Чланци поређани по датуму: јул 2013

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СТАРА ЈАГОДИНСКЕ ЦРКВЕУ петак, 26. јула, када наша Света Мајка Црква прославља благовесника Божијег Светог Архистратига Гаврила, велики број јагодинаца се окупио у Старој Јагодинској Цркви да заједно са свештенством и монаштвом литургијски прослави храмовну славу.

ПРАЗНИК СВЕТОГ КИРИКА И ЈУЛИТЕ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ВРЊАЧКОЈ БАЊИДана 28. јула 2013. године, на празник градске славе “Св. Кирика и Јулите” Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је у Врњачкој Бањи Свету Архијерејску Литургију, у храму Рођења Пресвете Богородице. Представници градских власти и војске, као и велики број верног народа Цркве Божије у Врњачкој Бањи, заједничарили су на овом молитвеним и литургијском сабрању за Трпезом Господњом, којом је началствовао Духовни Отац и Пастир Преосвећени Владика Јован.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ ДУБРАВИУ суботу, 27. јула 2013. године, на дан Светог апостола Акиле и преподобног Никодима, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски и Администратор Епархије жичке, Господин Јован, служио је Свету Архијерејски Литургију у храму Светог Василија Острошког у манастиру Дубрави на Златибору. Саслуживало пет свештеника и три ђакона. Јерођакона Уроша (Васиљевића), сабрата манастира Увца, рукоположио је у чин јеромонаха. Честитајући рукоположење оцу Урошу, Владика га је упутио на ревност, послушност и служење. Обраћајући се верном народу Владика је указао на то да човек мора целим својим бићем, и душом и телом бити присутан на богослужењу и да само онај ко овде, у овом животу, учествује на Светој Литургији, и веру и љубав има , може учествовати на Литургији у вечном животу.

ЦРКВА У ПЧЕЛИЦАМА ПРОСЛАВИЛА ХРАМОВНУ СЛАВУУочи храмовне славе Цркве у крагујевачком насељу Пчелице, свечано бденије је у присуству више од 100 верних служио протојереј Милан Борота, уз појање свештеника Бранислав Матића и ђакона Небојше Јаковљевића.

Црква Божија у Пчеличкој парохији слави Икону Пресвете Богородице Тројеручице 25. јула када је служена Света Литургија којој је началствовао пензионисани свештеник Никола Петронијевић, уз саслужење свештеника Горана Ђерковића, Слободана Бабића и Милана Живановића.

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СЛУЖЕЊА БОГУ ГОСПОДИНА ЈОВАНА,  ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГКао што је Чудотворна икона Богородице Тројеручице Хиландарске имала, и по предању и по историји, подстицајан утицај на Српску Цркву и њене најзначајније личности, тако је и празник када се прославља ова света слика (25. јул) вишеструко одређивао служење Богу и Цркви Његовог преосвештенства Господина Јована, епископа шумадијског и администратора Жичке епархије: на дан када се Црква сећа Чудотворне хиландарске иконе године 1980. постао је игуман студенички, а пре двадесет година, на овај празник постаје Епископ Цркве Божије на хиротонији у Студеници. Ове године, црквено празновање Хиландарске заштитнице било је посвећено у цркви Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, катедралном храму Епархије шумадијске, и молитвеном сећању на јубиларну годину посвећења садашњег шумадијског Владике за Епископа тетовског и викара патријарха српског. Служена је света Литургија, на којој је началствовао Пресвећени Владика Јован, уз саслужење Епископа пожаревачко-браничевског др Игнатија, Епископа никшићко-будимљанског Јоаникија, игумана студеничког Тихона и презвитера и ђакона шумадијске и жичке епархије и учешће народа Цркве Божије у Шумадији, међу којима су биле и одговорне личности јавног живота.

Таков бо нам подобаше Архијереј (Јев 7, 26)

Два десетлећа је прошло од оног дана када је на празник Чудотворне иконе Богородице Тројеручице хиландарске, 25. јула 1993. године, архимандрит Јован (Младеновић), тамо у својој драгој обитељи, лаври студеничкој, месту свог пострига, монаховања и игуманства, уведен у епископско достојанство. А навршила се и цела деценија од када је са западноамеричког епископског трона, тамо у далекој Калифорнији, сишао Епископ Јован, да би одлуком свештеног Сабора Српске православне Цркве, овде у Крагујевцу, првој престоници слободне Србије, у Светоуспењском Саборном храму, устоличен за трећег по реду (од оснивања) архијереја Богом чуване Епархије шумадијске 1. септембра 2002. године.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДВАДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ АРХИЈЕРЕЈСКЕ СЛУЖБЕ ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ И АДМИНИСТРАТОРА ЖИЧКОГ ГОСПОДИНА ЈОВАНА

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован, на дан Светих мученика Прокла и Иларија, и иконе Пресвете Богородице Тројеручице 25. јула 2013. године, служиће Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу у 9 часова. Епископу ће саслуживати Преосвећена Господа Архијереји браничевски Игнатије, и будимљанско-никшићки Јоаникије, многобројно свештенство и монаштво шумадијске и жичке епархије.

МИЛОСТИ ХОЋУ, А НЕ ЖРТВЕУ петак четврти по Духовима (на дан Преподобног Сисоја Великог) Епископ шумадијски Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

ВЕРА ЈЕ СЛОБОДА, ПРИНОС, ИЗГРАЂИВАЊЕ, ДАРОВАЊЕУ трећи четвртак по Духовима 18. јула 2013. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ И АДМИНИСТРАТОР ЖИЧКИ ГОСПОДИН ЈОВАН СЛУЖИО ЛИТУРГИЈУ У МАНАСТИРУ ГРАДАЦЊегово Преосвештенсво Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Градац уз саслуживање свештенства и монаштва шумадијске и жичке епархије 17. јула 2013. године, када Црква слави Светог Андреја Критског и Светог свештеномученика Саву Горњокарловачког.

ЗАЈДНИЦА ЗЕМЉА ЖИВИХ У БРАЈКОВЦУ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ СЛАВУУ понедељак, 15. јула 2013. године, када Црква Божија прославља Полагање часне ризе Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички, Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у заједници „Земља живих“ у Брајковцу, поводом славе ове обитељи. Епископу су саслуживали свештеници жичке, бачке, нишке и шумадијске епархије.

ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА У НЕМЕНИУЋАМАНа празник Св. Апостола Петра и Павла, 12. јула 2013. године, Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одржана је традиционална културно-уметничка манифестација “Дани Милована Видаковића” у порти цркве неменикућске. Ово је осамнаеста година како се на Петровдан, дан храмовне славе у Неменикућама, одржава поменута манифестација која се приређује у част нашег великог романописца и првог романсијера Милована Видаковћа, рођеног у Неменикућама.

Манифестација је Благословом надлежног Епископа, као и сваке године, припремљена и одржана у организацији Црквене Општине неменикућске, Општине Сопот, Библиотеке Града Београда и Библиотеке - Сопот.

ПЕТРОВДАН – СЛАВА ЦРКВЕ БОЖИЈЕ У АРАНЂЕЛОВЦУПразник Првопрестолних апостола Петра и Павла из године у годину сабира Цркву Христову у Аранђеловцу око велелепног храма подигнутог њима у част. И ове године Петровдан је свечано и торжествено прослављен у граду под Букуљом.

Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање Архијерејских намесника: орашачког протојереја- ставрофора Миће Ћирковића, опленачког протојереја- ставрофора Миладина Михаиловића, бељаничког протојереја- ставрофора Вида Милића, младеновачког јереја Жељка Ивковића, свештенства Епархије шумадијске и ђакона Небојше Јаковљевића.

ЉУБАВ НЕ ТРАЖИ СВОЈЕУ четвртак пред Петровдан 11. јула 2013. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

МОНАШЕЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ четвртак 4. јула 2013. године, у манастиру Ваведења Пресвете Богородице – Каленић, Његово Преосвештество Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован, после вечерње службе коју је служио намесник лепенички и вд. левачки протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, игуман Денковца јеромонах Серафим, протојереј Мирослав Филиповић и протонамесник Саша Огњановић замонашио је у чин мале схиме расофорну монахињу Дарију сестру Каленићке обитељи давши јој ново духовно име Теодосија.

РЕКОНСТРУКЦИЈА ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У СЕЛУ ПЕТКАУ понедељак, 08. јула 2013. године, с благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског и администратора жичког, Господина Јована, започети су радови на реконструкцији храма Свете Петке у селу Петка, Колубарско-посавско намесништво. По одслуженој Литургији и молитви за почетак радова, почело се са откопавањима око темеља храма. Радове је отпочео господин Милорад Грчић, директор Рударског басена Колубара. Овом приликом парох први печански, протојереј Војислав Одавић, поклонио је господину Милораду Грчићу икону Мајке Божије, захваливши му се на разумевању које је имао и помоћи коју је одобрио за почетак обнове печанске светиње.

ВЛАДИКА ЈОВАН – СА ХРИСТОМ ЈЕДИНО МОЖЕМО ПОМОЋИ ДРУГОМЕУ понедељак 08. јула 2013. године Свету Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому, служио је Епископ шумадијски Господин Јован.

Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор Рајко Стефановић старешина храма као и јереј Немања Младеновић.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПОМЕН МОНАХИЊАМА АЛЕКСАНДРИ И ЈЕЛИСАВЕТИ У МАНАСТИРУ НИКОЉЕНа дан свете мученице Агрипине, 6. јула 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Никоље.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, са свештеницима опленачког намесништва и ђаконима Епархије шумадијске. Свету Архијерејску Литургију су певале монахиње ове свете обитељи.

Страна 1 од 2