Чланци поређани по датуму: недеља, 21 октобар 2007

ArandjelovacПреосвећени епископ шумадијски Г. Јован, 21. октобра 2007. год. одржао је предавање у парохијском дому Петропавловске цркве у Аранђеловцу. Предавање није имало неку oдређену тему, већ је осмишљено као разговор верника са епископом. Уједно, владика Јован је благословио почетак одржавања серије предавања, која ће убудуће бити оганизована при Петропавловској цркви у Аранђеловцу.

Пред пуном салом парохијског дома, владика је пожелео да се и при другим црквама организују предавања, као и да други предавачи окупљају народ и говоре о разним богословским и животним темама.

У уводној речи, владика је истакао значај разговора међу људима, а посебно верника са својим свештеником, и то разговора као свој са својима, јер ми то управо и јесмо - своји са својима, јер се сабирамо заједно на Светој Литургији око Онога који сабира небо и земљу. Свако од нас најбоље ће прићи Богу преко човека, тј. ако човека схватимо као икону Божију, ако га поштујемо као икону Божију, јер поштујући њега ми поштујемо Онога који га је створио.

 

Kragujevacki muceniciДан 21. октобар посвећен је крагујевачим ново мученицима, које су стрељали Немци ѕа време Другог светског рада пре 66 година. Крагујевачким новомученицима је посвећена црква у Шумарицама у којој је Свету Литургију служио Његово преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење протојереја-ставорфора др Зорана Крстића и протојереја-ставрофора Милана Бороте, старешине храма.

Литругији су, између осталих, присуствовали и градоначелник Крагујевца господин Верољуб Стевановић и његов сарадник Саша Миленић.