Чланци поређани по датуму: мај 2010

ФЕСТИВАЛ ХОРОВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИJСКЕ У ВРЕОЦИМА КОД ЛАЗАРЕВЦА Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у Недељу Свих светих, 30. маја 2010. године, у предивном амбијенту парохијске цркве села Вреоци, надомак Лазаревца, уз саслуживање свештенства Шумадијске епархије, служио Свету Архијерејску Литургију. Циљ посете Његовог Преосвештенства, поред Литургијског сабрања са својом духовном паством, био је и Фестивал хорова Епархије шумадијске који се традиционално одржава већ више година.

РУКОПОЛОЖЕЊЕ ЗА ЂАКОНА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ И БЛАГОДАРЕЊЕ ЗА КРАЈ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕПреосвећени Владика Јован служио је 29. маја 2010. године Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому. Ученици Богословије Светог Јована Златоустог који су тога дана узимали књижице и одлазили на летњи распуст, дошли су да својим молитвеним учествовањем увећају свеопшту радост.

КАНОНСКА ПОСЕТА ВЛАДИКЕ ЈОВАНА ЦРКВИ У БРАЈКОВЦУ И ЗАЈЕДНИЦИ “ЗЕМЉА ЖИВИХ”Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је на дан светих мученика Исидора и Максима, 27. маја 2010. године, у предивном и архаичном амбијенту парохијске цркве брвнаре села Брајковца надомак Лазаревца, уз саслуживање свештенства и монаштва Шумадијске епархије, служио Свету Архијерејску Литургију. На Светој Литургији су поред свештенства и верника локалне црквене заједнице били присутни и штићеници који се лече од болести зависности у заједници “Земља живих”, коју је са благословом Епископа Јована, основала Црквена општина Лазаревац, као умрежени део пројекта који су започели Епископ бачки др Иринеј (Буловић) и Епископ јегарски др Порфирије (Перић), при манастиру Ковиљ.

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ВЛАШКОМ ДОЛУУ среду 26. маја када Српска Православна Црква молитвено прославља Свету мученицу Гликерију, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је у храму Светог Јована Богослова у Влашком Долу уз саслуживање свештенства јасеничког намесништва, служио Свету Архијерејску Литургију. Оживљавајући дрвену праксу ране Цркве, Владика Јован је у склопу Литургију крстио малу Јовану, ћерку надлежног пароха Срђана Ковачевића.

Зоран КрстићПротојереј-ставрофор Зоран Крстић је ректор Богословије “Свети Јован Златоуст” у Крагујевцу и професор “Канонског права” и ” Хришћанске социологије” на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

 

 

ОСВЕЋЕЊЕ СВЕТОТРОЈИЧНОГ ХРАМА У ЦЕРОВЦУ КОД КРАГУЈЕВЦА Још једна од велелепних светиња које су у задње време никле у Шумадијској епархији, јесте храм посвећен Силаску Светог Духа на апостоле у селу Церовац надомак Крагујевца. Идеја за подизање овог храма датира још од 1994. године, када је на иницијативу грађевинског одбора месне заједнице Церовац и потпреседника десимировачке црквене општине Живомира Милановића, затражен и добијен благослов блаженопочившег Епископа шумадијског др Саве (Вуковића), да се отпочне са изградњом новога храма који ће бити посвећен Светој Тројици.

ДУХОВИ – СЛАВА СТАРЕ МИЛОШЕВЕ ЦРКВЕ И ЛИТИЈА ГРАДА КРАГУЈЕВЦАЈедан од посебних дана у години који се везује за град Крагујевац и његове вернике, јесу Духови, слава Старе Милошеве Цркве. Порта ове Цркве је била место где су одржаване седнице првих наших скупштина, ту је започео скупштински живот у тек ослобођеној Србији. Зато и није чудо што је ова Црква посвећена Светој Тројици, празнику Силаска Светог Духа на апостоле. Од самог почетка Богочовечанског домостроја спасења Дух Свети је узидао Себе у темељ Цркве, у темељ Тела Христова, извршивши оваплоћење Логоса у Светој Дјеви, а на педесетницу, Дух Свети силази на Богочовеково тело и занавек остаје у том телу, које је Црква.

НА ДУХОВЕ ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ На дан Педесетнице, или Силаска Светог Духа на апостоле, Дух Свети је сишао на апостоле у облику огњених језика, и то педесети дан од Васкрсења Христовог. Наиме, док су апостоли били сабрани на молитви у Јерусалиму, налет силовитог ветра је ушао у кућу и Свети Дух је испунио сваког од њих, дајући им моћ да говоре на свим језицима света и да их разумеју сви људи.

ВЕНЧАЊЕ У ДИВОСТИНУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је венчао Марка Обрадовића и Милицу Ракић у манастиру Дивостин 8. маја 2010. године. Владика је после Свете тајне венчања упутио речи Архипастирске поуке, које су их позвале на јединство ума и срца, и на оно што је најважније јединство Духа.

MAНАСТИР ДРАЧА ПРОСЛАВИО СВОЈУ СЛАВУ Манастир Драча који се налази десетак километара западно од Крагујевца и ове године свечано, онако како доликује светињи која је од самих почетака била духовно средишње овог дела Шумадије, прославио је своју храмовну славу Пренос моштију Светог оца Николаја.

ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА И ДАН УНИВЕРЗИТЕТА У KРАГУЈЕВЦУУниверзитет у Крагујевцу је у петак 21. маја прославио своју славу Светог апостола и јеванђелиста Јована Богослова. По већ устаљеној традицији славски колач је пресекао Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење крагујевачког свештенства. Честитајућу славу ректору Универзитета професору др Слободану Арсенијевићу, професорима и студентима, Владика Јован је пожелео да сви запослени у овој институцији, следе пример Светог Јована љубљеног апостола Христовог. На Универзитету у Kрагујевцу студира више oд 15.000 студената на 11 факултета, a наставу држи преко 1.000 наставника и сарадника.

ВЛАДИКА ЈОВАН – ПОСЕТИО ОСНОВНУ ШКОЛУ У ВЕЛИКОМ ПОЉУПоводом приредбе “Жеља ми је ићи путем правим” Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Г. Јован посетио је Основну школу “Наталија – Нана Недељковић” у Великом Пољу и присуствовао програму који су припремили ученици школе заједно са својим учитељима и наставницима.

ВЛАДИКА ЈОВАН - БОЖИЈА ЉУБАВ ЈЕ ИЗВОР КОЈИ НИКАДА НЕ ПРЕСУШУЈЕСветом Архијерејском Литургијом у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу, прослављен је празник појаве Часног Крста у Јерусалиму. Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, који је након прочитаног Јеванђеља одржао надахнуту беседу.

ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУУ уторак 18. маја 2010. године, у храму Светог Великомученика Пантелејмона у Станову, служио је Свету Архијерејску Литургију Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован.

ВРЕДНО ПРИЗНАЊЕ ЗА ЦРКВЕНИ ХОР ОПЛЕНАЦ ИЗ ТОПОЛЕ Шеснаестог маја ове године Црквени хор “Опленац” из Тополе учествовао је на деветом хорском фестивалу “Мајске музичке свечаности” у Бијељини, у категорији камерних хорова и освојио сребрну медаљу са 90,33 поена. Ово је први значајнији наступ нашег хора и врло смо поносни што смо освојили ово, за нас, врло важно признање. За учешће на овој културној манифестацији добили смо благослов Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована.

СОЦИЈАЛНА АКЦИЈА"Обрели смо се у потрошачком свету који се родио из бајке о отвореном друштву, друштву које служи себичном појединцу, појединцу који кмечи за својим грађанским правима и индивидуалним слободама, правима да своју индивидуалност заштити од сваког поштеног и потпуног односа са другим човеком па макар му то био и најближи род.

ЕПИСКОП ЈОВАН СА СВЕШТЕНИЦИМА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЛЕПЕНИЧКОГ И ЊИХОВИМ ПОРОДИЦАМАТрадиционално окупљање свештеника Архијерејског намесништва лепеничког и њихових породица, ове године је уприличено 17. маја, а место окупљања је била Баточина.

УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ МОНАХ САВА САБРАТ МАНАСТИРА ТРЕСИЈЕ ПОД КОСМАЈОМ Након дуге и тешке болести и времена проведеног у болници у раним јутарњим сатима 15 маја 2010. године упокојио се у Господу монах Сава, сабрат манастира Тресије. Отац Сава рођен је давне 1921. године у малом шумадијском селу Дубона надомак Младеновца од оца Милосава и мајке Лепосаве добивши на крштењу име Властимир.

НЕДЕЉА СВЕТИХ ОТАЦА ПРВОГ ВАСЕЉЕНСКОГ САБОРА У РАНИЛОВИЋУ КОД АРАНЂЕЛОВЦА У Недељу Светих Отаца Првог Васељенског сабора, Предстојатељ наше помесне Цркве, Епископ шумадијски Господин Јован посетио је село Раниловић надомак Аранђеловца, где је, у храму Светих апостола Вартоломеја и Варнаве служио Свету Архијерејску Литургију.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ПОПОВИЋУ КОД СОПОТАУ суботу 15. маја 2010. године, када Црква молитвено прославља Пренос моштију Светог Атанасија Великог и Светог цара Михаила, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Поповићу код Сопота.

Страна 1 од 2