Чланци поређани по датуму: фебруар 2008

Окупљени око свог Архијереја, 25. фебруара 2008. године у Епархијском центру у Крагујевцу, чланови Епархијског савета Епархије шумадијске одржали су редовну годишњу седницу.

ПРЕДАВАЊЕ У ДУХОВНОМ ЦЕНТРУ У КРАГУЈЕВЦУ У четвртак 28. фебруара у Духовном центру Саборне цркве у Крагујевцу одржано је предавање на тему Књаз Милош Обреновић. Гост предавач био је проф. др Радош Љушић.

Наглашавајући разлог због кога је изабрана ова тема проф. Љушић је рекао: "Један од главних разлога за то моје опредељење је управо оно што је кнез Милош учинио за Крагујевац, с једне стране, а с друге стране зато што је он по мом дубоком уверењу наш највећи владар XIX и XX века."

ЦРКВА У ДРАГОЦВЕТУ  Дана 26. фебруара 2008.године на Светог Симеона Мироточивог, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован, обишао је Цркву у Драгоцвету, где је у присуству великог броја верника и саслуживање свештенства архијерејског намесништва беличког служена је архијерејска литургија у храму Светог оца Николаја у Драгоцвету.
СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА - ВРЕОЦИУ недељу 24. фебруара 2008. године, храм Покрова Пресвете Богородице у Вреоцима је био испуњен свештенством, народом Колубарско-посавског намесништва и ученицима основне школе у Вреоцима и Медошевцу.

 

ПРЕДАВАЊЕ О. ЉУБИВОЈА СТОЈАНОВИЋА - АРАНЂЕЛОВАЦ Протојереј др Љубивоје Стојановић, професор Богословског факултета у Београду одржао је 23. фебруара 2008. године предавање у петропавловској цркви у Аранђеловцу на тему „Хришћани у савременом свету“.

У уводној речи о. Љубивоје је истакао задатак хришћана да свако време осавремењују вечношћу, сведочењем свету истине о Богочовеку Христу, који је постао човек не престајући бити Бог да би човек постао Бог по благодати не престајући бити човек. Зато је наше крштења стално охристовљење, ухриствљење, и тако долазимо до једне здраве животне динамике где разумемо да живот није само рађање, а после тога ништа  и пре тога незнамо шта. Живот је дар божији и тај дар не може пропасти.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је у беседи после молебана за спас српског народа на Косову и Метохији испред Храма Светог Саве да морамо да кажемо свету да је, док нас буде, Косово наша зеница, насе срце, срце нашега срца, наш свети град Јерусалим и да се њега, као своје душе и судбине, не можемо одрећи".
 
По благослову Његовог Преосвештенства Г. Јована eпископа шумадијског, у Саборном храму у Крагујевцу од 18. фебруара свакодневно се у 17 часова служи молебан за спас српсог народа на Косову и Метохији.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА ПОВОДОМ НАЈНОВИЈИХ ЗБИВАЊА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Саопштење за јавностСвети архијерејски синод Српске православне цркве на својој ванредној седници одржаној у Патријаршији, 17. фебруара 2008. године, доноси следеће саопштење за домаћу и међународну јавност поводом најновијих збивања на Косову и Метохији:

Као што је то Црква и раније небројено пута чинила саопштава и сада да је Косово и Метохија било и треба да остане саставни део Србије, сагласно Повељи Уједињених нација, Одлуци Савета безбедности 1244, као и свим релевантним међународним конвенцијама о људским правима и правима народа и о неповредивости међународно признатих државних граница.

 

ВЕНЧАЊЕ У ПЕТКИУ недељу Митара и Фарисеја, 17. фебруара 2008. године, Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у храму Преподобне мајке Параскеве у Петки код Лазаревца.

ПРОСЛАВА СРЕТЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ОРАШЦУПразник Сретења Господњег и дан државности Републике Србије, као и претходних година и ове 2008. године прослављен је великим црквено-народним сабором у устаничком Орашцу. Пре 200 година народ се окупио око Вожда Карађорђа и проте Атанасија, који су повели Србе у борбу за крст часни и слободу златну, а овог 15. фебруара неколико хиљада људи окупило се око својих архијереја и државних министара, да би показали и доказали да је Сретење како велики црквени празник, тако и општенародни дан и догађај и симбол слободе, како онда, тако и данас и довека.

СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХАДана 12. фебруара 2008. године Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Света три јерарха на Опленцу. Саслуживали су му протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, јереј Александар Петровић, ђакон Градимир Милојевић и црквени хор Опленац.

НА ДАН СВЕТОГ ЈЕФРЕМА СИРИНА10. фебруара, Његово Преосвештенство Епископ  шумадијски Г. Јован посетио је Рачу Крагујевачку. Служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање осморице свештеника и двојице ђакона у Храму Св. Апостола Петра и Павла.

ImageУ четвртак 07. фебруара у организацији Духовног центра eпархије шумадијске и организације Двери српске одржано је предавање на тему ВАСПИТНИ УТИЦАЈ ПОРОДИЦЕ НА ДЕТЕ. Гост предавач био је Његово Преосвештенство викарни Епископ диоклијски и игуман манастира Острог г. Јован (Пурић). Испред Епархије срдачну добродошлицу госту је пожелео Епископ шумадијски г. Јован који је присуствовао предавању.

ImageНа  празник Светог Максима Исповедника, 3. фебруара 2008. године  Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу уз саслужење свештенства саборног храма.

На Светој Литургији беседио је јереј Срећко Зечевић, који је између осталог рекао: "У вери не сме бити дволичности, половичности и кукавичлука. Није довољно само имати веру у срцу него је треба и испољити речима и делима“.

СВЕТИ ПРЕПОДОБНИ ЕВТИМИЈЕ ВЕЛИКИМанастир "Јошаница", субота, 02. фебруар – Његово Преосвештенство Г. Јован, епископ шумадијски, служио је Свету архијерејску Литургију у храму овог манастира.