Чланци поређани по датуму: јануар 2010 - Епархија Шумадијска

ТемнићОвим речима Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован обратио се верном народу темнићког краја приликом освећења темеља за парохијски дом при Храму Свете Тројице у Горњем Катуну на дан Светог Гаврила Лесновског 29./16. јануара 2010. године.

ЧЕТВРТАК НЕДЕЉЕ О БЛУДНОМ СИНУ У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИНакон Савиндана у четвртак припремне недеље за Велики пост, Недеље митара и фарисеја, Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литурију у Старој Цркви уз саслужење братства оваога хрaма.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЛАПОВУИ ове године је први српски Архиепископ и Просветитељ Свети Сава прослављен свечано у храму св. Параскеве у Лапову уз присуство и учешће великог броја деце. Свету Литургију су служили протојереји Србољуб Марковић и Миленко Стикић уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.

Vladan KostadinovicБеседа Владана Костадиновића, професора Богословије "Светог Јована Златоуста" у Крагујевцу,
на Светосавској академији 26. јануара 2010. године у Књажевско-српском театру у Крагујевцу

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У КЊАЖЕВСКО СРПСКОМ ТЕАТРУСветосавском академијом у Књажевско-српском театру у Крагујевцу синоћ је обележена школска слава Свети Сава у присуству Његовог Преосвештенства Владике шумадијског Господина Јована и свештенства Епархије шумадијске, градоначелника Крагујевца, Верољуба Стевановића са сарадницима као и представника Шумадијског управног округа и осталих градских институција. Светосавска академија одржана поводом славе Светог Саве, утемељивача српске цркве, државе и школства почела је химном Светом Сави коју је извео хор “Лицеум'', а затим је беседио Владан Костадиновић, професор Богословије Свети Јован Златоусти у Крагујевцу.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУСрпска црква слави Светог Саву првојерарха, учитеља, просветитеља, сејача свега доброг и благоразумног и узвишеног у роду нашем. Тешко је наћи грандиозну личност не само у нашој историји, него и у историјама других народа, чија ореола и харизма ни у једном временском периоду није ни потамнела ни застарела. Личност која је толико актуелна и савремена и око које се у сваком времену могу сабрати сви људи добре воље без обзира на политичке, идеолошке и философске погледе и ставове. Та личност је Свети Сава.

Уочи празника Светог Саве 26. јануара, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свечано празнично бденије у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, уз саслужење братства Саборног храма.

СВЕТИ САВА ЈЕ БИО И ОСТАО НАШ САВРЕМЕНИКСећања на лик и дело Светога Саве за Србе ма у ком времену живели остаће вечна водиља и вечни путоказ, јер је Свети Сава за идеал свогa живота изабрао Богочовека Христа. Тако је било некад а тако је и данас, када се са радошћу сабирамо да прославимо Божијег угодника Светога Саву, покушавајући да наставимо тамо где су наши преци стали.

Освештана предшколска Установа “Јелица Обрадовић” – вртић “Сунце” у МладеновцуЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован посетио је у уторак, 26. јануара 2010. године Архијерејско намесништво младеновачко, и овом приликом обавио је чин освећења предшколске установе „Јелица Обрадовић“ – вртић „Сунце“.

ДАН ПОСВЕЋЕН ИКОНИ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУСвечаним Литургијским сабрањем 25. јануара 2010. године обележен је дан иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице у манастиру Каленићу, која је уједно једна од слава ове свете обитељи.

СВЕТИ САВА, ПРВИ АРХИЕПИСКОП И ПРОСВЕТИТЕЉ СРПСКИСавиндан - 14. јануара по старом, а 27. јануара по новом календару, Православна Црква слави Светог Саву, првог архиепископа и просветитеља српског.

Растко Немањић, најмлађи син великог српског жупана Стефана Немање и Ане, рођен је око 1174. године. Заједно са старијом браћом, Стефаном и Вуканом, на двору у Расу, добио је изванредно образовање. Од ране младости показивао је љубав према књизи. На његов духовни развој највише су утицала житија јужнословенских пустињака, светог Јована Рилског, Јована Осоговског, Гаврила Лесновског и Прохора Пчињског. Ипак, сматра се да се мали Растко највише одушевљавао житијем светог и равноапостолног Кирила, просветитеља Словена, које је често читано на Немањином двору.

Страна 1 од 5