Чланци поређани по датуму: децембар 2020

БОГ СПАСАВА БЛАГОДАЋУУ четвртак 31. децембра 2020. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење свештеника овог светог храма.

БЕСЕДА ЕПИСКОПА ЈОВАНА НА ЈЕВАНЂЕЉСКЕ РЕЧИ: “НИСАМ ДОШАО ДА ДОНЕСЕМ МИР, НЕГО МАЧ” (Зачало 38; Матеј 10, 32–36)

kalendar 2021

Обавештавамо верне Српске Православне Цркве да је и ове године, у издању Светог Архијерејског Синода, штампан црквени џепни календар за 2021. годину, који је заштићен у Заводу за интелектуалну својину Републике Србије А-2020, под редним бројем 7349, и као такав представља аутентично дело. Исто тако, извршена је каталогизација у публикацији Народне библиотеке Србије бр. ISBN 978-86-7295-048-9 COBISS.SR-ID 215009292.

Нажалост, приметили смо да се у последњих неколико месеци, откад је званични џепни црквени календар за 2021. годину стављен у промет, на различитим јавним местима (трговима, улицама, пијацама, аутобуским и железничким станицама и на другим местима) готово на читавој територији Републике Србије, продају фалсификовани џепни календари за 2021. годину.

СЛАВА ХРАМА СВЕТИХ ЂАКОНА АВАКУМА И ИГУМАНА ПАЈСИЈАЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско карловачке г. Јован служио је 30. децембра 2020. године свету архијерејску Литургију у храму Светих мученика ђакона Авакума и игумана Пајсија у земунском насељу Алтини.

Света Литургија и четрдесетодневни парастос блаженопочившем Патријарху српском Иринеју

Света Литургија и четрдесетодневни парастос блаженопочившем Патријарху српском Иринеју служени су 29. децембра 2020. године у крипти храма Светог Саве на Врачару.

Началствовао је Високопреосвећени Митрополит дабробосански и мјестобљуститељ патријарашког трона г. Хризостом уз саслужење Преосвећене господе Епископа врањског Пахомија, шумадијског и администратора Архиепископије београдско-карловачке Јована, будимљанско-никшићког и администратора Митрополије црногорско-приморске Јоаникија, крушевачког Давида, нишког Арсенија, буеносајреског и јужноамеричког Кирила, мохачког Исихија и диоклијског Методија у молитвеном присуству Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија и Преосвећене господе Епископа бачког Иринеја, браничевског Игњатија и ремезијанског Стефана.

Специјал - Епископ Јован: Сећање на Патријарха Иринеја

У уторак 29. децембра 2020. године у 15 часова, на дан када се навршава четрдесет дана од упокојења Патријарха српског Иринеја, слушаоцима Радија "Слово љубве" препоручујемо нови специјал - разговор са Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским и администратором Архиепископије београдско-карловачке г. Јованом (Младеновићем), посвећен сећању на блаженопочившег 45. Првојерарха СПЦ.

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: “ПОКАЈАЊЕ И СМИРЕЊЕ СУ ПРВИ ЗНАКОВИ ДА ХОЋЕМО ДА СЕ ИСПРАВЉАМО”И изиђоше фарисеји, и почеше се расправљати с њим, и кушајући га, искаху од њега знак са неба. И уздахнувши духом својим рече: Зашто род овај знак иште? Заиста вам кажем: Неће се дати знак роду овоме”. (Мк.8, 11-12)

У понедељак, тридесети по Духови, Преосвећени Владика Јован Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке, служио је свету архијерејску литургију у храму Светога Саве у крагујевачком насељу Аеродром. Преосвећеном су саслуживали: протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, јереј Александар Мирковић, јерођакон Василије (Старовлах), јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Александар Ђорђевић.

НЕДЕЉА ПРАОТАЦА – МАТЕРИЦЕ У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУУ 29. недељу по Духовима, 27. децембра 2020. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Саслуживали су Архијерејски намесник лепенички протојереј Срећко Зечевић, протонамесник Бранислав Матић, јереји Владан Костадиновић и Драгиша Богичевић, те јерођакон Василије (Старовлах).

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У ЛАЗАРЕВЦУУ суботу, 26. децембра 2020. године, када Црква прославља Светог мученика Евстратија, Светог свештеномученика Гаврила, патријарха српског и Светог Никодима Тисманског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског и администратора Архиепископије београдско-карловачке Г.Г. Јована на опелу архимандрита Серафима благовештењскогУ име Оца и Сина и Светога Духа,

Преподобно монаштво, часно свештенство, браћо и сестре, овим светим чином опела и нашом заједничком молитвом данас препоручујемо душу нашег доброг старца оца Серафима, да је Христос насели, као што то на опелима увек читамо и говоримо, у наручју Авраама, Исака и Јакова, да Творац његове и наших душа управо је уведе у Царство Небеско, зашта је и живео наш овај дивни старац. Овај блажени старац браћо и сестре, цео свој земаљски живот живео је за овај дан. Живео је да се сретне са Господом. И он, а знајући га толико година, никада из своје мисли није сметнуо, што би рекао наш народ, управо да треба да изађе пред лице Божије.

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, на својој седници од 24. децембра 2020. године, донео је одлуку да се сазове Свети Архијерејски Сабор за избор новог поглавара Српске Православне Цркве, који ће се одржати 18. фебуара 2021. године.

СВЕТИ СПИРИДОН ПРОСЛАВЉЕН АРХИЈЕРЕЈСКИМ БОГОСЛУЖЕЊЕМ У ВИНОГРАДСКОМ ХРАМУУ петак 25. децембра 2020. године, када наша Црква прославља светог Спиридона, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско – карловачке Господин Јован, служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Крагујевцу.

Саслуживали су свештеници и ђакон овог светог храма.

СВЕТА ЗАУПОКОЈЕНА ЛИТУРГИЈА И ОПЕЛО БЛАЖЕНОПОЧИВШЕМ АРХИМАНДРИТУ СЕРАФИМУ БЛАГОВЕШТЕЊСКОМУ среду, 24. децембра 2020. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског и администратора Архиепископије београдско-карловачке Господина Јована у манастиру Благовештење Рудничко, са почетком у 9 часова, служена је Света заупокојена Литургија којом је началствовао јеромонах Петар (Драгојловић), игуман манастира Пиносава.

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, на својој седници од 24. децембра 2020. године, донео је одлуку да се заупокојена Саборна Света Литургија и четрдесетодневни парастос блаженопочившем Патријарху српском Иринеју служе 29. децембра 2020. године у Храму Светог Саве на Врачару. Света Литургија ће почети у 9 часова, а парастос ће бити служен после Свете Литургије, око 11 часова.

Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода

УПОКОЈИО СЕ АРХИМАНДРИТ СЕРАФИМ, ДУХОВНИК МАНАСТИРА БЛАГОВЕШТЕЊА РУДНИЧКОГДана 9/22. децембра, када наша Света Црква прославља празник Зачећа Свете Ане, упокојио се у Господу, у својој 86. години, архимандрит хаџи Серафим (световно име Живојин Миљковић), духовник манастира Благовештења рудничког.

Света заупокојена Литургија биће служена у манастиру Благовештењу рудничком у четвртак, 24. децембра 2020. године, у 9 часова, а опело ће служити Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке Господин Јован са почетком у 14 часова.

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ ЈОВАН: “ЛУКАВСТВО ЈЕ ОПАСАН ГРЕХ”Грех је побуна против Бога и природе – Блажени Теофилакт Охридски

У среду, 23. децембра 2020. године, када наша Црква Божја светкује Свете мученике Мину и Ермогена Атињане и Светог Јована Бранковића деспота српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор АЕМ Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког и Црноречког у Бресници.

ЕПИСКОП ЈОВАН: “ЧОВЕК ЈЕ БИЋЕ ВЕРЕ”У уторак, 22. децембра 2020. године, када наша Црква прославља празник Зачећа свете Ане, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Крагујевцу.

Епископу су саслуживали: протонамесник Александар Сенић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Урош Костић.

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ СЛУЖИО У ХРАМУ СПАЉИВАЊА МОШТИЈУ СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУУ понедељак, 21. децембра када наша света Црква слави свете апостоле Состена, Аполоса, Тихика, Епафродита, Онисифора, Кифу и Кесара, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке Господин Јован, служио је свету архијерејску литургију у храму Светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром.

Преосвећеном су саслуживали: протонамесник Бранислав Матић, јереј Иван Антонијевић, јерођакон Василије (Старовлах), јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Александар Ђорђевић.

Страна 1 од 3