Чланци поређани по датуму: недеља, 20 јун 2021

У ХРАМУ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У КРАГУЈЕВЦУ, МОЛИТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ - ДУХОВИДухови, Света Тројица, Силазак Светог Духа на Апостоле, рођендан наше Цркве, у молитвеном сабрању, у празничној радости је дочекан и у овај педесети дан по Васкрсењу и десети дан по Вазнесењу Христовом.

Обилата благодат Светога Духа како се некад излила на ученике Христове и напунила их снагом да утврде Христов закон на земљи, у ову Недеље се излила на верни народ сабран на Светој архијерејској Литургији око свог Архипастира у храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу.

ВЕЛИЧАНСТВЕНА ПРОСЛАВЕ МЛАДЕНОВАЧКЕ ЛИТИЈЕПо 128. пут празник Силаска Светог Духа на Апостоле, Тројичиндан, прослављен је свечано у Младеновцу. Овај велики празник представља најдуговечнију традицију у поткосмајској вароши и изузев у периоду богоборачког антитеизма обележаван је литијским обиласком записа у самом граду.

Евхаристијском сабрању началствовао је Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковића уз саслужење умировљеног пароха младеновачког протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, Старешине Светоуспенског храма протојереја-ставрофора Слободана Кеџића, јереја Марка Јефтића и ђакона Саше Поповића.

ЛИТИЈА У ЛАЗАРЕВЦУПразник Духова – Педесетнице и слава града Лазаревца, и ове 2021. године, прослављен је свечано, Сабрањем у храму Светог великомученика Димитрија, а потом и Литијом улицама нашег града.

Светом Литургијом началствовао је протонамесник Владимир Стојковић, уз саслуживање протојереја-ставрофора Златка Димитријевића, протојереја Небојше Леке и ђакона Николе Урошевића.

ЛИТИЈА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАЦИИ ове године Силазак Светог Духа на Апостоле, у Смедеревској Паланци, прослављен је свечано. Свему је претходила Света Литургија у оба храма, у храму Свете Петке и Преобрежења Господњег, a потом је уследило вечерње са молитвама коленопреклоњења, за које време је окупљени верни народ исплео венчиће од траве за своје домове као благослов до идуће године.

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У КОРИЋАНИМА

У недељу, 20. јуна 2021. године, на празник Силаска Светог Духа на апостоле, Црквена општина корићанска је прославила своју храмовну славу. Свету Литургију су служили свештеници овог храма: старешина храма протојереј ставрофор Милорад Тимотијевић и протонамесник Дејан Марјановић, док су за певницом појали теолози и вероучитељи ове парохије.