Чланци поређани по датуму: субота, 28 јануар 2017

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ среду 25. јануара 2017. године, када Црква Божија прославља Свету мученицу Татјану, икону млекопитатељницу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Каленићу. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник лепенички и вд. левачки – протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј Драгослав Цветковић, протојереј-ставрофор Живота Марковић и протођакон Иван Гашић.

САВИНДАН ПРОСЛАВЉЕН У ТОПОЛИПразник посвећен највећем српском светитељу окупио је у Карађорђевој цркви у Тополи велики број верујуће деце која су дошла у свети храм да својим умилним гласом и светосавским рецитацијама подсете на лик и дело Растка Немањића, на духовно савршенство грешног монаха Саве и на непролазну славу и светост првог Архиепископа српског.

Литургијским сабрањем началствовао је архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић уз саслужење протонамесника Остоје Пешића, протонамесника Александра Петровића и ђакона Уроша Костића.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У МАНАСТИРУ ВОЉАВЧИУ петак, 27. јануара, када наша Света Црква прославља нашег највећег просветитеља Светог Саву, по традицији у манастиру Вољавчи свечано је прослављен овај велики празник. Свету Литургију је служио парох страгарачки протојереј Јован Биберчић.

ПАЛАНАЧКИ СЛАВЉЕНИЦИДОЧЕКАЛИСАВИНДАН ЛИТУРГИЈСКОМ МОЛИТВОМ У СВОЈИМ ХРАМОВИМА Заштитника свога Светитеља Саву, ученици основних школа које територијално припадају цркви свете Петке и ове године као низ претходних, отпочели су празновање, Светом Литургијом у поменутом храму. Речи поруке Светог апостола Павла, упућене давно становницима града Коринта, које гласе: Хвалим Вас што ме се сећате и што држите заповести, предања онако како сам Вам предао, могле би бити упућене и паланачким ђацима на овај велики дан од њиховог апостола и покровитеља Светога Саве, дечици која су испунила светињу у хладно светосавско јутро двочасовном тишином и молитвеношћу.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУНа дан 27. јануара када наша Света Црква слави спомен на првог Архиепископа, учитеља и просветитеља Светог Саву у свим храмовима орашачког намесништва служена је Света Литургија и пререзани су славски колачи онима који славе овај празник. У храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу Свету Литургију је служио намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић уз саслуживање протонамесника Слободана Раковића и Александра Миловановића, јереја Милоша Мијатовића и ђакона Немање Искића.