Чланци поређани по датуму: понедељак, 05 јануар 2009

ПРЕДПРАЗНИЧНА ЛИТУРГИЈСКА САБРАЊА У ХРАМУ СВ. САВЕ И СВ. ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВЦУПериод од Сабора архангела Михаила па све до ових дана када очекујемо празник Рођења Богомладенца у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради су били испуњени и обележени скоро свакодневним архијерејским Службама.

Роман Слаткопевац

У препеву Миодрага Павловића

Селма Лагерлеф*

А кад они отидоше, а то анђео Господњи јеви се Јосифу у сну и рече:
Устани, узми дијете и матер његову, па бјежи у Египат,
и буди ондје док ти не кажем: јер ће Ирод тражити дијете да га погуби.
И он усташе, узе дијете и матер његову ноћу и отиде у Египат.
Јеванђеље по Матеју, 2, 13-14

НЕДЕЉА ОЧЕВА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУСваке прве недеље пред празник Рођења Господа Исуса Христа празнују се Свети Оци. У народу празник познат као Оци или Очеви који је, као Детинци и Материце, везан за обичај „везивања“ и „дрешења“ међу члановима породице. Овај обичај представља нешто много више од пуке игре укућана, њиме се потврђује свеза љубави којом су повезани сви чланови хришћанске породице. Због такве љубави Бог ствара свет кроз Сина Јединородног у Духу Светоме. А узвраћајући љубав и Син Божији страда за живот света. У таквој љубави смо и ми хришћани позвани да узрастамо у Цркви Божијој.

Свети Симеон Нови Богослов

 (химна)

Вернер Јегер

 У тренутку када су нам, игром случаја, доспеле у руке богате ризнице орјенталног извора, у виду кумранских свитака с Мртвог мора и читавог корпуса гностичких рукописа код Наг-Хамадија у Горњем Египту, и када је дошло до изненадног поновног истраживања раног хришћанства, неизбежно је да, истовремено, мора започети потпуно преиспитивање трећег великог чиниоца који одређује историју хришћанске религије – грчке културе и филозофије – у првим вековима хришћанске ере. Предајем ову малу књигу као први допринос таквом новом приступу (из предговора аутора, Универзитет Харвард, 1961)

(завршна песма)

Свети Климент Александријски

Псеудо Дионисије Ареопагит