Чланци поређани по датуму: субота, 19 јануар 2013

Зоран Крстић - КЛЕРИКАЛИЗАМ И ЛАИЦИЗАМ — ДВЕ КРАЈЊОСТИУниверзитет у Београду, Православни богословски факултет, Београд у разумевању служби у Цркви

Излагање на међународном симпосиону „Црква, лаици, друштво у Бугарској“ одржаном 2. и 3. новембра 2012. године у Софији.

Abstract: Аутор у раду анализира претераности у разумевању садржаја црквених служби које су се кроз историју најчешће манифестовале као клерикализам као један пол и лаицизам као његова супротност. Почињући од клерикализма указује се на различите облике које је он задобијао током историје, попут политичког, друштвеног и културалног клерикализма. Акценат у анализи аутор ставља на разматрање клерикализма у црквеној заједници видећи његове почетке и узроке у ткз. теорији о посвећењу која се на различите начине испољавала у црквеном животу Западне и Источне Цркве. Прва последица ове теорије је промена термина лаик у смислу члана народа Божијег у мирјанин у смислу онога који је од света. Друга последица је мања или већа пасивизација лаика у црквеном животу. Разрешење проблема аутор види у реактуализацији предањске еклисиологије која поистовећује службу и дарове Духа Светог те тако не раздваја институционалну од харизматске структуре Цркве. У последњем делу се разматрају последице лаицизмана црквени живот као реакције на претерани клерикализам.

ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУВладика Јован – Ако веру сачувамо све ћемо сачувати

У среду 16. Јануара (на дан Светог пророка Малахије и великомученика Гoрдија) Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Св. цара Лазара у Белошевцу.