Чланци поређани по датуму: јул 2011

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА БОГОРОДИЦЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, на празник Светих ученика Прокла и Иларија и иконе Пресвете Богородице Тројеручице 25. јула 011. године, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленић.
Литургијско сабрање поводом прославе  празника чудотворне Иконе Богородице тројеручице, чија се копија налази у манастиру Каленићу, улепшало је литургијско  крштење мале Љубице из Параћина.

СВЕТA АРХИЈЕРЕЈСКA ЛИТУРГИЈA У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРАДИМА"Оно што око не виде, ухо не чу,и у срце човеково не уђе ,то припреми Господ онима који Га љубе"
У дан Свештеномученика Панкратија,св. Теодора и св.мученика Гламочких и Куленвакуфских (петак шести по Духовима),Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г.Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

У беседи на  јеванђеље Преосвећени нам открива чему је слично и шта јесте Царство Небеско. А оно је бисер који је изнад сваког другога блага. Ако са православном вером,надом живимо љубећи Бога и ближње, откривамо да тај бисер јесте Христос.

ImageУ понедељак 25. јула 2011. године, Црква у крагујевачком насељу Мале  Пчелице  прославила је своју храмовну славу Икону  Пресвете Богородице Тројеручице. Литургијом  је началствовао пензионисани свештеник Живомир Миловановић уз саслужење свештеника Слободана Бабића, Горана Ђерковића, Душана Илића, Александра Јовановића, Срећка Зечевића, Мирка Шиљковића и госта из Тимочке епархије, пензионисаног протојетеја Николе Петронијевића.
Литургију је својим појањем украсио хор крагујевачке Саборне цркве.Након прочтаног Јеванђеља надахнуту беседу одржао је свештеник Сабор храма Срећко Зечевић.

ЗАЈЕДНИЦА ЗЕМЉА ЖИВИХ У БРАЈКОВЦУ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ КРСНУ СЛАВУЗаједница "Земља живих" је у петак 15. јула 2011. године, прославила своју крсну славу Полагање ризе Пресвете Богородице. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је увеличао славу штићеника ове заједнице, приносећи Евхаристијску жртву уз саслужење свештенства колубарско-посавског намесништва, као и свештеника и свештеномонаха гостију заједнице.

У току Свете Литургије, са благословом Његовог Преосвештенства, присутнима се беседом обратио протојереј-ставрофор отац Гојко Перовић, ректор Богословије на Цетињу. Говорећи о јеванђелском сусрету Христа са Мартом и Маријом, отац Гојко је подсетио све присутне да врло често "користећи прекомерно живот и препуштајући се животним бригама, заборвљамо на једино потребно, Господа нашег Исуса Христа и Његову спасоносну јеванђелску реч".

ОСВЕЋЕЊЕ  БИСТЕ  ПАТРИЈАРХA  ПАВЛA  У  МЛАДЕНОВЦУУ суботу 16.07.2011 г. мноштво житеља града Младеновца, на челу са општинским властима, дочекали су Његово Преосвештенство Епископа Шумадијскога Господина Јована, да би испред храма Успења Пресвете Богородице освештао бисту српског Патријарха Павла.

Идеја благочестиве породице Чокић, који су иначе веома активни како у општинској власти тако и у самом животу Цркве, била је да се на платоу испред градске Цркве постави биста нашег блаженопочившег Патријарха и да се то место назове „Тргом Патријарха Павла“. Ту њихову идеју су у славу Бога прихватиле општинске власти. Скулптуру је иначе извајала позната београдска уметница госпођа Дринка Радовановић.

ImageНа дан 14-ог јула, када Црква прославља Свете Бесребренике Козму и Дамјана, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Г.Јован, служио је Архијерејску Литургију у једном од најлепших шумадијских села, Загорици.

У 07,45 Владика је освештао трпезарну салу која је у изградњи. Затим је служена Света Архијерејсска Литургија уз саслуживање опленачког намесника протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, намесника космајског протојереја-ставрофора Љубише Смиљковића и опленачког свештенства.

У контексту прочитаног Јеванђеља, Владика је подсетио на житије Свете Браће и у наставку говорио о опасности егоизма, затим честитао славу вреном народу.

СЛАВА ПЕТРОПАВЛОВСКЕ ЦРКВЕ У ЈАГОДИНИСветом Литургијом, као суштинским и централним делом, отпочела је прослава славе Цркве Светих апостола Петра и Павла. Литургијом је началствовао бивши намесник белички и пензионисани сабрат храма протојереј-ставрофор Радослав Станковић уз саслужење садашњег намесника и јагодинског свештенства. После Свете Литургије и заједничарења у Светој Чаши уследио је трократни опход око храма испред кога је пресечен славски колач, и славље и заједничарење је настављено послужењем за све присутне испред храма.

ImageДалеке 1885.године, када је храм први пут пропојао, благочестиви верници Раче су први пут прославили апостоле Петра и Павла као заштитнике свога храма. Од тада па до данашњег дана у дому Божијем апостоли Петар и Павле се непрестано славе и величају. Ове године прослава храмовне славе је отпочела Евхаристијским сабрањем,Тајном над тајнама. Парох, који је пуне 22 године опслуживао ову парохију и био старешина храма протојереј-ставрофор Драгослав Сенић је началствовао на Светој Литургији,а саслуживали су му протојереји Видоје Рајић парох лаповски и Велибор Јовановић,парох сарановачки,протонамесник Радивоје Стојадиновић,парох сипићки уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.

ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА У НЕМЕНИУЋАМАНа празник Св. Апостола Петра и Павла, 12.јула 2011.године, благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одржана је, већ традиционална културно-уметничка манифестација ,,Дани Милована Видаковића,, у порти цркве у Неменикућама. Ово је шеснаеста година како се на Петровдан, дан  храмовне славе,  одржава поменута манифестација која се приређује у част нашег великог романописца Милована Видаковића, рођеног у Неменикућама.

Манифестација се благословом Епископа, одржава сваке године у организацији Црквене Општине неменикућске, Општине Сопот, Библиотеке Града Београда и Библиотеке- Сопот.

ImageНа Петровдан 2011. године, Црква Божија у Грошници је прославила своју храмовну славу приношењем Свете литургије којој је началствовао Архијерејски намесник лепенички протојереј - ставрофор Саво Арсенијевић уз саслужење протојереја – ставрофора Драгослава Степковића, Спасоја Јанковића и Лазара Јагличића.

СЛАВА ХРАМА СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУПразник Првопрестолних апостола Петра и Павла из године у годину сабира Цркву Христову у Аранђеловцу око велелепног храма подигнутог њима у част у овом граду под Букуљом. И ове 2011. године Господње Петровдан је свечано и торженствено прослављен, на првом месту пуноћом Архијерејског служења.

Пре свете Евхаристије, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован освештао је новоподигнуту чесму у порти храма, која је урађена од белог венчачког мермера, са мозаичном иконом Пресвете Богородице „Живоносни Источник“.

Свету Архијерејску Литургију служио је владика шумадијски Г. Јован, уз саслуживање старешине храма протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, свештенства орашачког намесништва и двојице ђакона.


Image

Ј О В А Н


ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

И АДМИНИСТРАТОР ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ КРУШЕВАЧКЕ

 

Обавештавамо Вас да ће дана 24. јула 2011. године у Саборном храму Св. Вел. Муч. Георгија у Крушевцу бити служена Света Архијерејска Литургија са почетком у 9 часова, на којој ће бити хиротонисан и уведен у трон крушевачких епископа новоизабрани Епископ крушевачки Господин др Давид Перовић.

Наречење новоизабраног Епископ крушевачког и свечано бденије биће служено 23. јула 2011. године у Саборном храму Св. Вел. Муч. Георгија у Крушевцу са почетком у 17 часова.

 

ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА КРУШЕВАЧКА

 

ХИРОТОНИЈА И УСТОЛИЧЕЊЕ ПРВОГ ЕПИСКОПА ОБНОВЉЕНЕ ЕПИСКОПИЈЕ КРУШЕВАЧКЕЊегова Светост Патријарх српски Г. Иринеј уз саслужење Архијереја Српске Православне Цркве извршиће у недељу, 24. јула 2011. године у 9 часова, на Светој Архијерејској Литургији у цркви Светог великомученика Георгија у Крушевцу, хиротонију новонареченог и изабраног јеромонаха Давида (Перовића) у чин Епископа крушевачког.

На истој Светој Архијерејској Литургији биће обављен и чин устоличења Владике Давида у трон Епископâ крушевачких.

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "СУСРЕТИ СА СТАРЦИМА" АРХИМАНДРИТА АЛЕКСЕЈА БОГИЋЕВИЋАПред великим бројем окупљених, у петак, 1. јула 2011. године у сали Народног Позоришта у Крушевцу, а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског и Администратора Епархије крушевачке Господина Јована, одржана је промоција књиге Архимандрита мр Алексеја (Богићевића) игумана Свештеног манастира Светог Луке у Бошњану "Сусрети са Старцима" у издању Издавачке куће "Каленић".

На празник преподобномученице Февроније, 08. јула 2011.године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у храму свете Петке у Виноградима.На празник преподобномученице Февроније, 08. јула 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у храму свете Петке у Виноградима.

КАНОНСКА ПОСЕТА ВЛАДИКЕ ЈОВАНА ЦРКВИ У АЗАЊИУ четвртак 7. јула на празник рођења Светог Јована Крститеља, пророка и претече Господњег, за кога су уста Господња изговорила да је он највећи од жена рођен, наше намесништво посетио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован. Том приликом Епископ је служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана у Азањи, уз саслуживање свештенства епархије шумадијске. У овом селу које је ушло и у Гинисову књигу рекорда по највећој погачи на свету, народ се у великом броју окупио да дочека свог Владику и са њим подели радост Литургијског сабрања.

Страна 1 од 2