Чланци поређани по датуму: петак, 23 децембар 2011

ПРИМИТЕ БОЖАНСКИ МИР И ПОДАРИТЕ ГА ДРУГИМАУ четвртак пред недељу Праотаца 22. децембра Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

У храму препуном ђака основних школа који су литугији присуствовали заједно са својим верпучитељима, Владика Јован је беседио о значају литургије. Најпре о почетном возгласу „Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа...”, као о возглашавању почетка уласка сабраних у Царство Божије чијим славословљем Црква почиње Свету литургију као нешто сасвим другачије од овосветских уређења, установа и режима. Царство Божије је непомешано јединство и заједница Три Вечне личности Свете Тројице и шире заједништво људи као личности са Светом Тројицом. Црква је као брод који плови ка том Царству сабирајући верне како би их узвела у њега, носећи са собом и све наше невоље и недаће.

СТАРА ЦРКВА“А када ћемо ми да се причестимо?”, гласило је питање најмлађих ђака на једном од часова верске наставе у Првој крагујевачкој гимназији, ученика седмог специјално-математичког одељења или популарно названо VII см. Њега чине најбоља деца у граду које су дошла из различитих школа као осведочени „вуковци“ и уписала се у Гимназију као основци, где ће завршити и осми разред, а онда аутоматски наставити средње школовање у овој школи.