Чланци поређани по датуму: среда, 20 новембар 2013

МИЛАНСКИ ЕДИКТ – ЛИЧНО И ОПШТЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕВладан Костадиновић, професор Богословије

Излагање на скупу у Владичанском двору у Крагујевцу 19. новембра 2013. године посвећеном обележавању хиљадуседамстогодишњице доношења Миланског едикта

Година прославања јубилеја доношења Миланског едикта је готово за нама и тешко је додати нешто ново, до сада већ не споменуто. Но, како ми је указана част да отворим овај скуп посвећен прослави овог јубилеја тридесет петој годишњици издавачке куће наше епархије, покушаћу да осветлим одређене аспекте сценографије времена у којем је едикт настао, а у светлу личног и општег преображења.

ЛИТУРГИЈА У РУДОВЦИМАУ недељу, 17. новембра 2013. године, када Црква прославља преподобног Јоаникија Великог и свештеномученика Никандара, Његово Преосвештенство Г. Г. Јован, Епископ шумадијски и Администратор Епархије жичке, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег, у Рудовцима. Епископу је саслуживало свештенство колубарско-посавског намесништва и гост из Епархије жичке, Небојша Дабић, јереј. Чланови хора “Свети Димитрије“ из Лазаревца и овога пута старали су се за благољепије литургијског сабрања.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СОПОТУУ недељу 20 по Духовима, 10. новембра 2013. године, на дан прослављања светог мученика Терентија и Св. Арсенија Сремца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Вазнесењском храму у Сопоту. Епископу су саслуживали: протојереји-ставрофори Радич Радичевић, Саво Арсенијевић, Драги Вешковац и Љубиша Смиљковић, архијерејски намесник космајски, протојереј Маринко Радмило, протонамесник Милинко Тимотијевић и ђакони Небојша Јаковљевић и Филип Јовановић.

КРАЉЕВАЧКА КАСАРНА “РИБНИЦА”У краљевачкој касарни “Рибница” данас је епископ шумадијски Јован, уз саслужење главног војног свештеника Војске Србије оца Слађана Влајића, војног свештеника у Другој бригади копнене војске оца Стевана Стевановића и свештенства из Епархије жичке, освештао богослужбени простор Друге бригаде Копнене војске, који је посвећен светим апостолима Петру и Павлу.