Чланци поређани по датуму: среда, 29 септембар 2010

ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА О МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ У БИБЛИОТЕЦИ САНУУ организацији Библиотеке Српске Академије Науке и Уметности у Београду представљена је 28. септембра 2010. године књига Манастир Каленић - у сусрет шестој стогодишњици. Ова књига представља зборник радова насталих поводом научног скупа посвећеног манастиру Каленић који је у истом одржан од 5-6. октобра 2008. године  у организацији Одељења историјских наука САНУ.

Крст, који је неодвојив од Христа и Његовог страдања има велики значај за све хришћане, зато му се Црква обраћа у својим молитвама:

УЗДИЗАЊЕ ЧАСНОГ КРСТА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУО Божанска сило,
о непобедива сило,
о непојмива сило
славног и животворног Крста,
сачувај нас грешне!
(из вечерњих молитава)

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ТУЛЕЖИМА КОД АРАНЂЕЛОВЦАУ недељу пред Воздвижење Часнога Крста Господњега, 26. септембра, Преосвећени Епископ Шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Тулежима код Аранђеловца. Новоподигнута црквица посвећена св. Николају Мирликијском била је препуна верника и дечице који су се сабрали у дом божији да дочекају свог Архијереја и да учествују у Светој Евхаристији.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У БАЋЕВЦУУ суботу 25. септембра 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је у храму Силаска Светога Духа у Баћевцу Свету Архијерејску Литургију.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Видо Милић и Радивоје Митровић и јереј Дејан Антић и Влада Димитријевић. На Литургији је појао хор храма “Светог пророка Илије” из Вранића али и велики број деце на опште одушевљење свих хришћана који су тога дана били у храму.

ПРВА СМОТРА ЦРКВЕНОГ БЕСЕДНИШТВА У ПОПОВИЋУСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, 25. септембра 2010. године, одржана је прва смотра црквеног беседништва у Поповићу, Архијерејско намесништво космајско.

Свету Литургију је служио високопреподобни отац Сава, настојатељ манастира Венчац.