Чланци поређани по датуму: субота, 11 мај 2013

ЦРКВЕНА СЛАВА У ВЕЛИКИМ ЦРЉЕНИМАУ среду, 08. маја 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Великим Црљенима, архијерејско намесништво Колубарско-посавско, на дан црквене и сеоске славе Светог апостола и јеванђелисте Марка. Епископу су саслуживали свештеници колубарско-посавског намесништва и гости из осталих епархија СПЦ. Литургијско сабрање је увеличано присуством великог броја ученика ОШ „Свети Сава“ из Великих Црљена, на челу са својом вероучитељем господином Ивицом Стојковићем. Свечаност сабрања и умножење благодати обогатило је рукоположење у свештенички чин ђакона Стевана Стевановића из Борче, којег је Епископ шумадијски и администратор жички поставио за војног свештеника Друге копнене бригаде у Краљеву, у Епархији жичкој.

СЛАВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ У БАРАЈЕВУ

У петак 10. маја 2013. године, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету Архијерејску литургију у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву поводом епархијске и храмовне славе. Ове године Источни петак (дан епархије шумадијске) и празник Спаљивање моштију светога Саве празновали су се истог дана на општу радост не само свештенства и верника Барајева већ и целе епархије шумадијске. Владику је дочекао велики број свештеника и верног народа. Епископу је саслуживао архијерејски заменик протојереј-ставрофор Зоран Крстић, ректор богословије Свети Јован Златоусти у Крагујевцу и сви архијерејски намесници.

КОЈИ СЕ У ХРИСТА КРСТИСТЕ У ХРИСТА СЕ ОБУКОСТЕВелика радост у ишчекивању храмовне славе цркве Светог Саве на Аеродрому учинила је да ова Црква заиста заблиста на навечерје празника. Пренос моштију Светог Саве је дан када се сви још једном подсећамо нашег утемељивача и добротвора српске вере и традиције.

Бденије је служио Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, кога су у шпалиру сачекала деца из школе, богословије и деца из КУД “Шумадија”. На бденију је саслуживало 12 свештеника и два ђакона. Одговарали су ученици богословије, а њима је дириговао професор појања Немања Старовлах.