Чланци поређани по датуму: уторак, 21 јануар 2014

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИСваке године на Богојављење, у организацији друштва СВЕБОР које негује старе српске спортске и борилачке вештине и братства Старе Цркве, на Шумаричком језеру се одржава пливачка трка за Крст часни. Након одслуженог молебана од стране Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, коме је саслуживало братство Старе Цркве и примљеног благослова, пливачи су се припремили да у не баш тако топлој води запливају ка циљу.

ПРОСЛАВА БОГОЈАВЉЕЊА У КРАГУЈЕВЦУНа Празник Светлости како се назива Празник Богојављења, у Саборном храму у Крагујевцу, Литургијско сабрање предводио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, а саслуживали су свештеници овога храма са старешином протојерејом – ставрофором Заријем Божовићем.

СЕДНИЦА АРХИЈЕРЕЈСКИХ НАМЕСНИКА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ И ШУМАДИЈСКОГ ПРВОЈЕРАРХА У ЛАЗАРЕВЦУУ петак, 17. jануара, када наша Света Црква прославља Светих Седамдесет Апостола и Светог Јевстатија I, архиепископа српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички, Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу. Епископу су саслуживали архијерејски намесници Епархије шумадијске, ректор богословије „Свети Јован Златоусти“, др. Зоран Крстић, протојереј-ставрофор, секретар ЕУО Епархије шумадијске, Милован Антонијевић, протојереј-ставрофор и тројица ђакона. Повод за ово Литургијско сабрање, била је редовна седница архијерејских намесника Епархије шумадијске и шумадијског Првојерарха.

БЕСЦЕНИ ДАР ПАРАКЛИСУ СВ. ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА У КРАЉЕВУДана 16. Јануара 2014. године, када Црква Божија прославља Светог Пророка Малахију и Светог Мученика Гордија, Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Параклису Светог Николаја Жичког у Краљеву. Параклис Светог Владике Николаја освештан је руком почившег Епископа Жичког Господина Стефана 2001. године (три године пре великог Саборском одлуком осведоченог и литургијским служењем Архијереја наше Цркве потврђеног прослављења и увршћења у диптихе Светих имена великог исповедника, просветитеља и мученика новијих времена, Владике Николаја Жичког). Налази се у старом Епископском двору у Краљеву у којем је Владике Николај живео и радио од 1936. г. до хапшења и утамничења од Гестапоа у јулу 1941. г.