Чланци поређани по датуму: среда, 21 октобар 2009

МОЛЕБАН НОВОМУЧЕНИЦИМА КРАГУЈЕВАЧКИМ У ШУМАРИЦАМАБЛАЖЕНИ СУ КОЈЕ СИ ИЗАБРАО И ПРИМИО ГОСПОДЕ!

И ове 2009. године, у Епархији шумадијској обележава се спомен на Новомученике крагујевачке, невино пострадале људе, жене и децу, које су мучки убили војници немачке окупационе војске у Другом светском рату 21.октобра 1941.године. Немачки војници су стрељање, више хиљада недужних Крагујевчана, извршили у знак одмазде, по наредби сто Срба за једног немачког војника. Овај незапамћени злочин остао је у историји записан као једно од највећих страдања које је наш народ претрпео у Другом светском рату.

ПРЕДСЕДНИКУ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ДМИТРИЈУ МЕДВЕДЕВУ СВЕЧАНО УРУЧЕН ОРДЕН СВЕТОГ САВЕСа благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла и одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, господину Дмитрију Медведеву, Председнику Руске Федерације, уручен је орден Светог Саве првог степена на свечаној аудијенцији која је одржана данас, 20. октобра 2009. године, у просторијама Српске Патријаршије у Београду.

ХРАМОВНА СЛАВА У КОНАТИЦАМАУ понедељак 19. октобра 2009. године на дан светог апостола Томе, Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Господин Јован, служио је у храму посвећеном овом светитељу у Конатицама. Свог Aрхијереја дочекао је верни народ са децом из Конатица и околине. Владики су саслуживали свештеници: протојереј-ставрофор Видо Милић архијерејски намесник бељанички, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић архијерејски намесник космајски, протонамесник Василије Спасојевић и јереј Игор Обрадовић. Пре свете литургије Владика је осветио нови живопис у конатичком храму.