Чланци поређани по датуму: субота, 23 септембар 2017

ХОДОЧАШЋЕ ВЕРУЈУЋИХ ИЗ СТАРЕ МИЛОШЕВЕ ЦРКВЕ У КРАГУЕЈВЦУ СВЕТИЊАМА РАШКЕ ОБЛАСТИСа благословом Његовог преосвештенства епископа шумадијског г. Јована, и са молитвама узнетим Оцу нашем небеском, у недељу, 24. септембра, на празник Преподобне Теодоре и Препободобних Сергија и Германа, верници Старе крагујевачке цркве Силаска Светог Духа на апостоле, предвођени старешином храма, протојерејем Милићем Марковићем, кренули су у ходочашће светињама Рашке области.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ЛАПОВА МАНАСТИРУ ДИВОСТИН, ДРАЧИ, ПЕТКОВИЦИ И ГРНЧАРИЦИНедеље 16. по Духовима, која је уједно и недеља пред великим хришћанским празником Воздвижења, верници Лапова су, са благословом шумадијског Епископа Јована, кренули на ходочашће прелепим манастирима у околини Крагујевца. Међу ходочасницима је био и скоро цео састав црквеног хора “Свети Јован Дамаскин” који постоји неколико месеци при храму Свете Параскеве, са диригенткињом Дејаном Банковић на челу.

Вођа пута је био протојереј-ставрофор Миленко Стикић.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДРЕНУ КОД ЛАЗАРЕВЦА У суботу 23. септембра 2017. године када наша Света Црква празнује свете мученице Минодору, Митродору и Нимфодору, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Дрену, надомак Лазаревца, поводом десетогодишњице од освећења храма св. влкмч. Георгија, у овом месту. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Марко Митић, протонамесник Влада Димитријевић, јереј Александар Глишић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић. За благољепије Сабрања постарао се хор „Свети Димитрије“ из Лазаревца, предвођен диригентом Владимиром Стојковићем, протонамесником.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БАТОЧИНИУ недељу пред Воздвижење Часног Кста, 24. септембра 2017. године када наша Света Црква прославља преподобну Теодору александријску, пренос моштију преподобних Сергија и Германа Валаамских Чудотвораца и преподобног Силуана атонског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Мајке Божије у Баточини. Епископу су саслуживали архијерејски намесник лепенички протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, пензионисани парох јагодински протојереј-ставрофор Радослав Станковић, парох брзански протојереј Веселин Селенић, парох баточински јереј Александар Ђорђевић, као и протођакон Иван Гашић. За благољепије Сабрања постарали су се "Србски Православни појци" из Београда.

ХОР УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ НА ДВОДНЕВНОЈ ЕКСКУРЗИЈИХор Успења Пресвете Богородице из Крагујевца био је на дводневној екскурзији 23. и 24. септембра 2017. године.

Посетили су манастире Жичу, Студеницу, ноћили на Копаонику, попели се на Панчићев Врх, а у повратку разгледали Јошаничку Бању.

ХОДОЧАШЋЕ СВЕТИЊАМА БРАНИЧЕВСКЕ ЕПАРХИЈЕСа благословом Његовог преосвештенства епископа шумадијског г. Јована, и молитвама узнетим Светом Старцу Тадеју, на Празник Препободобних Сергија и Германа у недељу, 24. септембра, верници Цркве Светог Саве са Аеродрома, предвођени протонамесником Немањом Младеновић, кренули су у ходочашће светињама Браничевске епархије.