Чланци поређани по датуму: август 2012

БЕСЕДА ГОСПОЂЕ СЛАВИЦЕ ЂОРЂЕВИЋ НА ОТВАРАЊУ ГОСПОЈИНСКИХ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУВаше Преосвештенство, часни оци, председниче Скупштине града, уважени гости, желим да вас поздравим у име градоначелника и у своје лично име.

Мени је ове године поверена велика част да озваничим почетак Госпојинских свечаности, које град Крагујевац подржава и помаже, са жељом да оне постану и остану део наше културне и духовне баштине, да овај период године постане препознатљив за овај град.

БЕСЕДА РЕКТОРА ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА ДР ЗОРАНА КРСТИЋА НА ГОСПОЈИНСКИМ СВЕЧАНОСТИМА У КРАГУЈЕВЦУВаше Преосвештенство, поштовани представници локалне самоуправе, часни оци, браћо и сестре, задовољство ми је и част да вечерас са вама поделим неколико скромних размишљања о данашњем дану, данашњем празнику, данашњем нашем скупу и какво место и значај и празник и скуп могу да имају у нашим животима.

Одржавање Госпојинских свечаности је добра идеја на чијој реализацији треба захвалити нашем владици, братству Саборне цркве и локалној самоуправи. Оваква и слична догађања и скупови су знаци нашег заједништва. Знаци да желимо да живимо у заједници и да се изражавамо на заједнички начин. Сматрам да је ово јако важно, пресудно за наш живот, али исто тако сматрам да је заједнички живот као вредност по себи, у опасности. Дозволите ми да у најкраћем, образложим ову своју мисао и у каквој вези она може бити са хришћанским вредностима.

ПРОСЛАВА ВЕЛИКЕ ГОСПОЈИНЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ Поред летњих духовних светковина студеничких, преображењских празновања манасијских, у славу слова ресавског и многогласног песмопоја у славу Бога Тројичног, црквенонародног саборовања око китњастих миљеа у камену извезених, светиње каленићке; а овде у Крагујевцу у првопрестолном граду слободне Србије, благословом Првојерарха Епархије шумадијске Његовог Преосвештенства Епископа Јована, братство Саборног храма, уз свесрдну помоћ Скупштине града Крагујевца, организовало је треће по реду, Великогоспојинске духовне свечаности, које ће уз Божију помоћ трајати све до празника Мале Госпојине 21. септембра.

НОВИ ПОСЛЕНИК НА ЊИВИ ГОСПОДЊОЈ У ЕПАРХИЈИ ШУМАДИЈСКОЈСабрана око Tрпезе Господње Црква је и 26. августа, у недељу 12. по Духовима, славећи светог мученика Иполита, славила Васкрслога Христа и свето име Његово, које га је и прославило. Свети мученик Иполит, ради чијег смо се имена окупили, својим животом и својим делима је прихватио Васкрслога Христа.

ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКИ ДАНИ У МАНАСТИРУ ДЕНКОВАЦМилошћу Божијом и благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у суботу 25. августа, а поводом храмовне славе, Успења Пресвете Богородице, одржан је сабор у порти манастира Денковца. Саборовање је започело Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Владика Јован уз саслужење петнаест свештенослужитеља и четири ђакона. Литургијско сабрање улепшано је појањем црквеног хора из Нове Пазове и октетом Свети Роман Мелод из Крагујевца. Након прочитаног јеванђеља Владика Јован се обратио сабраном народу веома садржајном беседом, говорећи првенствено о Светој Литургији и њеној важности за спасење рода људскога. Поред тога, Првојерарх је говорио и на тему прочитаног јеванђеља, говорећи о духовном слепилу које је теже од физичког слепила, јер духовно слепило не долази од болести, већ од тежине почињених грехова.

ХРИСТОС ЈЕ ЖЕНИК НАШИХ ДУШАУ петак дванаести по Духовима, 24. августа 2012. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму свете Петке у Виноградима.

У беседи на јеванђеље Преосвећени је указао да је Христос женик наших душа.Наше душе су невесте Христове.Невеста је сва усредсређена на живот који је очекује доласком Женика, на нови савез љубави и нову страницу заједничког живота, односно заједницу. Та заједница символизује долазак Царства Небеског.

Овим речима Епископ Јован позвао је верни народ у Старој Цркви, на подвиг чињења добра свима и на сваком месту. Владика је указао на значај непрестаног преиспитивања себе и наше спремности и љубави према Господу који ће изненада доћи. Христов други долазак даје смисао нашем постојању, a и постојању читаве божије творевине.

ТРЕЋЕ ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУМи прослављамо Ону која је најславнија од свих људских бића створених у свим световима. Нема тог бића људског којe се појавило на овој плавој планети, коме је толико узвишених славопоја, песмопоја и похвала написано и отпојано, као у славу Оне, која је сместила несместивог у утробу своју, Оне, која је измирила Творца и творевину Његову, Оне која је на свет донела Сина Јединородног, Бога живог, Марија Богородица Приснодјева./p>

У Њену славу и част, братство Саборног храма, благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, уз помоћ и подршку Града Крагујевца, организовало је треће по реду Великогоспојинске духовне свечаности. Свечаности су отпочеле изложбом слика академског сликара Милоја Марковића из Београда.

МИТРОПОЛИТ ДИОКЛИЈСКИ Г. КАЛИСТОС ВЕР ПОСЕТИО ЕПАРХИЈУ ШУМАДИЈСКУДана 21. августа 2012. године, манастир Каленић, посетио је Његово Високопреосвештенство Митрополит диоклијски Господин Калистос (Вер). У порти манастира Каленића, Митрополита и госте из Енглеске, дочекао је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством Епархије шумадијске. Његова посета била је у склопу поклоничног путовања светињама у Грчкој и Србији.

БЕСЕДА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА У ХРАМУ СВЕТОГ ЛАЗАРА КОСОВСКОГ У БЕЛОШЕВЦУEмилијана Исповедника и преподобног Зосима Туманског 22. августа 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Лазара Косовског у Белошевцу. Након прочитаног Јеванђеља Владика Јован се богонадахнутом беседом обратио својој духовној пастви.

БЕСЕДА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У СУШИЦИНа дан Светог Eмилијана Исповедника и преподобног Зосима Туманског 21. августа 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Сушици. Након прочитаног Јеванђеља Владика Јован се богонадахнутом беседом обратио својој духовној пастви.

ПРОСЛАВА ПРЕОБРАЖЕЊА У МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован на празник Преображења Господњег служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Благовештењу Рудничком.

Сестринство манастира на челу са високопреподобном игуманијом Михаилом потрудило се да за све поклонике Благовештенске светиње, пристигле из свих крајева Шумадијске епархије, ово сабрање буде један несвакидашњи догађај, а све у знаку великог празника Преображења, који се у овој светињи на тако диван и величанствен начин обележава.

ЛИТУРГИЈА У ДИВОСТИНУНа дан Светог мученика Евсигнија 18. августа 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Дивостин. Након прочитаног Јеванђеља Владика Јован се богонадахнутом беседом обратио својој духовној пастви.

ПОТРУДИМО СЕ ДА МИР БОЖИЈИ ПРЕБИВА У НАМАУ петак једанаести по Духовима Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ ПЕТРУ ПРВОМ НА ОПЛЕНЦУ - ТОПОЛАНа дан преподобног Исакија, Далмата и Фавста, 16. августа 2012 године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Цркви Светог Георгија на Опленцу, и парастос краљу Петру I Карађорђевићу.

Епископу су саслуживали свештеници Архијерејског намесништва опленачког и ђакони Епархије шумадијске. Радост евхаристијског сабрања, употпунио је својим умилним певањем препуним архаике, сетности и светости, хор „Опленац“.

СТАНИТЕ У ПОДНОЖЈЕ КРСТА И ПОКЛОНИТЕ СЕ ГОСПОДУОвим речима је 14. августа 2012. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован позвао верни народ на евхаристијском сабрању у Старој цркви у Крагујевцу на истинско прослављање празника Изношења Часног крста. Овај празник је храмовна слава, Храма изграђеног на месту, где се четрдесет година налазио Часни Крст кога су комунистичке власти уклониле 1951. године из центра Крагујевца.

ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУНа дан када Црква Божија слави молитвену успомену на Светог мученика Евдокима и свету мученицу Јулиту (Госпојинске покладе), Светосавска Црква у крагујевачком насељу Аеродром била је место литургијског славља, на коме је ђакон Новак Илић из Барајева благодаћу Светога Духа, а полагањем руку Епископа шумадијског Г. Јована, уздигнут до јерејског чина постао нови пастир на њиви Господњој.

Страна 1 од 2