Чланци поређани по датуму: јануар 2012

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ВРТИЋУ „ЦИЦИБАН“27. јануара 2012. године у вртићу Цицибан са почетком у 10:30 часова одржана је Светосавска академија, поводом славе вртића – Светог Саве.

Учесници су била деца предшколских група. Након програма, уз присуство свештеника Александра Бороте, приступило се сечењу славског колача, а након тога, приређен је коктел за родитеље, колеге, децу и пријатеље вртића.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу 33. по Духовима, на дан спомена Часних верига апостола Петра и преподобног Ромила Раваничког (29. јануара), Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу.

На свету службу Божију, у ледом окованом Аранђеловцу, окупило се мноштво верника, како би дочекали свог Архијереја и како би учествовали у заједничком делу- светој Евхаристији.

ИЗАБРАНА НОВА ИГУМАНИЈА МАНАСТИРА ДРАЧЕ МАТИ ЈЕЛЕНАДатуми који се везују за манастир Драчу у Шумадијској епархији могу се само пратити кроз догађаје и личности, кроз све оне трудољубиве монахе и смерне монахиње који су у најтежим временима узимали на себе монашки подвиг, а многобројни манастири за наш народ су били места физичког и духовног сабирања и окупљања.

Управо и зато важе познате речи српске песникиње Исидоре Секулић: “Немамо много дворова из прошлости, али црквама и манастирима смо засејани. Црква и манастир су били што и кућа владару и чобанину, и писменом и неписменом, и јунаку и обичном човеку”.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ СРПСКОГ НАЈЛЕПШЕГ ЧЕДА СРСПКОГ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ шумадисјки Господин Јован, на дан Светог Саве српског, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, у којој је принео молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања заједно са Владиком и свештенством, поделило је доста верника и деце.

На Литургији је светосавску посланицу Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, прочитао јереј Душан Мучибабић.

После заамвоне молитве Епископ Јован је извршио обред резања славског колача и освећења славског жита. Домаћин славе Светог Саве је господин Раде Антић, са својом супругом Вером и породицом. По завршеној Литургији чланови Дечјег хора Саборне цркве отпојали су неколико пригодних песама, потом је изведен је краћи рецитал посвећен Светом Сави након чега су најмлађима подељени пригодни дарови.

СВЕТОСАВСКА ПРОСЛАВА У ПРВОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИДело, значај и лик Светога Саве, који у српском народу непрестано живи ево већ више од осам векова, ми, његови светосавци, проносимо и прослављамо научитеља и просветитеља свога, одмах по Богојављењу. Бог се јави свима а Растко Немањић – Свети Сава, то „најлепше српско дете“, јави се нама Србима. Ни слутио нико није тада да ће се име његово проносити уснама, делима и у људима док је света и века.

Сваке године на његов дан ми се враћамо њему, окупљени око њега ходећи стазом „пута који води у Живот“. Као да од њега тражимо наук, стопе његове и штап његов, опомињући се да нас воде путем правим и јединим по нас Србе, потомке и непрестане боготражитеље његове. Сваке године то се види на лицима свих нас, када окупљени око лика његовог, приносећи плодове његове земље њему у част, молимо му се да нас походи и у своме ходу препозна народ свој који му се моли, да нас поучи, охрабри и просвети Еванђељем Христовим.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЧУМИЋУ И поред великог снега који је ношен ветром завејао путеве и одсекао већину засеока у Чумићу, мноштво деце у пратњи својих родитеља дошло је на Свету Литургију да свечано обележи празник Светог Саве. На Литургији је прочитана посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, а затим су после резања колача деца иговорила пригодне рецитације у част Светог Саве, уз традицијонално дељење Светосавских пакетића. Домаћини славе; Ненад Јовановић, Саша Рајичић и Зоран Малишић за све присутне у црквеној сали припремили су послужење а у поподневним сатима и трпезу љубави.

10. СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИСветосавском духовном академијом у Културном центру у Јагодини 26. Јануара 2012. године обележена је школска слава Свети Сава у присуству Његовог Преосвештенства Владике шумадијског Г. Јована, свештенства Епархије шумадијске и верног народа овог краја.

Пре почетка 10-те по реду духовне академије, Преосвећени Владика са свештенством служио је празнично бденије у Цркви Светих апостола Петра и Павла и том приликом је својом граматом одликовао вероучитеља Предрага Димитријевића из Јагодине за ревносно вршење богоугодне, часне и одговорне дужности катихете.

УЗАН ЈЕ ПУТ И ТЕСНА СУ ВРАТА КОЈА ВОДЕ У ЦАРСТВО БОЖИЈЕУ четвртак 26. Јануара, Епископ шумадијски Г. Јован служио је у Старој Милошевој Цркви у рагујевцу Светау Архијерејску литургију уз саслужење братства овога светога храма.

(У преводу владике Атанасија Јевтића)

 

СВЕТОСАВСКА ПОСЛАНИЦА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА

ЈОВАН

МИЛОШЋУ БОЖЈОМ

СРПСКИ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ,

СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И ВЕРНОМ СВЕТОСАВСКОМ НАРОДУ ОВЕ

БОГОМ ЧУВАНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ, БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОД БОГА ОЦА,

БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА И ДА МОЛИТВЕ СВЕТОГ САВЕ БУДУ СА СВИМА ВАМА

Свети оче Саво, моли Бога за нас!

ДЕСЕТИ СВЕТОСАВСКИ ТУРНИР У ЈАГОДИНИУ уторак 24. јануара 2012. године благословом Њеоговог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, а у организацији Црквених општина јагодинских, вероучитеља и средњих школа одржан је 10. по реду Светосавски турнир у Јагодинској хали спортова “ЈАСА”.

СУСРЕТИ СА СТАРЦИМАПромоција књиге архимандрита Алексеја (Богићевића) – Владичански двор Крагујевац

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, у сали Владичанског двора у Крагујевцу, 24. јануара 2012. године у 18 часова, одржано је представљање књиге «СУСРЕТИ СА СТАРЦИМА» архимандрита манастира Светог Луке у селу Бошњани, Алексеја (Богићевића). О књизи и њеном настајању говорили су Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, ректор Богословије Свети Јован Златоусти, протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, госпођа Радмила Мишев, уредник часописа „Светосавско звонце“, и аутор књиге архимандрит Алексеј Богићевић.

Др Жељко Ђурић: Служење епископа – канонско предањеДр Жељко Ђурић: Служење епископа – канонско предање

У издању Високе школе - Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију, у едицији Посебна издања, као књига 11, објављена је студија др Жељка Ђурића, доцента на катедри за Догматику и Теологију иконе. Књига се састоји из три поглавља: Суштина епископске службе (канонска сведочанства о рукополагању епископа и Црква и Епископ); Институција и заједница (преглед канонске грађе у погледу епископског звања и Саборност Цркве) и Дисциплинарна питања (правни оквири). На крају студије налазе се Општи закључци, Извори и Библиографија.

ПРОСЛАВА БОГОЈАВЉЕЊА У КРАГУЈЕВЦУ На Празник Светлости како се назива Празник Богојављења, у Саборном храму у Крагујевцу, Литургијско сабрање предводио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, а саслуживали су свештеници овога храма на челу са старешином протојерејом – ставрофором Заријем Божовићем.

Са благословом Његовог преосвештенства епископа шумадијског Г. Јована,

у сали Владичанског двора, 24. јануара 2012. године у 18 часова, одржаће се:

СУСРЕТ СА СТАРЦИМА

О књизи ће говорити:

Епископ шумадијски Г. ЈОВАН

Архимандрит АЛЕКСЕЈ (БОГИЋЕВИЋ) - аутор

г-ђа РАДМИЛА МИШЕВ - Приређивач

протојереј - ставрофор др ЗОРАН КРСТИЋ

_______________________________________________

УЛАЗ ЈЕ СЛОБОДАН!

Страна 1 од 3