Чланци поређани по датуму: недеља, 23 септембар 2012

ПРОСЛАВЉЕНА СТОПЕДЕСЕТОГОДИШЊИЦА ОД ПОДИЗАЊА ЦРКВЕ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ЖАБАРУ КОД ТОПОЛЕНа дан светих мученица Минодоре, Митродоре и Нимфодоре, 23. септембра 2012. године, поводом стопедесет година од оснивања задужбине Милоша Обреновића цркве Преображења Господњег у селу Жабаре код Тополе, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, пензионисани свештеник жабарски Тихомир Анђелковић са свештенством опленачког намесништва. У оквиру Литургије крштен је Марко Прокић син Саше и Јелене Прокић из села Жабара.

СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГ ЈОАКИМА И АНЕ У МЕЂУЛУЖЈУДана 22. 09. 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је у Међулужју код Младеновца у храму Светог Јоакима и Ане Свету Архијерејску Литургију.

Мноштво народа са великом радошћу дочекало је свог Архијереја и пре почетка Литургије присуствовало освећењу новоизграђене чесме у црквеној порти.

УРУЧЕНЕ ЗАХВАЛНИЦЕ И НАГРАДЕ ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ - ТРЕЋЕ ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУУ Свечаној сали Владичанског Двора у Крагујевцу, уручене захвалнице и награде деци. Награде и захвалнице за учешће на конкурсу на тему “Богородице Дјево, благословена си ти међу женама”, поводом прославе “Госпојинских свечаности” у Крагујевцу 2012. године, уручивали су Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован и Славица Ђорђевић, заменик градоначелника за област заштите културне баштине и уређење града Крагујевца.

“Слушајте: ево изађе сејач да сеје. И кад сејаше догоди се да једно паде украј пута, и дођоше птице и позобаше га. А друго паде на каменито место где не беше много земље; и одмах изниче; јер не беше у дубину земље. А кад обасја сунце, увену, и будући да немаше корена, усахну. И друго паде у трње; и нарасте трње и удави га, и не донесе рода. И друго паде на земљу добру; и даваше род који напредоваше и растијаше и доношаше по тридесет и по шездесет и по сто. И рече: ко има уши да чује нека чује.“ (Марко, 4 гл. 3- 10)

МАЛА ГОСПОЈИНА СЛАВА КАРАЂОРЂЕВЕ ЦРКВЕ У ТОПОЛИПоводом празника Рођења Пресвете Богородице, храмовне славе Карађорђеве цркве у Тополи, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију.

У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ СРЕТЕН МЛАДЕНОВИЋ У ДЕСИМИРОВЦУ ОДРЖАН ТРЕЋИ ЈАВНИ ЧАС ВЕРЕСКЕ НАСТАВЕ“Дете моје, ако желиш да пођеш у свет, о коме си толико слушао на нашим поселима, мораш имати још један пар очију — очи за читање и писање. У свету има много чега о чему не можеш сазнати ако не умеш да читаш и пишеш. Знање, то су златне лествице преко којих се иде у небеса; знање је светлост која осветљава наш пут кроз живот и води нас у живот будућности пун вечне славе.”

Михајло Пупин

ТРЕЋЕ ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИЈавни час верске наставе – час духовности у Првој крагујевачкој гимназији

У оквиру трећих Госпојинских свечаности које је организовало братство Саборног храма у Крагујевцу, а под покровитељством Скупштине града и Министарства просвете, у Првој крагујевачкој гимназији одржан је „Час духовности“ на тему: „Богородице дјево, благословена си ти међу женама“. Овај час, замишљен и као својеврсни културно-уметнички програм, отворила је директорка ове школе Г-ђа Славица Марковић, у присуству Епископа шумадијског Г. Јована, начелника школске управе за град Крагујевац Г. Радојка Дамјановића, ректора богословије св. Јован Златоусти у Крагујевцу протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, директора средњих и основних школа, свештенства, гостију, професора, родитеља и ђака. Час је осмислио Г. Драган Степковић, вероучитељ, уз помоћ професорке српског језика Г-ђе Адријане Ивановић.

ЉУБАВ БОЖИЈА НИЈЕ ОД ОВОГА СВЕТАУ четвртак 20. септембра, Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма.

СЛАВА КАПЕЛЕ СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА МАНАСТИРА БЛАГОВЕШТЕЊА РУДНИЧКОГНа празник чуда Светог Архангела Михаила, 19. септембра 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је у капели манастира Благовештење уочи празника бденије, а сутрадан и Свету Архијерејску Литургију. Владика Јован је на бденију замонашио искушеника Милоша Јокића чином мале схиме, давши му име Мардарије. У чин свештеник на Светој Литургији рукоположен је Александар Глишић.

БЕСЕДА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У СУШИЦИНа дан Светог пророка Захарије и праведне Јелисавете 18. септембра 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Димитрија у Сушици.

Након прочитаног Јеванђеља Владика Јован се богонадахнутом беседом обратио својој духовној пастви.

ЛИТУРГИЈА НА АЕРОДРОМУУ понедељак 17. септембра 2012. године, када наша Црква прославља и празнује Св. свештеномученика Вавилу, пророка Мојсеја Боговидца и Св. Петра Дабробосанског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Св. Саве на Аеродрому.