Чланци поређани по датуму: петак, 26 јул 2019

МАНАСТИР ВОЉАВЧА ПРОСЛАВИО СВОЈУ СЛАВУНа дан када наша Црква прославља празник Сабор светог архангела Гаврила, у петак 26. јула 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Вољавчи где је заједно са свештенством, монаштвом и верним народом прославио славу ове свете обитељи.

Епископу су саслуживали: архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, јеромонах Доситеј, протојереј Милан Савић, јеромонах Мардарије, протонамесник Слободан Радивојевић, протонамесник Никола Илић и ђакон Урош Костић.

СВЕТИ АРХАНГЕЛ ГАВРИЛО, СЛАВА ЦРКВЕ У ЈАРУШИЦАМАСлава Цркве у Јарушицама је јединствен догађај за то место. Тога дана се на Светој Литургији окупља мноштво мештана којима је Бог-Отац, а ова Црква-Мајка.

Ове године био је један разлог више окупљања, а то је да народ види како је њихова Црква засијала у новом руху. Фасада је обновљена, Црква окречена и улепшана и споља и изнутра, те је сада украс тога краја, који је местом где се црква налази, својим изгледом и молитвама, које се у њој произносе, била и остала духовно благо Јарушица и околине.

ХРАМОВНА СЛАВА СТАРЕ ЈАГОДИНСКЕ ЦРКВЕЦарство Божије се данас пројавило у цркви Светих архангела Михаила и Гаврила у Јагодини. Двеста први пут је најстарија јагодинска црква обележила своју славу – Сабор светог архангела Гаврила - и примила под своје сводове све људе и анђеле који су желели да учествују у Тајни силаска Неба на земљу и узласка земље на Небо.

СЛАВА МАНАСТИРА ПИНОСАВА – САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛАСлава Манастира Пиносава – Сабор Светог Архангела Гаврила, и ове године свечано је прослављена у тој древној светињи Шумадијске Епархије, у селу Кусадак.

Као никада у последње време, на слави се окупило неколико стотина верника из Кусатка и читаве Србије. Цели дан реке народа су се сливале ка Кусадачкој манастирској шуми у чијем центру се налази овај јединствени живи Манастир јасеничког архијерејског намесништва.