Чланци поређани по датуму: среда, 15 јул 2015

ХРАМОВНА СЛАВА У СИПИЋУХрамовна слава у Сипићу су свети врачеви и бесребреници Козма и Дамјан. Као и сваке године и ове је верујући народ овог живописног села на челу са својим парохом, јерејем Ивицом Камберовићем дочекао госте са љубављу и уз похвални труд.

Празник је почео на најсвечанији могући начин-служењем Свете Литургије. На жалост, због обавеза, Епископ шумадијски Јован није могао да присуствује слави овог храма, те су служили следећи свештеници: Архијерејски намесник рачански, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереји Србољуб Марковић и Велибор Јовановић, протонамесници Миломир Васиљевић и Горан Живковић, као и јереј Влада Бранисављевић.

СЛАВА ХРИШЋАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ, ПАВЛОВДАН  - У ШОПИЋУСлава хришћанске заједнице, Павловдан – Сабор Светих дванаест апостола, прослављена је у Шопићу, у понедељак 13. маја 2015. године. Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Недељко Кусмук, уз саслуживање јереја Ивана Иванковића, протонамесника Владе Димитријевића и ђакона Николе Урошевића.

“ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА” У НЕМЕНИКУЋАМАНа празник Светих апостола Петра и Павла, 12. јула 2015. године, на дан славе неменикућског храма, благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, одржана је јубиларна двадесета културно-уметничка манифестација “Дани Милована Видаковића” посвећена зачетнику српског романа, првом српском романописцу-романсијеру, рођеном у Неменикућама.

Програму манифестације претходила се Света Литургија коју је служио парох неменикућски, јереј Горан Лукић уз саслужење ђакона Филипа Јовановића и присутног народа који је у целости учествовао у Светој Литургији.

СЛАВА ПЕТРОПАВЛОВСКОГ ХРАМА У ЈАГОДИНИПразник светих првоврховних апостола Петра и Павла – Петровдан, свечано и молитвено је прослављен 12. јула 2015. године у Јагодини.

Молитвено празновање храмовне славе отпочело је празничним бденијем у част Првоврховних апостола, а сутрадан настављено Светом Литургијом, којом је началствовао Архијерејски намесник белички протојереј Небојша Младеновић. Након завршетка Свете Литургије уследио је трократни опход око храма испред кога је пререзан славски колач, а заједничарење је настављено пригодним послужењем за све присутне у порти храма.

ХРАМОВНА СЛАВА У АРАНЂЕЛОВЦУ

Празник Првопрестолних апостола Петра и Павла из године у годину сабира Цркву Христову у Аранђеловцу око велелепног храма подигнутог њима у част. И ове године Господње 2015. Петровдан је свечано и торжествено прослављен у граду под Букуљом.

Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање Архијерејског намесника орашачког протојереја- ставрофора Миће Ћирковића, протојереја- ставрофора Драгомира Кеџића и Ранка Ђураша, протојереја Љубише Ђураша и Милована Ранковића, протонамесника Слободана Раковића, јереја Александра Миловановића и Милоша Мијатовића, протођакона Небојше Јаковљевића и ђакона Немање Искића.