Чланци поређани по датуму: уторак, 05 фебруар 2013

ДЕСЕТ ГОДИНА ОД УПОКОЈЕЊА ЕПИСКОПА ЖИЧКOГ ГОСПОДИНA СТЕФАНАУ понедељак, 4. фебруара 2013. године, у манастиру Жичи служен је парастос поводом десет година од упокојења блажене успомене Епископа жичког Г. СТЕФАНА. Епископ шумадијски и администратор Епархије жичке Господин ЈОВАН служио је свету архијерејску Литургију, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије жичке, поводом десет година од упокојења блаженопочившег Епископа жичког Господина СТЕФАНА.

На светој Литургији у чин протосинђела произведен је јеромонах Јаков (Лазовић), служашчи у манастиру Жичи, који је био и келејник покојног владике Стефана.

Након свете Литургије одслужен је парастос за упокојење блаженопочившег Епископа Стефана, а након парастоса и малим помен на гробу, поред храма Успења Пресвете Богородице, где је владика Стефан сахрањен.

ПОСЕТА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ГОСПОДИНА Г. ЈОВАНА, ЕПИСКОПА ШУМАДИСКОГ И АДМИНИСТРАТОРА ЕПАРХИЈЕ ЖИЧКЕ ХРАМУ СВЕТОГ АХИЛИЈА У АРИЉУУ недељу тридесет прву по Духовима 3. фебруара 2013. године, Његово Преосвештенство Господин Г. ЈОВАН, Епископ шумадијски и администратор Епархије жичке, служио је свету Архијерејску литургију у храму Светог Ахилија у Ариљу.

Његовом Преосвештенству саслуживали су архимандрит Арсеније, отац Тимотеј игуман манастира Вазнесеља, протојереј-ставрофор Дмитар Луковић Архијерејски намесник Пожешко-ариљски, протојереј-ставрофор Рајко Стефановић секретар Епархије шумадиске, братство храма протојереј Видоје Симић и протонамесник Мирчета Крупниковић, протођакон Ђорђе Лазаревић секретар Епархије жичке, ђакон Иван Гачић и ђакон Бојан Милошевић.

ВИ СТЕ СВЕТЛОСТ СВЕТУУ четвртак 31. јануара 2013. године Епископ шумадијски Г. Јован служио је у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу Свету Архијерејску литургију уз саслужење братства овога храма.

Беседећи верном народу на 11. зачало Јеванђеља од Матеја, Владика је рекао да су Христове речи "Ви сте светлост свету..." заправо позив ученицима на испуњење послања. Ове речи се такође односе и на нас. Ми смо светлост смо само ако смо са Христом, јер Он из унутра освећује све. У овоме је садржана истина о свету и човеку, тј. зашто је призван. Светлост служи да разоткрива шта се у тами догађа. Све што је и тами биће осветљено, а она ће бити сведочанство свету за све људске догађаје.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ОШ “ЂУРА ЈАКШИЋ”Као и претходних година на Савиндан и ове године ОШ “Ђура Јакшић” имала је част да дочека Преосвећеног Владику Јована. Након срдачног дочека испред школе од стране директора, господина Ђорђа Божовића, начелника шумадијског округа и овогодишњег колачара, господина Зорана Рајовића, наставника и ученика, Владика Јован је пререзао славски колач и присуствовао програму који су припремили ученици и наставници са хором.

У уторак, 29. јануара 2013. године, Духовни центар Саборне цркве организовао је промоцију књиге, “Свети Сава светоотачке мисли”, приређивача господина Петра Станковића. Програм је водио вероучитељ Предраг Обровић, а појао је хор ОШ “Ђура Јакшић“ под руководством предметног наставника Слободана Божића.