Чланци поређани по датуму: недеља, 17 септембар 2017

ОСВЕШТАНИ КРСТ И ЗВОНА ЗА ХРАМ РОЂЕЊА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У СТОЈНИКУДана 18. септембра 2017. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог пророка Захарију и праведну Јелисавету, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован освештао је у послеподневним сатима Kрст и три звона за храм посвећен Рођењу Светог Јована Крститеља у селу Стојнику. Епископу су саслуживали: умировљени пароси младеновачки протојереји-ставрофори Живорад Марић и Драгољуб Ракић, Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протонамесник Зоран Алексић, протођакон Иван Гашић и ђакон Небојша Поповић.

ЧАС ДУХОВНЕ РАДОСТИ У ОШ” МИЛАН БЛАГОЈЕВИЋ” – НАТАЛИНЦИСабра нас Господ!

Ово су речи којима је 18. септембра 2017. године у ОШ “Милан Благојевић” у Наталинцима отпочео Час духовности који је својим присуством благословио наш духовни Архипастир Владика шумадијски Г. Јован.

Ученици горепоменуте школе од 1-ог до 8-ог разреда, постављени у шпалир при доласку Његовог Преосвештенсва, у заједници љубави затражили су заједнички благослов од првог пастира наше епархије. Владика Јован је пролазећи кроз анђеоски шпалир, духовно праћен песмом” Маријо славна” коју су појала деца са њиховим вероучитељима – свештеником Николом Илићем и вероучитељем Александром Богојевићем. Уласком Његовог Преосвештенства у фискултурну салу и по Његовом благослову Духовни час се обелоданио и све присутне радошћу осенио.

ИШТИТЕ НАЈПРЕ ЦАРСТВА БОЖИЈЕГА И ПРАВДЕ ЊЕГОВЕ И СВЕ ДРУГО ЋЕ ВАМ СЕ ДОДАТИ! (Мт. 6,33)Христос је дошао да и расејану децу Божију сабере у једно (Јн 11,52). Евхаристија је од самог почетка била јављање и остварење јединства новог народа Божијег, сабраног Христом и у Христу. Треба добро знати и памтити да се у цркву не иде ради индивидуалне молитве, већ ради сабирања у Цркву. Видљиви храм је само образ нерукотвореног храма који изображава. Стога је „сабирање у Цркву“ заиста прво литургијско дејство и темељ целе Литургије.