Чланци поређани по датуму: петак, 27 децембар 2019

ИЗЛОЖБА И ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ СТАРИХ КЊИГА У БЕЛИЧКОМ НАМЕСНИШТВУСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, а поводом обележавања јубилеја 8 векова аутокефалности СПЦ, у Јагодини је 14/27. децембра 2019. године, постављена изложба и представљена нова публикација “Старе рукописне и штампане књиге на територији Архијерејског немесништва беличког”. Ово издање Архијерејског намесништва беличког свесрдно је као коиздавач подржао настојатељ манастира Јошанице, високопреподобни архимандрит Евтимије, а реализација пројекта је спроведена у сарадњи са народном библиотеком “Радислав Никчевић” у Јагодини. Аутори публикације су протонамесник Миломир Тодоровић и Нада Димитријевић, виши библиотекар.

ЦРНОГОРСКА ПОЛИЦИЈА ПРЕТУКЛА ВЛАДИКУ МЕТОДИЈА

На мосту на Ђурђевића Тари црногорска полиција је ноћас, у току протеста против доношења закона о слободи вероисповести, брутално претукла Преосвећеног Епископа диоклијског г. Методија.

Владику и поједине вернике полицајци су оборили на земљу и тукли прендрецима и ногама. Повређена су два верника који су покушали да заштите Владику.

Овим чином најбоље се потврдила истинитост речи црногорског премијера Душка Марковића који је у Скупштини рекао да полиција не сме да примени силу против верника, какав закон о слободи вероисповедања је усвојен и колико су Црква и верни народ слободни у савременој Црној Гори.

Извори: Митрополија црногорско-приморска, Званична презентација СПЦ-а

ПРИРЕДБА “БОЖИЋНИ ОБИЧАЈИ” ПОВОДОМ ХУМАНИТАРНЕ АКЦИЈЕ У РОГАЧИДана 27. децембра 2019. године одржана је приредба “Божићни обичаји” у матичној школи “Јанко Катић” у Рогачи.

Циљ је била хуманитарна акција ради прикупљања новчане помоћи малој Анђелији Николић која болује од леукемије.

ЕПИСКОП ЈОВАН: “НАЈВАЖНИЈЕ ЈЕ ПРЕДАТИ СЕБЕ БОГУ”У петак, 27. децембра 2019. године, када наша Црква прославља свете мученике Тирса, Левкија, Филимона и Аполонија, Његово Преосваштенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протонамесник Мирољуб Миладиновић и ђакон Урош Костић, за певницом је појао протојереј Драган Брашанац, а чтецирали су г. др Милосав Ђоковић и г. Владан Степовић.