Чланци поређани по датуму: недеља, 26 април 2009

РУДОВЦИ-АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је у суботу Светле седмице када се Црква милитвено сећа преподобног Василија Исповедника, служио Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање свештенства и монаштва Шумадијске епархије, у селу Рудовци надомак Лазаревца.

Том приликом је Његово Преосвештенство по старој предањској и светоотачкој пракси у литургијском сабрању крстио и тако причислио новог члана Цркви Христовој, Василија, сина надлежног пароха рудовачког оца Мирослава Филиповића.

ПРОМОЦИЈА ЧАСОПИСА ЛОГОС У ДУХОВНОМ ЦЕНТРУ САБОРНЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ Дана 24. априла 2009. године одржана је, по благослову Преосвећеног Епископа шумадијског Г. Јована, промоција часописа студената Православног богословског факултета Универзитета у Београду „Логос“. Промоција је одржана у Духовном центру Саборне цркве у Крагујевцу.

Након поздравног слова протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, говорили су студенти ПБФ-а Весна Курјаков и Марко Делић. Они су упознали присутне са историјатом часописа, који сеже до 1932. године.

СВЕТЛА СЕДМИЦА – ВИНОГРАДИ
СВЕТЛА СЕДМИЦА – ВИНОГРАДИ
У петак Светле седмице у храму Свете Петке у Виноградима пасхалну радост верујућег народа увеличала је Света Архијерејска Литургија коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован.

ВАСКРШЊИ КОНЦЕРТ У СОПОТУБлагословом Његовог Преосвештенства, Епископа шумадијског Господина Јована, у организацији Центра за културу- Сопот и Црквене општине Сопот, на Васкршњи понедељак је одржан концерт духовне музике у Вазнесењском храму у Сопоту. Концерт је одржао Београдски камерни хор под диригентском палицом Владимира Марковића. У наступу су изведена дела Кедрова, Рахмањинова, Струнског, Владимира Милосављевића и Христова.

СВЕТЛА СЕДМИЦА -БЕЛОШЕВАЦВаскршња радост - у Белошевцу у храму Светог цара Лазара - настављена је и током Светле седмице, а посебно у светлу среду, служењем Свете Архијерејске Литургије Његовог Преосвештенства Г. Господина Јована Епископа шумадијског уз саслужење братства овога храма и епархијског ђакона Ивана Гашића.

ДЕСЕТ ГОДИНА ЦРКВЕНОГ ХОРА „ОПЛЕНАЦ„ ИЗ ТОПОЛЕЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, присуствовао је Васкршњем концерту црквеног хора Опленац, који је уједно био и прослава десет година постојања истог. Концерт је одржан у храму Светог Великомученика Георгија на Опленцу у Тополи други дан Васкрса 20 априла, са почетком у 19 часова.

ТОМИНА НЕДЕЉА У ХРАМУ СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ НЕДЕЉЕ У ДЕСИМИРОВЦУПосета Владике Јована Десмировачкој парохији на Томину Недељу 26. априла 2009. године крунисана је Светом Архијерејском Литургијом коју је у препуном храму Свете Великомученице Недеље служио Епископ шумадијски, уз саслужење три свештеника и једног ђакона.