Чланци поређани по датуму: фебруар 2009

ПОСЕТА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ГОСПОДИНА ЈОВАНА, МИТРОПОЛИЈИ ЦРНОГОРСКО – ПРИМОРСКОЈПрвојерарх питоме Шумадије, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, обрео се ових дана тамо доле, у „гнезду соколова“, у ломној Црној Гори, где је заједно са наследником светопетровског, цетињског свештеног трона, Његовим Високопреосвештенством Митрополитом Црногорско – приморским Господином Амфилохијем, узео учешће у молитвеној светковини поводом Светосимеоновских јубилеја, у родној домаји Симеоновој, Рибници. Бивши игуман Лавре Студеничке, задужбине и месту вечног боравишта Светог Симеона – Стефана Немање, како и приличи, учествовао је у молитвеном сабрању, на оном месту где је родоначелник светородне династије први пут угледао лепоту Божијег дана.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
СА СЕДНИЦЕ ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ


Крагујевац

СЕДНИЦA ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕОкупљени око свог Архијереја, на празник Светог свештеномученика Харалампија 23. фебруара 2009. године, у Епархијском центру у Крагујевцу са почетком у 900 часова, чланови Епархијског савета Епархије шумадијске одржали су редовну годишњу седницу.

ImageСвечаном Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован у препуном Саборном храму у Крагујевцу, прослављена је Недеља Месопусна - Недеља Страшног Суда. Владики је саслуживало братство Светоуспенског храма, на челу са старешином протојерејем-ставрофором Заријем Божовићем, а на Литургији је беседио јереј Горан Мићић.

ЗАДУШНИЦЕ –ДАН КАДА СЕ МОЛИМО ЗА НАШЕ УСНУЛЕ СРОДНИКЕ, БРАЋУ И ПРИЈАТЕЉЕЗадушнице су дан када се спомињу мртви и када се Црква Христова моли за њих на светим Литургијама и парастосима. Пред почетак Великог Васкршњег поста Црква обележава Месопусне задушнице. Ове задушнице помињу се у типику Велике Цариградске цркве, у деветом веку.

НАСТАВАК ПРОЈЕКТА “КАД ПОРАСТЕМ БИЋУ – ЗДРАВ“!Под покровитељством Града Крагујевца а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, 17. фебруара 2009. године у сали Духовног центра саборне цркве у Крагујевцу, одржано је предавање Мр Јасмине Стојановић (Клиника за оториноларингологију КЦ Крагујевац) на тему "Алергијске болести горњих респираторних путева". Циљ пројекта "Кад порастем бићу – ЗДРАВ" је смањење броја оболелих од алергијских болести и астме на територији града Крагујевца. Наредно предавање најављено је за 17. март, а предавач ће бити др Гоца Костић са темом "Алергија код деце".

ImageЊегово Преосвештенство Владика шумадијски Г. Јован, служио је на Св. Фотија Цариградског 19. фебруара 2009. године Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу. Епископу су саслуживали архијерејски намесник лепенички, протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић и старешина Старе Цркве протојереј Милић Марковић.

СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У СТАРОЈ ЦРКВИ КРАГУЈЕВАЧКОЈНа велики хришћански празник Света Три Јерарха Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу.

Владики су саслуживали старешина Старе Цркве протојереј Милић Марковић, архијерејски намесник лепенички протојереј ставрофор Саво Арсенијевић, протонамесник Милан Благојевић и пензионисани свештеник протојереј ставрофор Драгослав Степковић.

СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА-ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У САБОРНОМ ХРАМУПравославна црква данас слави празник Света Три Јерарха. То је празник три светитеља: Василија Великог, Григорија Богослова, Јована Златоустог. Сваки од ова три светитеља има свој посебан дан празновања у црквеној години. Свети Василије Велики се слави 14. јануара, Свети Григорије Богослов 25. јануара, по старом календару, Свети Јован Златоусти 27. јануара по старом календару.

ImageВелики хришћански празник Сретење Господње уједно је и Дан државности Републике Србије. Свету Архијерејску Литургију у цркви Вазнесења Господњег у Орашацу, служио је Његово Високопреосвешетнство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслужење Његовог Преосвешетнства Епископа шумадијског Г. Јована, свештенства и ђакона.

У току Свете Архијерејске Литургије, којој су присуствовали ЊКВ принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, потпредседник Владе Србије г. Јован Кркобабић, министри пољопривреде г. Саша Драгин, просвете др Жарко Обрадовић, трговине г. Слободан Милосављевић, и вера др Богољуб Шијаковић, беседио је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

ПРАЗНИК СВЕТОГ ТРИФУНА У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУПоводом светог Трифуна, крсне славе пароха Старе Цркве, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је 14. фебруара. 2009. године Свету Архијерејску Литургију у овом велелепном храму.

ПОМЕН ДР ЕЛИЗАБЕТ РОС НА ВАРОШКОМ ГРОБЉУ У КРАГУЈЕВЦУУ суботу 14. фебруара Скупштина града Крагујевца и црвени крст Крагујевца обележили су годишњицу од смрти Др Елизабет Рос (Elizabeth Ross). Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован одржао је помен на Варошком гробљу уз салужење свештеника: протојереја-ставрофора Драгослава Степковића, Драгослава Милована, Срећка Зечевића, и ђакона Небојше Јаковљевић.

ImageЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је 13. фебруара. 2009. године тридесету литургију у Храму Свете Петке у Виноградима.

Ово духовно сабрање и присуствовање чудесним догађајима нашег преображења, отвара могућност да и поред Велике Недеље која врхуни литургијском радошћу, ми можемо утолити своју духовну жеђ и задовољити свој духовни апетит и на оваковом сабрању заједништва, заједнички окупљени око свога Архипастира.

Када су се у суботу, 7. фебруара ове године, на дан који је Црква одредила за прослављање светог Григорија Богослова, окупили у Гршници бивши и садшњи свештенослужитељи ове угледне црквене општине са верним народом, видело се колико је у протеклим деценијама овде био добро организован црквени живот. О томе сведочи и новоподигнута црква посвећена великом јерарху и учитељу – Григорију из Назијанза. Хвала богу, изградњом нових храмова у приградским крагујевачким насељима, плодотворан пастирски рад се из Грошнице пренео и у околна места. Али, да се са ваљаним хтришћанским радом наставило, сведоче и плодови садашњих младих и вредних пароха – протонамесника Душана Илића и јереја Срђана Тешића.

ЗЕМЉА ЖИВИХЊегово преосвештенство Eпископ шумадијски Господин Јован је на дан Светог свештеномученика Климента Анкирског посетио заједницу "Земља живих" у Брајковцу и том приликом уз саслуживање јеромонаха Макарија, старешине манастира Светог великомученика Георгија у Ћелијама, служио Свету архијерејску литургију.

На литургији је поред локалног свештенства присуствовао и отац Бранко Ћурчин један од главних протагониста и иницијатора читавог овог пројекта, али и велики број штићеника који се тренутно лече, како у овој кући тако и у остале три куће које се налазе на територији бачке епархије. Благословом и молитвама нашега владике Јована и великим трудом оца Александра Новаковића ова кућа у Брајковцу се развија и постаје својеврсна школа духовног живота од ширен друштвеног значаја и утицаја.

HristodarПоводом 205 година од I Српског устанка и празника Сретење, дана државности Републике Србије српски културни и историјски центар „Српска круна“ организовао је, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Г. Јована, у Епархијској сали у Крагујевцу представљање збирке песама г-дина Јована Стојиловића „Христодар“.

МАНАСТИР ЈОШАНИЦА - СВЕТИ ПРЕПОДОБНИ ЕВТИМИЈЕ ВЕЛИКИМанастир "Јошаница", 02. фебруар 2009. год. - Свети преподобни и богоносни отац наш Евтимије Велики

ПРОТА Милан Борота и његова супруга Ружица из Дивостина, код Крагујевца, имају педесет петоро деце! Биолошки су родитељи двојице синова, а педест три ћерке им је „донео“ ратни вихор на простору бивше Југославије. Све су их, без разлике, однеговали са истом пажњом и љубављу.

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРАДИМАЊегово Преосвештенсто Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете Петке у Виноградима 30. јануара и 1. фебруара 2009. године.

Сретања и скоро свакодневна богослужења Владике Јована у овом новосаграђеном храму, упућене духовне речи и поуке, указују нам на то да је читава активност парохије Виноградске усресређена на јединствен догађај Свете Евхаристије, која је свенародно делање, а не задовољавање наших приватних и индивидуалних верских потреба.