Чланци поређани по датуму: четвртак, 20 септембар 2018

БОГОРОДИЦА ЗАСТУПНИЦА РОДА ЉУДСКОГпредавање Небојше Дугалића

Нема тог бића људског којe се појавило на овој плавој планети, коме је толико узвишених славопоја, песмопоја и похвала написано и отпојано, као у славу Оне, која је сместила Несместивог у утробу своју, Оне, која је измирила Творца и творевину Његову, Оне која је на свет донела Сина Јединородног, Бога живог, Марија Богородица Приснодјева. У Њену славу и част, братство Саборног храма, благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, уз помоћ и подршку Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, организовало је девете по реду Великогоспојинске духовне свечаности. У препуној сали Духовног центра Саборне цркве у Крагујевцу у понедељак 17. септембра 2018. године одржано је предавање на тему: Богородица заступница рода људског – у списима Светог Јована Дамаскина. Предавање је одржао наш познати глумац Небојша Дугалић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ Велика духовна радост осетила се 20. септембра 2018. године у Рачи крагујевачкој на празник Светог мученика Созонта и Претпразништва Рођења Пресвете Богородице, јер је тог дана ова варош дочекала  свог  Епископа Господина Јована.

Епископу су на литургијском сабрању саслуживали следећи свештеници: архијерејски намесник  рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Велибор Јовановић, протонамесници Горан Живковић  и Дејан Шишковић, јереји Младен Ђурановић и Ивица Камберовић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Марко Арсенић.