Чланци поређани по датуму: уторак, 12 септембар 2017

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЦАРА ЛАЗАРА У БЕЛОШЕВЦУ„Ја сам чокот а ви лозе. Ко остаје у мени и ја у њему, тај доноси многи плод.
Јер без мене не можете ништа чинити“ (Јн. 15, 5).

У среду 13. септембра 2017. године, када Света православна црква слави Полагање појаса Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог цара Лазара у Белошевцу, уз саслужење протојереја-ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора Љубомира Радића и ђакона Немање Стојковића.

ОКРУГЛИ СТО „КЊИЖЕВНОСТ И ЧОВЕК НА ПУТУ: ОД ЕДЕНА ДО ЦАРСТВА НЕБЕСКОГ”Округли сто „Књижевност и човек на путу: од Едена до царства небеског” одржан је 13. септембра 2017. године у свечаној сали Епархијског дома Саборног храма у Крагујевцу.

У раду округлог стола учествовали су наставници и сарадници Одсека за филологију Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу: проф. др Драган Бошковић, Јелица Вељовић, Александра Матић и доц. др Часлав Николић.

Основна тема биле су представе путовања у српској и светској књижевности, тумачене са становишта савремених књижевних теорија. Симболичко уоквирење ове теме означен је почетком и крајем библијског текста: човековим падом у Едену, губитком дрвета и воде живота и исклизнућем у историјско искуство, а на крају задобијањем дрвета и воде живота и изласком из времена.