Чланци поређани по датуму: петак, 22 мај 2009

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве, у својој седници од 21. маја 2009. године, на предлог Епископског Савета Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци, а поводом арондације постојећих Епархија у Северној и Јужној Америци, донео је одлуку којом се потврђује Устав Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци, и на следећи начин арондирају Епархије наше Цркве на том простору:

ImageУ Православној цркви одувек је суштина монашког живота била опредељење за Бога и заједница са њим, насупрот опредељењу за свет. Монашки живот се схвата као вид борбе за чистоту личности, а против зла у човеку које је присутно кроз страсти. Страсти не могу да се избегну ни спрече, али могу да се савладају и умртве кроз борбу против њих. Монаштво је по свој замисли подражавање Христовом начину живота, јер Господ Христос на једном месту у јеванђељу каже: „Ако хоће ко да иде за Мном, нека се одрекне себе, и узме крст свој и за Мном иде. Јер ко хоће живот свој да сачува, изгубиће га; а ако ко изгуби живот свој Мене ради, наћи ће га“ (Мт 16, 24-25).

ПРЕНОС МОШТИЈУ СВ.ОЦА НИКОЛАЈА –ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У МАНАСТИРУ НИКОЉЕ На дан преноса моштију Св. оца Николаја 22. маја 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Никољу Рудничком.

СЛАВА СТАРЕ БАРАЈЕВСКЕ ЦРКВЕ
СЛАВА СТАРЕ БАРАЈЕВСКЕ ЦРКВЕ
Овогодишња прослава празника Преноса моштију светог оца Николаја славе Старе барајевске цркве,почела је Св. Литургијом коју је служио архијерејски намесник бељанички протојереј-ставрофор Видо Милић, уз саслужење јереја Горана Ракића и Владимира Димића. Литургији је присуствовао верни народ Барајева и околине али и деца из ОШ „Кнез Сима Марковић“.