Чланци поређани по датуму: четвртак, 20 април 2017

КРАГУЈЕВАЦ: НАРОДНИ МУЗЕЈ – „У СУСРЕТ РУСКОМ ЦАРУ“Изложба „У сусрет руском цару“ отворена је 19. априла 2017. у 18 сати у некадашњем конаку кнеза Милоша, а данашњем Народном музеју у Крагујевцу. Изложбу су организовали Сретењски манастир у Москви, Народни музеј Крагујевац и студио Руски Цар.

СВЕТЛИ ЧЕТВРТАК У СТАРОЈ ЦРКВИЕпископ шумадијски Г. Јован је на Светли четвртак служио Свету литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење свештеника Александра Бороте и Милића Марковића.

РАДОСТ ВАСКРСЕЊА У КАСАРНИ ”АЛЕКСАНДАР БЕРИЋ” У НОВОМ САДУВеликим литургијским сабрањем, на Васкршњи уторак, мноштва благоверне и христољубиве војске  у војној цркви Светог Стефана Штиљановића, којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и војни господин Јован уз саслужење Епископа бачког господина др Иринеја, у  касарни ”Александар Берић” у Новом Саду je прослављен празник Васкрсења Христовог. Епископима су саслуживали, новосадски и војни свештеници и ђакони, уз присуство представника покрајинске,градске власти и осталих цивилних структура.

ВАСКРШЊИ КОНЦЕРТ ХОРА „СВЕТА АНАСТАСИЈА СРПСКА“У организацији Цркве Светих апостола Петра и Павла и Центра за културу и образовање, 18. априла у Дому омладине у Аранђеловцу је уприличен Васкршњи концерт.

ПРОСЛАВА ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ – СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКАУ недељу 16. априла у раним јутарњим часовима, уз звоњење свих звона, отпочело је јутарње богослужење. По обављеној јутарњој молитви у препуном храму Свете Петке испевавањем тропара празника отпочела је Света Литургија, којом је началствовао протојереј-ставрофор Велибор Ранђић архијерејски намесник јасенички, уз саслуживање протонамесника Драгана Милутиновића, протонамесника Слободана Сенића и ђакона Александра Јаћимовића. Посланицу Његове Светости патријарха српског Иринеја прочитао је отац Слободан Сенић, после које је верни народ приступио Светом Причешћу. Као и свих предходних година и ове је број оних који су узели активно учешће у Светој Литургији био изузетно велики.

ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЈАГОДИНИ„Што тражите живога међу мртвима? Није овде, него устаде... " (Лк. 24,5-6)

По већ устаљеној традицији, у дану када Црква прославља Васкрсење свога Бога, када смо изнова слушали и проживели „да Господар живота не могаше бити држан у смрти“ Епископ шумадијски Јован посетио је Цркву Божију у Јагодини и началствовао Пасхалним вечерњим богослужењем. Преосвећеном Владици саслуживали су: крстоносни протојереји Радомир Ракић, Радосав Станковић, Небојша Младеновић, протојереј Александар Гајић, јереји Иван Јовановић, Миломир Тодоровић, Милан Ђорђевић и Александар Радосављевић. Благољепију богослужења допринеле су чланице хора при храму Светих апостола Петра и Павла.

ХОР „УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ” НА ДЕВЕТОМ „ВАСКРШЊЕМ КОНЦЕРТУ” У БЕОГРАДУХор „Успења Пресвете Богородице”, Саборног храма из Крагујевца, имао је част да учествује на први дан Васкрса, 16. априла 2017. године, на деветом „Васкршњем концерту” у Београду у Храму Светог Саве на Врачару уз још 13 хорова.