Чланци поређани по датуму: недеља, 02 август 2020

ХРАМОВНА СЛАВА У ГАРАШИМАДана 2. августа, када наша Света Црква прославља успомену на Светог Пророка Илију, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у селу Гараши код Аранђеловца служио Свету Архијерејску Литургију.

Његовом Преосвештенству су саслуживали Архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић, протојереј Милован Ранковић, протонамесник Стефан Франовић, јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин) и ђакон Александар Бабић.

СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ НА СТАРОМ ГРАДСКОМ ГРОБЉУ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИСвети храм посвећен Светом пророку Илији, који се налази на старом гробљу у Смедеревској Паланци потиче још из доба кнеза Милоша Обеновића, скоро 200 година, и краси ову шумадијску варошцу.

Храм се првобитно налазио на месту данашњег храма Преображења, а када је овај храм сазидан, црква брвнара је премештена на градско гробље, где и данас и ако стара, достојанствено стоји и одолева зубу времена чекајући своју обнову и пуну литургијску употребу.