Чланци поређани по датуму: мај 2013

Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Иринеј зајено са архијерејима Светог Архијерејског Сабора СПЦ-а посетиће Саборни храм у Крагујевцу 2. јуна 2013. године у 13 часова.

ОПЛЕНАЧКИ ДАНИ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ У ТОПОЛИТопола је у петак и суботу, 17. и 18. маја, била домаћин првом фестивалу хорова који интерпретирају композиције духовног садржаја. У храму светог Георгија на Опленцу, публици су се представили Женски хор „Благовести“ из Рајковца код Младеновца, Градски хор „Златиборска вила“ изУжица, Панчевачко српско црквено певачко друштво и Црквени хор „Опленац“ из Тополе. Фестивал хорова „Опленачки дани духовне музике“ организовао је Културни центар Топола уз благослов Његовог Преосвештенства Владике Шумадијског и Администратора Жичког Господина Јована, а на иницијативу Црквеног Хора ''Опленац'.' Покровитељ целокупне манифестације је Општина Топола.

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ У ЛАЗАРЕВЦУУ петак, 24. маја 2013. године, у парохијском дому храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, одржано је предавање на тему „Свети Кирило и Методије“. Предавач је био Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски и Архиепископ цетињски Господин Амфилохије Радовић. Пре самог предавања митрополит је обишао заједницу „Земља живих“ у Брајковцу, где се упознао са штићеницима ове заједнице и начином њиховог живота. После кратке молитве, Његово Високопреосвештенство је присутне укрепио духовном поуком о важности стражења и борбе са самим собом.

ДРЖАВНА САХРАНА У КРАЉЕВСКОМ МАУЗОЛЕЈУ НА ОПЛЕНЦУПатријарх Иринеј: После дугог и невољног странствовања Краљ Петар, Краљица Марија и Краљица Александра и Краљевић Андреј дошли своме дому и своме народу. Престолонаследник Александар: Ово је историјски тренутак за Краљевску породицу, али и за цео српски народ и државу Србију. Премијер Ивица Дачић: Идеологија има много, али Србија је само једна. Председник Томислав Николић: Ми више себи не можемо и не смемо да дозволимо поделе и неправду.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј началствовао је 26. маја 2013. године, уз саслужење више архијереја Српске Православне Цркве, светом архијерејском Литургијом у цркви Светог Георгија на Опленцу поводом државне сахране посмртних остатака Краља Петра, Краљице Марије, Краљице Александре и Краљевића Андреја.

ДРЖАВНА САХРАНА ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА Њ.В. КРАЉА ПЕТРА II, КРАЉИЦЕ МАРИЈЕ И КРАЉИЦЕ АЛЕКСАНДРЕ И Њ.К.В. ПРИНЦА АНДРЕЈА 24, 25, 26. МАЈ 2013, БЕОГРАД–ОПЛЕНАЦ, СРБИЈАСатница догађаја

Петак, 24. мај 2013. године: Краљевски комплекс на Дедињу и Саборна Црква

9.00–10.00 Литургија у Дворској капели (само Краљевска породица присутна)

10.00–10.15 Помен у Дворској капели (после литургије, само Краљевска породица
присутна)

10.15 Полазак колоне са Краљевског комплекса ка Саборној Цркви Траса којом ће се колона кретати: Дворски комплекс на Дедињу – Бул. Кнеза Александра Карађорђевића – Бул. војводе Путника – Кнеза Милоша – Краља Милана – Теразије – Коларчева – Васина – Студентски Трг – Узун Миркова – Париска – Кнеза Симе Марковића

СУБОТА СВЕТЛЕ СЕДМИЦЕ У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАЉЕВУУ суботу Светле седмице, прослављајући Светли празник Васкрсења Христовог, Његово Преосвештенство Г. Г. Јован, Епископ шумадијски и Администратор Епархије жичке, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Краљеву.

На Литургији Епископ Јован рукоположио је протођакона Ђорђа Лазаревића, секретара Епископа жичког, у чин презвитера.

Такође, у чин протојереја произведен је и јереј Иван Радовановић, благајник ЕУО Епархије жичке и привремени парох парохије у Кованлуку.

ДРУГА СМОТРА КРАГУЈЕВАЧКИХ ХОРОВАДуховно-образовни центар “Свети Јован Златоусти”, у недељу 26. маја 2013. године у 19 часова, организује Другу смотру крагујевачких хорова.

Наступају:

  1. Академски камерни хор “Лицеум”
  2. Хор Младих Саборне цркве
  3. Камерни хор ФИЛУМа
  4. Мешовити хор “Кир Стефан Србин”, Музичка школа
  5. Мешовити хор “Инструментариум”, Музичка школа
  6. Катедрални октет “Свети Роман Мелод”
  7. Хор богословије Свети Јован Златоусти
  8. Дечији хор “Свети Симеон Мироточиви”

Концерти ће бити одржани у храму Светог Саве на Аеродрому и на платоу испред храма.

У случају кише, део публике који би концерте пратио са платоа испред храма, биће смештен у свечану салу Духовно-образовног центра “Свети Јован Златоусти”.

ЕРДЕЧ ПРОСЛАВИО СЛАВУЦрква Божија у Ердечу је и ове године прославила своју храмовну славу Пренос моштију Св. Оца Николаја Мириликијског Чудотворца литургијом којом је началствовао пензионисани прота Живомир Миловановић уз саслужење свештеника Милана Ћосића и Мирка Шиљковића.

ДЕЦА ХОРА “СВЕТИ САВА” ПРИ ЦРКВИ НА АЕРОДРОМУЗахваљујући дару нашег епископа шумадијског Господина Јована, деца хора “Свети Сава” цркве на Аеродорму су походила 19. маја манастире Боговађу, Ћелије и Лелић, преко Поклоничке Агенције епархије Шумадијске. Њих су пратили и неколико богослова који учествују у програмима хора, као и њихов диригент, ђакон Иван Антонијевић са породицом.

Деца никада нису походила овај део Србије и задивила су се средњовековним манастирима који су поред своје богате историје познати и по личностима који су у њима живели или их саградили.

СЛАВА МАНАСТИРА ОСТРОГ10. маја у вечерњим сатима поклоници из Крагујевца су кренули на славу манастира Острог.

Мноштво људи се тих дана сакупљало под острошке висе да се помоли Светом Василију за здравље и спасење. У редовима тих хиљада људи било је и наших шумадинаца који су стрпљиво чекали да целивају чудотворне мошти Светог Василија.

ПОЧЕЛО РЕДОВНО ЗАСЕДАЊЕ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕСветом Архијерејском Литургијом у београдској Саборној цркви, којом јe началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уз саслужење и присуство више епархијских архијереја Српске Православне Цркве, данас је започело редовно заседање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.

У раду овог највишег јерархијског представништва и црквено-законодавне власти у пословима вере, богослужења, црквеног поретка, унутрашњег уређења Цркве, као и врховне судске власти, у оквиру своје надлежности учествују епархијски архијереји Српске Православне Цркве из Отаџбине и расејања. Као и сваке године, на крају рада Свети Архијерејски Сабор ће објавити Саопштење за јавност.

ПОЛУФИНАЛНО И ФИНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ СРЕДЊИХ ШКОЛА ИЗ ВЕРОНАУКЕУ недељу 19. маја 2013. године у просторијама Духовно-образовног центра “Свети Јован Златоусти” одржана су по други пут полуфинална и финално такмичења средњих школа из Веронауке.

Такмичење је отворио поздравним говором ректор крагујеавчке Богословије проф др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор, који је поред такмичења у знању ученицима такође пожелео да се у своме животу исто такмиче у врлинама и добрим делима. Водитељи полуфиналних такмичења су били гђа Селена Јанковић професорка математике у Првој крагујевачкој гимназији и отац Дејан Шишковић, који су ученике провели кроз три игре: питалице, откривалице и асоцијације где су такмичари одговарали на задата питања. У паузи између сваке од њих, ученици средње музичке школе “Др Милоје Милојевић” из Крагујевца су својим музичким програмом подржали такмичаре.

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ВИНЧИ КОД ТОПОЛЕ И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЧИН ЂАКОНАНа дан праведног Јова и преноса моштију Светог Саве Српског, 19. маја 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у винчанском храму који је посвећен Мироносицама.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, пензионисани свештеник протојереј Милун Алексић, протонамесник Дејан Петровић и јереј Александар Петровић са ђаконима Епархије шумадијске.

У склопу Свете Архијерејске Литургије Епископ шумадијски и администратор жички, господин Јован, рукоположио је у чин ђакона теолога Александра Бојовића из Чачка.

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У КАРАЂОРЂЕВОЈ ЦРКВИ У ТОПОЛИНа дан светих мученика Тимотеја и Мавра, 16. маја 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Тополи.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, пензионисани свештеник протојереј Милун Алексић, који је овом приликом удостојен чина ношења напрсног крста и постао протојереј-ставрофор, одлуком Епископа шумадијског, за ревност и подвиг у свештеничкој служби, који по речима нашег Владике треба да буде пример и узор свима који су свештенослужитељи; протојереј Ђорђе Радишић и јереј Александар Петровић са ђаконима Епархије шумадијске.

ФИНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА ИЗ ВЕРОНАУКЕУ суботу 18. маја 2013. ОШ “Светозар Марковић” из Крагујевца је била домаћин финалног тамичења из Веронауке, у које су се квалификовале ОШ “Доситеј Обрадовић”, ОШ “Милутин и Драгиња Тодоривић”, ОШ “Свети Сава” и ОШ “21. октобар”.

ОГЛЕДНО-УГЛЕДНИ ЧАС ВЕРСКЕ НАСТАВЕ И БИОЛОГИЈЕ У ОШ “МИРКО ЈОВАНОВИЋ”У среду 15. маја у просторијама Духовно-едукативног центра “Свети Јован Златоусти” одржано је предавање на тему “Волимо себе и своје ближње”.

Ово предавање је иначе био и огледно-угледни час верске наставе и биологије, а главне теме су биле алкохолизам и наркоманија. Предавачи су били ђакон Иван Антонијевић и Бојана Миликић, професор биологије.

ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУУ среду, 15. маја 2013. године, када црква прославља Светог Атанасија Великог, Архиепископа александријског, и Светог Михаила - Бориса, цара Бугарског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Белошевцу у храму Светог Кнеза Лазара.

ЕВХАРИСТИЈСКА РАДОСТ У ЦВЕТКАМАНа дан Светог апостола Јакова Зеведејева, у понедељак, 13. маја 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Администратор Епархије жичке Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Цветкама код Краљева (Архијерејско намесништво жичко).

Саслуживали су седморица свештеника и двојица ђакона у храму Светог апостола Павла уз учешће народа цветачке парохије и ученика веронауке из основне школе.

ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ И ЛИТУРГИСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУУ недељу посвећеној светом апостолу Томи, 12. маја 2013. године, када Црква Божија прославља светог Василија Острошког Чудотворца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету тајну Јелеосвећења и Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу.

Епископу су салуживали архијерејски намесник лепенички и вд. левачки – протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, пензионисани протојереј Миладин Игњатовић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, јереј Душко Жујевић, јереј Огњен Гребић, јереј Слободан Савковић и јереј Ненад Милојевић.

Страна 1 од 3