Чланци поређани по датуму: август 2020

ОТАЦ ДОСИТЕЈ: ЗА ВЕЧНОСТ НАМ ЈЕ ДОВОЉНО ОВО ШТО ЈЕ ДОСТУПНО!

Отац Доситеј, игуман Манастира Ћелије, подсећа да нама Господ за наше спасење “не тражи ништа више од овога што нам је доступно - а доступан нам је - наш ближњи, људи који нас окружују и према њима да се не грешимо и њих да заволимо тако као самога себе - тада постижемо Отројичење - постајемо слични Светој Тројици која је Љубав”.

МОЛИТВА ЗА ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У СТАНОВУУ недељу 30. августа у храму Светог Пантелејмона у Станову, упућена је молитва за почетак нове школске године.

После молитве у храму, служашчи протојереј Сретко Петковић је упутио речи охрабрења, савете и позвао да убудуће будемо бројнији , јер само Господу дугујемо све што имамо и живот и дарове и заштиту пре свега духовну, коју добијамо на земљи и само Господа замолимо да нас крепи, штити и просветљује.

ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР ДРАГАНА МИЛИНА НА ТЕМУ “ШТА ЈЕ БИБЛИЈА?”У недељу, 30. августа 2020. године, у свечаној сали Саборног храма одржано је прво предавање у оквиру једанаестих Великогоспојинских свечаности. На тему: “Шта је Библија? – Нови превод Старог завета са масоретског текста” говорио је др Драган Милин, дугогодишњи професор Старог завета на Православном богословском факултету у Београду.

У уводном слову, водитељ програма протојереј Срећко Зечевић је поздравио окупљене у име Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована чијим благословом се прослављају једанаесте Госпојинске свечаности. Такође, јереј Срећко се захвалио и уваженом предавачу протојереју-ставрофору др Драгану Милину и у кратким цртама представио његов рад.

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТА ЗА КУПОЛУ ХРАМА СВИХ СВЕТИХ У СЕЛУ СВЕТИЊАУ недељу, 30. августа 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован освештао је крст за куполу храма Свих Светих у селу Светињи надомак Крагујевца.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Милан Томић, протонамесници Гојко Марковић и Слободан Радивојевић, јереј Милан Петровић и протођакон Иван Гашић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу, 30. августа 2020. године у храму Светог Архангела Гаврила у Аранђеловцу (Врбичка црква), Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију.

Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мића Ћирковић, протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић, протојереји Љубиша Ђураш и Слободан Раковић, протонамесник Александар Миловановић, јереј Милош Митровић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Александар Бабић.

СЛОВО ДР НЕМАЊЕ ДЕВИЋА ПРИЛИКОМ ОТВАРАЊА ЈЕДАНАЕСТИХ ГОСПОЈИНСКИХ СВЕЧАНОСТИВаше преосвештенство, часни оци, драги пријатељи,

Данашња централна тема Госпојинских свечаности носи назив: “Богородице, рођењем Сина твога Господа Исуса Христа, рођена је црква”. Пред нама је много учених теолога и отаца, па стога дозволите да на ову тему говорим не као теолог, јер теолошких школа немам, нити као научник, јер је “вера учених људи”, како је назвао Свети владика Николај, често сувише сумњичава и више окренута религији него побожности. Дозволите да беседим као представник своје генерације, рођене на развалинама заблуда југословенске и европејске идеје, као ваш брат и син Шумадијске епархије.

ВЕЛИКА ДУХОВНА РАДОСТ У РЕКОВЦУУ суботу, 29. августа 2020. године, када наша Света Црква прославља Преподобног Романа, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Преподобног Романа у Рековцу.

Његовом Преосвештенству су саслуживали: протојереји Драгослав Цветковић, Драгослав Петровић, Александар Гајић, јереји Слободан Савковић, Бојан Стојадиновић, Александар Цветковић, протођакон Иван Гашић и јерођакон Јован (Прокин).

ОТАЦ ДОСИТЕЈ ХИЛАНДАРАЦ НА УСПЕЊЕ: ЈЕДНА ЈЕ СМРТ БОЛНА, ДРУГА ЈЕ СЛАВНА“Другачија је смрт онога који је жељан овога света, почасти, богатстава и похвала људских, а другачија је смрт онога који не жели ништа овоземаљско и који у срцу говори - Господе, нећу ништа што је Твоје, хоћу само Тебе! Једна је смрт оних везаних за овај свет - болна, а друга, оних који су желели небеско, је - славна и доживљава се као победа”, подвукао је отац Доситеј Хиландарац, игуман Манастира Ћелије ког Лајковца, беседећи о славном Успењу Пресвете Богородице, на овај празник, 28. августа 2020. Отац Доситеј је подсетио и на смрт и испраћај блаженопочившег патријарха Павла, дајући низ духовних поука на ове теме.

СЛАВА САБОРНОГ СВЕТОУСПЕЊСКОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУ И ЈЕДАНАЕСТЕ ПО РЕДУ ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ

“Радујем се душом што вас данас видим сабране око овог Саборног храма, који је, заправо, сабирни храм свих храмова наше епархије. Радујем се што се данас дошли да прославимо Ону која је славнија, већа и узвишенија од херувима и серафима, а управо је данашњи празник њеном Успењу посвећен. Такође, радујем се што овде данас видим локалну управу и скоро све структуре града Крагујевца, што, нажалост, нисмо имали прилике да видимо једно време. Но, радујем се доласку свих вас и молим се Пресветој Богородици да свима нама она буде Помоћница и благослови сваки наш корак у животу”, поручио је првојерарх Епархије Шумадијске.

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА СЛАВА ЦРКВЕ У САРАНОВУИ ове године у Саранову је на торжествен начин прослављена храмовна слава Успење Пресвете Богородице. Свету Литургију су служили: протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић архијерејски намесник рачански, протојереј-ставрофор Видоје Рајић, протојереј Ненад Савић, протонамесник Бранимир Товиловић, јереј Младен Ђурановић, јереј Ивица Камберовић и ђакон Марко Арсенић.

МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА ПО 110. ПУТ ПРОСЛАВИЛА ХРАМОВНУ СЛАВУУ петак 28. августа 2020. године, парохијани младеновачког храма Успења Пресвете Богородице, молитвено су, као и у претходних 110 година, прославили храмовну славу. Евхаристијским сабрањем верног народа Божијег началствовао је парох 1. међулушки протојереј Петар Лесковац уз саслуживање умировљених парохâ протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, протојереја-ставрофора Милорада Лазића и протојереја Милорада Вуловића, затим старешине младеновачког храма протојереја Слободана Кеџића и ђакона Небојше Поповића.

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕЊА У МАНАСТИРУ ПИНОСАВИУ петак, 28. августа 2020. године, празник Успења Пресвете Богородице свечано је прослављен у манастиру Пиносави, надомак Кусатка.

Светом Литургијом је началствовао протонамесник Драган Милутиновић, а саслуживали су: протојереј-ставрофор Радослав Сенић, јеромонах Петар (Драгојловић), настојатељ манастира, протонамесник Далибор Новаковић и ђакон Владимир Степановић. Појци за певницом су били кусадачки богослови: дипломирани теолог Милош Бркић и Филип Лукић, ученик Богословије у Крагујевцу.

ОТАЦ ДОСИТЕЈ ХИЛАНДАРАЦ: БОГ ХОЋЕ ДА СЕ СВИ СПАСУСве што чинимо у овом животу треба да је усмерено ка спасењу душе, ка том тренутку изласка из овога тела, да можемо са смелошћу рећи - Ево ме Господе! И да можемо зачути од Господа - Слуго, у маломе си ми био веран, уђи у радост Господара свога. А Он, по неизмерној доброти, жели спасење свима!", казао је између осталог отац Доситеј Хиландарац, игуман Манастира Ћелије код Лајковца у Епархији шумадијској, поучавајући верни народ током недељне Свете Литургије 23. августа 2020. године, тумачећи Јеванђелско слово, затим подсећајући на светоотачке мисли, али и на основу личног монашког искуства.

МОЛЕБАН У ЛАЗАРЕВАЧКОМ ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈАУ понедељак, 24. августа 2020 године, после вечерње службе у лазаревачком храму Светог великомученика Димитрија одслужен је молебан за оздрављење малог Теодора Томића, који је у петак 21. августа, несрећним случајем пао са шестог спрата зграде у центру Лазаревца, у којој је живео са родитељима, Николом и Александром.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ Литургијско сабрање верних око свога Епископа, одражава нашу саборност али у исто време пројављује и јединство Цркве, и тежњу да будемо једно, сједињени Духом Светим у Тело Христово.

Једанаесте недеље по Духовима, 23. августа 2020. године, када Православна Црква прославља Светог мученика и архиђакона Лаврентија и епископа римског Сикста, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИАрхијерејско намесништво јасеничко имало је посебан благослов да Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служи три пута у овом намесништву у последњих осам дана, а посебно братство и парохијани храма Светог Преображења у Смедервсакој Паланци.

После храмовне славе Владика је и данас 22. августа 2020. године, када наша црква молитвено прославља Светог апостола Матију, служио Свету Архијерејску Литургију у Преображењском храму у Смедеревској Паланци. Епископу су саслуживали протојереј – ставрофор Велибор Ранђић архијерејски намесник јасенички, протијереј – ставрофор Драгиша Савић, јеромонах Петар (Драгојловић) игуман манастира Пиносаве, протонамесник Драган Милутиновић, протонамесник Драган Икић, јереј Саша Миленовић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Владимир Степановић.

Страна 1 од 3