Чланци поређани по датуму: фебруар 2019

МОЛИТВЕНО СЕЋАЊЕ НА ТРАГИЧНО НАСТРАДАЛЕ У ТЕХНИЧКО - РЕМОНТНОМ ЗАВОДУ МЕДНАДана 28. фебруара 2019. године, у техничко - ремонтном заводу „Медна“ служен је годишњи парастос потпуковнику Мирославу Перишићу, капетану Дарку Костићу, Жељку Николићу и Дејану Ковачевићу, који су 28. фебруара 2017. године трагично настрадали у несрећи која се десила у ТРЗ Медна.

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУУ четвртак 28. фебруара 2019. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу уз саслуживање протојереја-ставрофора Сава Арсенијевића и јереја Драгише Богичевића. Својим појањем Литургију су улепшали ученици крагујевачке богословије Светог Јована Златоустог.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У БРЕСНИЧКОМ ХРАМУУ среду, 27/14. фебруара 2019. године, на празник Светих Авксентија и Кирила Словенског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литурију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница. Његовом Преосвештенству саслуживали су протонамесник Саша Антонијевић, јереј Милош Ђурић, протођакон Иван Гашић и чтец Стефан Радисављевић. Светој Литургији присуствовао је велики број верника Бреснице, а међу њима био је један број верника који славе светог Кирила Словенског, те су након Литургије пресекли славске колаче и на тај начин увећали значај празника светог Кирила као просветитеља словенских народа.

ПРОМОЦИЈА СПОМЕНИЦЕ “ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ 1818-2018” У ОКВИРУ “ДАНА КРАГУЈЕВАЧКЕ КЊИГЕ” У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИСпоменица групе аутора “Два века Старе цркве 1818-2018” промовисана је у уторак, 26. фебруара, на дан када наша света Црква прославља Светог Симеона Мироточивог, у Народној библиотеци “Вук Караџић”, у оквиру манифестације “Дани крагујевачке књиге”. Да подсетимо, претходно је ова Споменица и овенчана признањем Књига године у издавачкој делатности у Крагујевцу.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУУ уторак, 26. фебруара 2019. године, када наша Црква слави преподобног Симеона Миротичивог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову. Првојерарху шумадијском Господину Јовану су саслуживали протојереј - ставрофор Синиша Марковић, протојереј Горан Ђерковић и ђакон Недељко Дикић.

ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊЕ СВИХ БРОЈЕВА КАЛЕНИЋА (1979-2019)У години када се навршило четрдесет година од излажења првог броја часописа “Каленић”, часописа Шумадијске епархије, који је објављен 1979, постало је могуће све бројеве читати на интернет мрежи.

СЛАВА ПАЛАНАЧКОГ ЦРКВЕНОГ ХОРАСечењем славског колача, на дан када наша света Црква прославља успомену на светог Симеона Богопримца, у паланачком Светопреображењском храму, црквени хор прославио је свог небеског покровитеља.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИКао и претходних година, и ове 2019. године у фебруару месецу, свештеници Саборног храма у Смедеревској Паланци учествовали су у светој тајни јелеосвећења уз саслуживање и неколико свештеника архијерејског намесништва јасеничког.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУУ понедељак седмице блуднога Сина, када се припремамо за Велики и Часни Пост, и када се свакодневно враћамо натраг у загрљај Оцу своме Небескоме, Његово Преосвештенство служио је свету архијерејску литургију у храму Светога Саве на Аеродрому. Преосвећеном су саслуживали оци: протојереј-ставрофор Живота Марковић, протонамесник Немања Младеновић и ђакон Александар Ђорђевић. По прочитаном Јеванђељу по Марку, где је Господ победоносно ушао у Јерусалим, Преосвећени Владика је произнео беседу.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У БУКОВИЧКОМ ХРАМУ У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу, 24. фебруара 2019. године, верни народ је испред храма Светог архангела Гаврила у Буковику дочекао свога Архијереја, Епископа шумадијског Господина Јована са својим свештенством. Свету архијерејску Литургију је служио Епископ Јован уз саслуживање архијерејског намесника орашачког, протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, архијерејског намесника опленачког, протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, архијерејског намесника колубарско-посавског, протојереја-ставрофора Златка Димитријевића, протојереја Љубише Ђураша, протођакона Ивана Гашића и ђакона Стевана Илића, Александра Бабића и Милоша Ћирића. У Светој Литургији су своје активно учествовање узели и чланови хора “Света Анастасија Српска” из Аранђеловца.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "СПОМЕНИЦА - ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ"Промоција књиге "СПОМЕНИЦА - ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ", одржаће се у Народној библиотеци "Вук Караџић" у уторак, 26. 02. 2018. године, у 18 часова.

"СПОМЕНИЦА - ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ" је проглашена за најбољу књигу у крагујевачком издаваштву за 2018. годину.

Добро дошли!

ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ И КРШТЕЊЕ У РАБРОВЦУУ суботу 23. фебруара 2019. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог свештеномученика Харалампија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Рабровцу. Нашем Архијереју саслуживали су: протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, јеромонах Петар (Драгојловић), протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протојереј Владан Јовановић, протојереј Петар Лесковац, јереј Рашко Стјепановић, јереј Михаило Аврамовић, протођакон Иван Гашић и ђакон Небојша Поповић.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВЦУУ петак, 22. фебруара 2019. године, на Оданије Сретења, када наша Црква прославља и празнује светог мученика Никифора, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали: протојереј Драган Брашанац, протонамесник Влада Димитријевић, протођакон Иван Гашић, ђакон Небојша Поповић и ђакон Урош Костић. За певницом су појали протојереј Драгослав Милован, протонамесник Мирољуб Миладиновић, а чтецирали су г. Владан Степовић и г. Ненад Брковић.

СЕДНИЦА ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕКрагујевац, 20. фебруар 2019. године

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Пленарно заседање Савета Епархије шумадијске одржано је 20. фабруара 2019. године у Владичанском двору у Крагујевцу након Свете Литургије коју је у Саборној крагујевачкој цркви Успења Пресвете Богородице, уз учешће чланова овог саборног тела црквене епархијске управе и верног народа, служио Првојерарх Цркве Божије у Шумадији Његово Преосвештенство Господин Јован. Током Литургијског сабрања узнесене су молитве призива Светог Духа за благословен рад док су нови чланови Епархијског савета на крају Свете Литургије положили заклетву.

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: “ТРПЉЕЊЕ ЈЕ У ИСТИНИ”У понедељак недеље Митара и Фарисеја, припремној седмици Великога Поста, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, слижио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому. Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Иван Антонијевић и ђакон Александар Ђорђевић.

“КАМП ЖИВОТНИХ ВЕШТИНА ЗА ОСОБЕ СА АУТИЗМОМ” ПРИ УДРУЖЕЊУ СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ У МАРШИЋУУ парохијском дому при Црквеној општини маршићанској у Маршићу, већ две године постоји Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју, који функционише при Удружењу за помоћ деци и младима са сметњама у развоју - Свети Василије Велики из Маршића. Боравак ради 5 дана у недељи, а наше услуге користи 45-оро деце, о којима се брине седморо стручних радника. Захваљујући донацији хуманитарне организације ОНЛУС у виду комби возила, сва деца имају бесплатан превоз од куће до боравка и назад, за све наше кориснике осим стручног рада обезбеђена је и исхрана, а све наше услуге су потпуно бесплатне.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈАГОДИНИВерни народ Цркве Преподобне мајке Параскеве у Јагодини има неколико разлога да буде радостан у ове дане. Сама чињеница да је Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован посетио ову заједницу 17. фебруара 2019. године и увеличао јој прославу Светог Исидора Пелусиота и Недеље о Митару и Фаријсеју, довољан је разлог за радост. Ипак, још много је разлога за овакво расположење међу верницима у Црквеној општини Свете Петке у Јагодини.

ДУХОВНА ТРИБИНА У АРАНЂЕЛОВЦУ НА ТЕМУ “БИОЕТИКА У ВЕЗИ СА КРАЈЕМ ЧОВЕКОВОГ ЖИВОТА”У суботу, 16. фебруара 2019. године у сали парохијског дома храма Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу, одржана је духовна трибина под називом “Биоетика у вези са крајем живота – еутаназија и трансплантација органа из угла теологије и хришћанске етике”. Уважени гости и предавачи су били професор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор и протонамесник Драган Поповић.

ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ И КРШТЕЊЕ У РАЈКОВЦУУ суботу 16. фебруара 2019. године, када наша Света Црква прославља и празнује: Светог Симеона и Ану и Светог Јакова, архиепископа српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Благовести у Рајковцу. Нашем Архијереју саслуживали су: Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, јеромонах Петар (Драгојловић), протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, јереј Александар Рајак, јереј Никола Петровић, јереј Марко Јефтић, протођакон Иван Гашић, ђакон Небојша Поповић и ђакон Саво Величковић.

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ И ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ОРАШЦУПразник Сретење Господње и Дан државности Републике Србије је и ове године традиционално прослављен у Орашцу, надомак Аранђеловца. На данашњи дан је подигнут Први српски устанак у Марићевића јарузи у селу Орашац.

Страна 1 од 3