Чланци поређани по датуму: среда, 24 април 2019

ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње.
И молитва вере ће спасти болесника, и подигнуће га Господ, и ако је грехе учинио, опростиће му се
(Јак. 5, 14-15).

ХУМАНИТАРНИ ВАСКРШЊИ БАЗАР У ОШ “КНЕЗ ЛАЗАР” У ЛАЗАРЕВЦУ Пролазе године и време а на нама је да се трудимо не да будемо важни и славни, већ да будемо дорасли времену у коме смо и месту на коме смо. А то зависи од нас, на крају крајева. Зато, чинимо увек, колико до нас стоји.

Патријарх српски Павле

ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ У МАНАСТИРУ ДРАЧИУ свету и Велику среду Црква се сећа јеванђелског догађаја када је жена грешница у дому Симона губавог миром помазала ноге Христове. Тога ради, типик прописује да се у овај дан врши Света тајна јелеосвећења, која се током године врши над болеснима поштујући речи Апостола који говори: “Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере ће спасти болесника и подигнуће га Господ; и ако је грех учинио, опростиће му се.” (Јак 5, 14-15).

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У МЛАДЕНОВЦУНа Велику среду, 24. априла 2019. године, у вечерњим часовима са почетком у 17 часова, служена је Света Tајна Јелеосвећења у младеновачком храму Успења Пресвете Богородице. Свету Tајну Јелеосвећења служили су: Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, старешина Светоуспенског храма протојереј Слободан Кеџић, протонамесник Ратко Аврамовић, јереји: Живан Жујовић, Ненад Марковић, Марко Јефтић и Михаило Аврамовић, уз саслуживање ђакона Небојше Поповића. Након седмократног помазивања, сви присутни су добили освештанe јелеј и брашно којe су као благослов понели у своје домове.

ФАРБАЊЕ ВАСКРШЊИХ ЈАЈА УЧЕНИКА ОСНОВНИХ ШКОЛА У ЈАГОДИНИНа Валику среду, 24. априла 2019. године, у ОШ “Рада Миљковић” одржано је традиционално фарбање јаја поводом наступајућих васкршњих празника.

Ученици старијих разреда свих градских и сеоских јагодинских школа, окупили су се у истуреном објекту ОШ “Рада Миљковић” у насељу Стрелиште, која је ове године била домаћин овог традиционалног догађаја.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У БАРАЈЕВУ На Велику среду 24. априлa 2019. године, у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву, служена је Света тајна јелеосвећења. Свету тајну су служили свештеници Архијерејског намесништва бељаничког. У светој тајни је учествововао верни народ Барајева и околине. После помазивања верницима су подељени брашно и уље.

ЕПИСКОП ЈОВАН У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ: “ПОТРАЖИМО ГОСПОДА ДА БИСМО ЗАЈЕДНО СА ЊИМ ПОБЕДИЛИ НАШЕ НЕМОЋИ”Велика среда, 24. априла 2019. године, молитвено је прослављена литургијским сабрањем у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Литургију пређеосвећених Дарова служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, а саслуживали су: протојереј – ставрофор Милан Борота, протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, протојереј Драган Брашанац, протонаменсик Мирољуб Миладиновић и ђакон Урош Костић. За певницом су појали протојереј Драгослав Милован и ученици крагујевачке богословије, а чтецирали су г. Владан Степовић и г. Ненад Брковић.

ВАСКРШЊИ ЧАС НА ФАКУЛТЕТУ ПЕДАГОШКИХ НАУКА У ЈАГОДИНИНа Велики уторак, 23. априла 2019. године, ученици јагодинских освновних школа су, следујући вишегодишњој пракси, узели учешће у Васкршњем часу. Најпре су присуствовали Литургији пређеосвећених Часних Дарова у храму Светих Архангела Михаила и Гаврила у Јагодини, а онда су, након Причешћа, уз пратњу својих вероучитеља, посетили Факултет педагошких наука у Јагодини.