Чланци поређани по датуму: субота, 08 септембар 2018

МОЛИТВЕНИ ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ЛАЗАРЕВЦУУ недељу, 9. септембра 2018. године, када наша Црква прославља Сабор Српских Светитеља, након свете Литургије у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу и у свим храмовима колубарско-посавског намесништва служен је молебан и чин Призива Светог Духа за благословену школску 2018/2019. годину. Храмови широм нашег намесништва били су препуни ученика, њихових родитеља, учитеља и вероучитеља који су се окупили како би нови почетак, по древном хришћанском обичају, започели молитвом. Многи од њих су се овом приликом и причестили. Овакве сцене препуних храмова, деце која узимају активно учешће на служби и велики број причасника су се пре само две деценије тешко могле и замислити, а сведоче о резултатима који су постигнути увођењем верске наставе у наше школе.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ПАРОХИЈЕ ВРЕОЧКЕ СВЕТИЊАМА ЖИЧКЕ И КРУШЕВАЧКЕ ЕПАРХИЈЕУ Недељу 09. септембра 2018. године, када наша Света Црква прославља Преподобног Пимена Великог и Сабор Српских светитеља, а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, верници парохије вреочке из Вреоца кренули су на друго овогодишње поклоничко путовање, које је организовано ове године посетом Светињама Епархија Крушевачке и Жичке предвођени протојерејем Радивојем Стојадиновићем.

Верни народ из Вреоца, њих 88-оро, на пут су кренули у раним јутарњим сатима ка манастиру Студеници. Доласком пред манастирски комплекс пред нама се указао величанствени храм посвећен Пресветој Богородици окружен прелепим манастирским конацима и дивно уређеном манастирском портом. Након упознавања са историјатом манастира верници су се поклонили моштима родоначелника Немањића Светог Симеона (Стефан Немања), моштима Светог Симона (Стефан Првовенчани) и моштима Свете Анастасије мајке Светог Саве.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС У МАНАСТИРУ ДРАЧИПоводом годишњице од упокојења монахиње Марте и полугодишњице од упокојења монахиње Магдалине, у суботу, 8. септембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију и парастос у манастиру Драчи. Епископу су саслуживали: протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј – ставрофор Зарије Божовић, протојереј – ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј – ставрофор Живота Марковић, јеромонах Мардарије, јереј Ненад Милојевић, протођакон Иван Гашић, чтец Марко Нешић и чтец Марко Петровић.