Чланци поређани по датуму: уторак, 02 јун 2015

СЛАВА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ И ГРАДСКА ЛИТИЈАНа Духовски понедељак, 01. јуна 2015. године, прослављена је храмовна слава задужбине кнеза Милоша Обреновића, цркве Свете Тројице у Крагујевцу. Литургијким слављем началствовао је епископ шумадијски, Господин Јован уз саслуживање протојереја-сатврофора др Зорана Крстића, протојереја-ставрофора Милана Бороте, протојереја-ставрофора Сава Арсенијевића, протојереја-ставрофора Рајка Стефановића, протојереја-ставрофора Милована Антонијевића, протојереја Милића Марковића, протонамесника Срећка Зечевића, јереја Владана Костадиновића, протођакона Мирослава Васиљевића, протођакона Ивана Гашића, протођакона Небојше Јаковљевића, ђакона Милоша Ђурића и ђакона Немање Стојковића. Литургијском благодарењу присуствовали су представници градских власти и управе које је предводио градоначелник, господин Радомир Николић, као и представници војске и полиције. Посебна радост представља и богослужбено учешће ученика Друге техничке школе који су се овом приликом и причестили.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЧИБУТКОВИЦИУ суботу 30. маја 2015. године, када наша Црква прославља св. апостола Андроника и св. Јунију, и обележава духовске Задушнице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у месту Чибутковица, у Колубарско-посавском намесништву. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Ненад Вукићевић из Епархије ваљевска, протојереји Драган Стевић и Мирчета Крупниковић, гости из Епархије жичке, Архијерејски намесник Колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протонамесник Владимир Стојковић, јеромонах Филотеј (Јовановић), протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић.

ПРАЗНИК ДУХОВА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУУ недељу, 31. маја, на празник Силаска Светога Духа на Апостоле – Педесетница – Тројице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у саборној цркви у Крагујевцу.

Епископу су саслуживали свештеници и ђакони саборне цркве. Својим присуством ученици ОШ "Станислав Сремчевић" увеличали су литургијску и празничну радост. Велики број њих дошао је са својим вероучитељем, а неки од њих и са својим родитељима, како би узели учешћа у свеспасоносној Тајни Свете Тројице.

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА МЛАДЕНОВАЧКА ЛИТИЈАПразник Силаска Светог Духа на Апостоле, Тројичиндан, прослављен је свечано у младеновачком храму Успења Пресвете Богородице. Евхаристијском сабрању присуствовао је многобројни благочестиви народ, који је испунио велелепни храм и његову пространу порту. Лепоти богослужења допринео је хор младеновачке Цркве на челу са професором Стефаном Ненадовићем. Поводом литије ове шумадијске вароши штампан је и пригодан број билтена „Благовесник“, који уређује братство Светуспенског храма.