Чланци поређани по датуму: петак, 27 новембар 2009

СПЕЦИЈАЛНА ПЛАКЕТА ЗА НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ Протојереј Милан Борота, клирик Епархије шумадијске и његова супруга Ружица добитници су специјалне плакете на избору за Најплеменитији подвиг године који традиционално организују „Вечерње Новости“. Награда им је додељена за њихово залагање у Дому „Свети Јован Крститељ“ Епархије Шумадијске у којем су током 90-их однеговали 53 деце ратне сирочади са простора бивше СФРЈ. Прота Милан Борота и његова супруга иначе имају двојицу синова који су такође свештеници, а занимљиво је да су и сами избеглице из Хрватске.

(Извор: Радио Златоусти)

Свети Јован Златоусти – слава Богословије у КрагујевцуКРОЗ ЗЛАТОУСТОВУ ЛИТУРГИЈУ И ЉУБАВ ПРОСВЕТЉУЈЕМО СВОЈЕ ВРЕМЕ ВЕЧНОШЋУ

Ученици и професори Златоустове богословије у Крагујевцу, уз учешће гостију из сестринских богословских училишта, људи добре воље који помажу црквену просвету, представника Министарства вера Републике Србије и бивших ученика, окупљени око свога архијереја, Епископа шумадијског Господина Јована, евхаристијски сједињењем са Господом кроз Литургију свога патрона, 26. новембра, на дан када Црква прославља и сећа се великог васељенског учитеља и оца, прославили су школску славу.

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ВАРВАРИНУНа празник Св. Стефана Дечанског 24. новенбра 2009. године у храму Успенија Пресвете Богородице у Варварину, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслуживање свештенства овог намесништва, служио је Свету Архијерејску Литургију на којој је крстио малог Лазара, сина пароха треће варваринске парохије јереја Срђана Миленковића. У летописима двовековног храма Успенија Пресвете Богородице у Варварину није забележено ниједно Литургијско крштење, те је крштење малог Лазара било благословени празник за сву Цркву варваринску.