, архимандрита Венијамина и његовог братства, многобројног свештенства и монаштва, верног народа овога краја, који су Архипастира поздравили древним поздравом “Осана на висинима, благословен Онај који долази у име Господње!”

ОСВЕЋЕНИ КРСТОВИ И ЗВОНА ЗА НОВИ ХРАМ У ГРОШНИЦИ На дан првомученика и архиђакона Стефана, 15. августа 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован, посетио је грошничку парохију, и том приликом осветио крстове и звона за нови храм.

Архипастирску бригу и благослов Епископ је пренео са Косова и Метохије, где је истог дана са браћом Архијерејима учествовао у прослави значајног јубилеја, седам векова манастира Бањске.

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА У БРАЈНОВЦУНа дан св. мученика Трофима и Теофила у Брајновцу, 5. августа 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован освештао је крстове за новопдигнути храм посвећеном св. пророку Илији.

ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ДРАЧИНа дан Светих седам мученика у Ефесу 17. августа 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Заупокојену Литургију и полугодишњи  парастос у манастиру Драчи, поводом упокојења монахиње Марине, сестре ове свете обитељи.

Након прочитаног Јеванђеља Владика Јован се богонадахнутом беседом обратио својој духовној пастви.

СТАНИТЕ У ПОДНОЖЈЕ КРСТА И ПОКЛОНИТЕ СЕ ГОСПОДУОвим речима је 14. августа 2012. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован позвао верни народ на евхаристијском сабрању у Старој цркви у Крагујевцу на истинско прослављање празника Изношења Часног крста. Овај празник је храмовна слава, Храма изграђеног на месту, где се четрдесет година налазио Часни Крст кога су комунистичке власти уклониле 1951. године из центра Крагујевца.

XРАМОВНА СЛАВА У ОВСИШТУНа дан Св. Прокопија у Овсишту Његово преосвештенство епископ шумадијски и администратор жички служио је са архијерејским намесником опленачким и са присутним свештенством Свету Литургију.

ЦРКВА У СТАНОВУ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ СЛАВУИ ове године на дан Светог великомученика Пантелејмона, 9. Августа 2013. године, славе Цркве Божије у Станову, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију.

ЦРКВЕНИ ХОР “ОПЛЕНАЦ” И ОВЕ ГОДИНЕ У КОТОРУУ периоду од 21. до 27. јула, Црквени Хор “Опленац”, је на позив Српског пјевачког друштва “Јединство”, а уз благослов епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована, боравио у Котору, као и претходне две године уназад.

СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ПАНТЕЛЕЈМОН- СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ У ВЕНЧАНИМАНа празник св. великомученика Пантелејмона, 9. августа 2013. мноштво народа сабрало се око црквице брвнаре посвећене овом светитељу, у Венчанима код Аранђеловца. Ова богомоља која се налази у шуми далеко од главног пута датира из 19. века, а комплетно је обновљена 1995. године, и од тада сваке године сабира око себе вернике овог краја.

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У МАНАСТИРУ ПЕТКОВИЦА КОД СТРАГАРАНа дан свете преподобномученице Параскеве, 08. августа 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Петковица.

Епископу су саслуживали архимандрит Серафим из манастира Благовештења, са свештеницима опленачког намесништва и ђаконима Епархије шумадијске. Свету Архијерејску Литургију су певале монахиње манастира Драче и Благовештења.

Страна 1 од 2