Чланци поређани по датуму: петак, 09 јануар 2015

ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУУ среду 31. децембра када света црква слави Светог мученика Севастијана, Светог Модеста и друге с њим.

Његово Преосвештенство епископ шумадијски господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу. Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј- ставрофор Живота Марковић, протојереј Љубомир Радић, протонамесник Саша Огњановић и ђакон Немања Стојковић.

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У БАРАЈЕВУОвогодишња прослава бадње вечери у Барајеву, започета је у 17 часова, у храму Преноса моштију светог Николаја у Средњем Крају. Вечерње богослужење је служио Архијерејски намесник бељанички и парох барајевски протојереј ставрофор Видо Милић. У току богослужења изнета је икона Рођења Господњег, после чега је народ приступио целивању и помазивању. По устаљеној традицији, после службе деци су подељене бомбоне, а затим се приступило освећењу бадњака и његовом полагања у ватру. Прослава бадње вечери настављена је уз предиван ватромет, послужењем народа куваним вином, чајем и ракијом и уз песму Горана Марковића и музику Драгана Барајевца.

ПРОСЛАВА БОЖИЋА У КРАГУЈЕВЦУБАДЊИ ДАН

Православна црква данас слави рођење Сина Божијег, Његов долазак у свет, Његово рођење у телу. Рођење Господа Исуса Христа је свеопшта, свечовечанска радост. Његовом рођењу радују се и небо и земља, радују се на небу анђели Божији.

Сабрана око Трпезе Господње, око Тела и Крви Господње, Црква је данас на Бадњи дан, у Саборном храму, славила Новорђеног Богомладенца и свето име Његово. Са Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Господином Јованом који је предводио ово евхаристијско славље, саслуживало је братство Саборног храма.

НЕДЕЉА СВЕТИХ ОТАЦА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУПоследња недеља пред Рођење Христово посвећена је Светим оцима Старог завета, тј. Христовим прецима по телу. Старозаветни оци добили су тај назив захваљујући физичком (телесном) очинству, јер су у питању Христови преци по телу, преко Јосифа и Марије, поменути у Његовом родослову код Матеја и код Луке. У старозаветне праведнике спадају: патријарси, цареви, пророци, првосвештеници, побожне жене и сви који су раније живели са вером долазећег Месију – Христа Спаситеља.

БОЖИЋНА ЧЕСНИЦА У АЗАЊСКОЈ ШКОЛИДана 6. јануара 2015. године, на Бадње вече звоно са месног храма Св. бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана у Азањи окупило је велики број верника који су присуствовали Св. богослужењу и паљењу Бадњака. Међу присутнима је био и велики број школске деце.

Сутрадан, на дан најрадоснијег празника, Рождества Христовог, прослављање је настављено Св. Литургијом у храму, а потом у просторијама азањске школе. Чак ни велика хладноћа није спречила велики број деце да узме учешће у Св. Литургији, коју су служили протојереј – ставрофор Драгиша Јелић и јереј Дејан Ненадовић. Свето Богослужење је улепшало умилно појање чланова Дечијег црквеног хора Св. Врачеви под руководством свог вероучитеља. Након Свете Литургије, ученици, наставници и велики број верника је посетио и нашу школу.