Чланци поређани по датуму: среда, 11 јул 2018

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ ХРАМА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУУ четвртак, 12. јула када наша Света Црква прославља спомен на Свете апостоле Петра и Павла, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном овим светитељима Божијим у Аранђеловцу. Његово Преосвештенство су свештеници и чланови црквеног одбора дочекали на почетку града у свечаним кочијама и у тој прелепој поворци која је прошла улицама града допратили до храма Светих Апостола Петра и Павла где је Његово Преосвештенство Господин Јован служио Свету Литургију.

ЦРКВА СВЕТОГ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У РАЧИЦрква Светог Апостола Петра и Павла у Рачи и ове године сабира верни народ под сводовима ове велелепне цркве која прославља пуних 163 година.

И овог Лета Господњег 2018. у име Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Јована Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Миладин Михајловић уз саслужење протојереја-ставрофора Видоја Рајића, протојереја Радослава Сенића и Велибора Јовановића, протонамесника Ивице Камберовића и ђакона Божидара Васиљевића.

СЛАВА ПЕТРОПАВЛОВСКОГ ХРАМА У ЈАГОДИНИПразник светих првоврховних апостола Петра и Павла – Петровдан, свечано и молитвено је прослављен 12. јула 2018. године у Јагодини.

Молитвено празновање храмовне славе отпочело је празничним бденијем у част Првоврховних апостола, а сутрадан настављено Светом Литургијом, којом је началствовао протојереј-ставрофор Радосав Станковић уз саслуживање намесника беличког протојереја-ставрофора Небојше Младеновића, протојереја-ставрофора Миодрага Матића, протонамесника Дејана Ђорђевића и Миломира Тодоровића, јереја Милана Ђорђевића, као и протођакона Нинослава Дирака и ђакона Далибора Нићифоровића. Пригодну беседу о празнику произнео је протонамесник Миломир Тодоровић. Благољепију богослужења допринеле су и чланице хора “Св. апостоли Петар и Павле“. Након завршетка Свете Литургије уследио је опход око храма испред кога је пререзан славски колач, а заједничарење је настављено пригодним послужењем за све присутне у порти храма.

ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА У НЕМЕНИКУЋАМА

На празник Светих апостола Петра и Павла, 12. јула 2018. године, дан храмовне славе Цркве у Неменикућама, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одржана је 23. културно-уметничка манифестација у част нашег великог романописца и првог српског романописца-романсијера Милована Видаковића, рођеног у Неменикућама.

Манифестација се благословом Епископа, одржава сваке године у организацији Црквене Општине неменикућске, Општине Сопот, Библиотеке Града Београда и Библиотеке-Сопот.