Чланци поређани по датуму: среда, 27 јануар 2010

Vladan KostadinovicБеседа Владана Костадиновића, професора Богословије "Светог Јована Златоуста" у Крагујевцу,
на Светосавској академији 26. јануара 2010. године у Књажевско-српском театру у Крагујевцу

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У КЊАЖЕВСКО СРПСКОМ ТЕАТРУСветосавском академијом у Књажевско-српском театру у Крагујевцу синоћ је обележена школска слава Свети Сава у присуству Његовог Преосвештенства Владике шумадијског Господина Јована и свештенства Епархије шумадијске, градоначелника Крагујевца, Верољуба Стевановића са сарадницима као и представника Шумадијског управног округа и осталих градских институција. Светосавска академија одржана поводом славе Светог Саве, утемељивача српске цркве, државе и школства почела је химном Светом Сави коју је извео хор “Лицеум'', а затим је беседио Владан Костадиновић, професор Богословије Свети Јован Златоусти у Крагујевцу.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУСрпска црква слави Светог Саву првојерарха, учитеља, просветитеља, сејача свега доброг и благоразумног и узвишеног у роду нашем. Тешко је наћи грандиозну личност не само у нашој историји, него и у историјама других народа, чија ореола и харизма ни у једном временском периоду није ни потамнела ни застарела. Личност која је толико актуелна и савремена и око које се у сваком времену могу сабрати сви људи добре воље без обзира на политичке, идеолошке и философске погледе и ставове. Та личност је Свети Сава.

Уочи празника Светог Саве 26. јануара, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свечано празнично бденије у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, уз саслужење братства Саборног храма.

СВЕТИ САВА ЈЕ БИО И ОСТАО НАШ САВРЕМЕНИКСећања на лик и дело Светога Саве за Србе ма у ком времену живели остаће вечна водиља и вечни путоказ, јер је Свети Сава за идеал свогa живота изабрао Богочовека Христа. Тако је било некад а тако је и данас, када се са радошћу сабирамо да прославимо Божијег угодника Светога Саву, покушавајући да наставимо тамо где су наши преци стали.