Чланци поређани по датуму: фебруар 2009

ImageУ Сирну суботу свештенство Старе Цркве и вероучитељи из Прве Крагујевачке Гимназије, Александар Мирковић и Гордана Јоцић окупили су своје ученике веронауке на Светој Литургији. Позиву својих духовних отаца и вероучитеља одазвало се преко 120 ученика.

ПОСЕТА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ГОСПОДИНА ЈОВАНА, МИТРОПОЛИЈИ ЦРНОГОРСКО – ПРИМОРСКОЈПрвојерарх питоме Шумадије, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, обрео се ових дана тамо доле, у „гнезду соколова“, у ломној Црној Гори, где је заједно са наследником светопетровског, цетињског свештеног трона, Његовим Високопреосвештенством Митрополитом Црногорско – приморским Господином Амфилохијем, узео учешће у молитвеној светковини поводом Светосимеоновских јубилеја, у родној домаји Симеоновој, Рибници. Бивши игуман Лавре Студеничке, задужбине и месту вечног боравишта Светог Симеона – Стефана Немање, како и приличи, учествовао је у молитвеном сабрању, на оном месту где је родоначелник светородне династије први пут угледао лепоту Божијег дана.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
СА СЕДНИЦЕ ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ


Крагујевац

СЕДНИЦA ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕОкупљени око свог Архијереја, на празник Светог свештеномученика Харалампија 23. фебруара 2009. године, у Епархијском центру у Крагујевцу са почетком у 900 часова, чланови Епархијског савета Епархије шумадијске одржали су редовну годишњу седницу.

ImageСвечаном Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован у препуном Саборном храму у Крагујевцу, прослављена је Недеља Месопусна - Недеља Страшног Суда. Владики је саслуживало братство Светоуспенског храма, на челу са старешином протојерејем-ставрофором Заријем Божовићем, а на Литургији је беседио јереј Горан Мићић.

ЗАДУШНИЦЕ –ДАН КАДА СЕ МОЛИМО ЗА НАШЕ УСНУЛЕ СРОДНИКЕ, БРАЋУ И ПРИЈАТЕЉЕЗадушнице су дан када се спомињу мртви и када се Црква Христова моли за њих на светим Литургијама и парастосима. Пред почетак Великог Васкршњег поста Црква обележава Месопусне задушнице. Ове задушнице помињу се у типику Велике Цариградске цркве, у деветом веку.

ImageСвештеник Андреј Давидов се већ тридесет година бави иконописом. Последњих дванаест година изучава и обнавља изгубљену технику иконописања – енкаустику. Обновио је јединствене рецепте за пречишћавање воска и прављење воштаних боја. Насликао је мноштво икона, како методом енкаустике тако и комбинованом техником темпера-енкаустика. Отац Андреј говори о значењу икона у животу савременог човека и о томе како повезати рад иконописца са службом свештеника.

НАСТАВАК ПРОЈЕКТА “КАД ПОРАСТЕМ БИЋУ – ЗДРАВ“!Под покровитељством Града Крагујевца а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, 17. фебруара 2009. године у сали Духовног центра саборне цркве у Крагујевцу, одржано је предавање Мр Јасмине Стојановић (Клиника за оториноларингологију КЦ Крагујевац) на тему "Алергијске болести горњих респираторних путева". Циљ пројекта "Кад порастем бићу – ЗДРАВ" је смањење броја оболелих од алергијских болести и астме на територији града Крагујевца. Наредно предавање најављено је за 17. март, а предавач ће бити др Гоца Костић са темом "Алергија код деце".

ЕСХАТОЛОШКИ ИДЕНТИТЕТ ЦРКВЕЖељко Ивковић, јереј

Будући да је Црква та светајна која нам дарује Духа Светог, она једина има моћ да преобрази читав свет и људску заједницу, тј. друштво, а Цркву имамо само када имамо заједницу, што и сама реч Црква подразумева.

ЦРКВА ПРОСЛАВЉА СВЕТОГ ФОТИЈА ЦАРИГРАДСКОГ 6/19. ФЕБРУАРА"Име и дело светог Фотија, цариградског патријарха (858-867; 877-886), заузимају значајно место, не само у историји Цариградске патријаршије. Светог Фотија можемо посматрати са више аспеката: као великог православног богослова, изванредног мисионара равноапостолног, проповедника, догматичара, канонисту као и правог исповедника вере јер је због ревновања трпео прогонства и понижавања сваке врсте, великог зналца, ерудиту и браниоца православља" (проф. др Радомир В. Поповић).

ImageЊегово Преосвештенство Владика шумадијски Г. Јован, служио је на Св. Фотија Цариградског 19. фебруара 2009. године Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу. Епископу су саслуживали архијерејски намесник лепенички, протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић и старешина Старе Цркве протојереј Милић Марковић.

Страна 1 од 4