Чланци поређани по датуму: април 2013

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПРАВОСЛАВНОГ КАТИХИЗИСА У ОШ ЂУРА ЈАКШИЋУ четвртак, 25. априла 2013. године, у ОШ “Ђура Јакшић” одржан је први круг такмичења квиза из Православног катихизиса. Овo je лепа замисао да се ученици који похађају Верску наставу, мотивишу да стечена знања утврде и стекну нова. О великом интересовању за овај квиз, сведочи чињеница да су скоро све школе пријавиле своје учешће у њему, тако да су школе биле подељене у четити групе, у чији састав су биле четири школе, које су се надметале за част да учествују у финалу. Трећу квалификацијону групу сачињавали су ученици из основних школа: Драгиша Михаиловић, Милутин Тодоровић, Вук Караџић и екипе домаћина, Ђура Јакшић. Састав жирија деловао је у саставу: госпође Ирине Диклић, професорке социјологије, професорке српског језика и књижевности госпође Тање Врбашки и госпође Катарине Јовановић, васпитчица у предшколској установи Нада Наумовић. Супервизори су били јереј Зоран Врбашки и господин Драган Степковић, кординатор за лепеничко намесништво и професор Прве крагујевачке гимназије. Водитељ квиза је био вероучитељ Миодраг Крстић.

ВЛАДАН КОСТАДИНОВИЋ, професор Богословије(Професорски рад*)

Предреформација – време промена

Прави задатак историје не би требало да представља пуку фактографију и реконструкцију, како се нешто догодило, већ налажење одговора на питање зашто се догађај минулих дана догодило управо тако како је забележено. Одгонетање механизма развоја историјског процеса представља изазов и истовремено искушење за сваког историчара. Успешност у одгонетању, у претакању сећања у знање представља међу између доброг историчара и оног који представља пуког статистичара минулих људи и датума.

КВИЗ – ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПРАВОСЛАВНОГ КАТИХИЗИСА УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА У РАЧИАрхијерејско намесништво рачанско је било у прилици да по други пут буде домаћин такмичења средњих школа из веронауке. Наиме, 25. априла 2013. године у Рачи, ученици средњих школа “Ђура Јакшић” Рача, “Никола Тесла” Баточина, “Пољопривредно – ветеринарска” Рековац и Средња школа из Лапова, су узели учешћа у квизу. О регуларности и исправности такмичења, као и о броју освојених поена старао се жири у саставу: Протонамесник Радивоје Стојадиновић-вероучитељ, ђакон Влада Бранисављевић – вероучитељ и Катарина Бранковић –педагог.

ВРБИЦА У ЦРКВИ СВ. АП. ПЕТРА И ПАВЛА У ЈАГОДИНИМи, као деца, носећи знаке победе,
Теби, победиоцу смрти, кличемо:
Осана на висинама,
нека је благословен Онај који долази у име Господње!

Окупљени Духом Светим, држећи у рукама врбове гранчице као знакове победе, у трократном опходу око цркве дочекујемо Господа и припремамо се за будуће догађаја страдања Христовог, али на крају и Његовог славног Васкрсења.

ТАКМИЧЕЊЕ СРЕДЊИХ ШКОЛА ИЗ ВЕРОНАУКЕ У ЈАГОДИНИУ Јагодини, центру Поморавског округа и седишту Архијерејског намесништва беличког, 12./25. априла на дан Преподобног Василија Исповедника одржано је градско такмичење – квиз из области Изборног предмета-Верске наставе на нивоу средњих школа у граду.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА МЛАДЕНОВАЧКОГ НАМЕСНИШТВАДана 26. априла 2013. године на празник Светог свештеномученика Артемона Лаодикијског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Литургију Пређеосвећених дарова у храму Светог великомученика Георгија у Рабровцу.

СВЕШТЕНИЧКА ИСПОВЕСТ У АРАНЂЕЛОВЦУСвештеничка исповест орашачког намесништва одржана је у среду Цветне недеље часног поста у храму Светог архангела Гаврила у Аранђеловцу. Исповедник тим поводом је био протојереј-ставрофор Милан Борота. Након исповести, Свету Литургију пређеосвећених дарова служио је Епископ шумадијски Јован уз саслужење архимандрита Георгија из оближњег манастира Брезовца, исповедника проте Милана Бороте, пензионисаног свештеника Стокана Ћирковића и архијерејског намесника орашачког протојереја-ставрофора Миће Ћирковића.

ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЉАК (29. АПРИЛ)

07.30 – ЛИТУРГИЈА  ПРЕЂЕОС. ДАРОВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КРАГУЈЕВАЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ храму Успења Пресвете Богородице (Саборној цркви) у Крагујевцу у уторак 16. априла 2013. године обављена је исповест свештенства крагујевачког намесништва. Исповедник је био протојереј- ставрофор Милан Борота. Након вечерње службе и молитава свете тајне исповести прота Милан је кратко поучио браћу свештенике о покајању као основи хришћанског живота и пастирског служења, након чега је обављена исповест свештеника крагујевачког намесништва.

ОШ СВЕТИ САВА ПОНОВО ДОМАЋИН ТАКМИЧЕЊА ИЗ ВЕРОНАУКЕУ четвртак 25. априла 2013. године Основна школа Свети Сава из Крагујевца, по други пут је била домаћин такмичења из Веронауке угостивши Основне школе Јован Поповић и Мирко Јовановић са којима је учествовала у првом кругу такмичења из Веронауке.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВРЕОЦИМАУ суботу, 20. aприла 2013. године, када Црква Божија прославља преподобног Георгија Митиленског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Вреоцима, архијерејско намесништво колубарско-посавско, у храму Покрова Пресвете Богородице. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј Александар Новаковић и јереји, Влада Димитријевић и Родољуб Војиновић. Литургијско сабрање појањем су увеличали чланови хора “Свети Димитрије“ из Лазаревца, као и присуство великог броја ученика ОШ „Диша Ђурђевић“ из Вреоца, на челу са својом вероучитељем господином Ивицом Стојковићем. Свечаност сабрања и умножење благодати обогатило је рукоположење у свештенички чин ђакона Слободана Глишовића из Краљева. Првојерарх шумадијски и администратор жички поставио је новорукоположеног свештеника на парохију у село Рудница, намесништво студеничко, у Епархији жичкој.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МИЛОШЕВУУ недељу пету васкршњег поста, када се наша мајка Црква сећа Свете Марије Египћанке, Негово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог пророка Јеремије, у селу Милошеву, намесништво Беличко. Уз присуство великог броја народа, а посебно деце, која су активно учествујући у боголужењу и одговарајући на јектеније, допринели да ово буде заиста жива Црква Божија, сабрање народа Божијег окупљеног око свога епископа, који као литургијска икона Христа пројављује ехатолошку димензију Цркве, где ће се сви народи сабрати око Господа Исуса Христа и тада ће започети онај осми дан, вечно и непролазно Царство Божије у свој својој истини и пуноћи. Ово Литургијско славље увеличао је својим појањем и хор храма Светих апостола Петра и Павла из Јагодине.

ОШ СВЕТИ САВА ДОМАЋИН ТАКМИЧЕЊА ИЗ ВЕРОНАУКЕУ уторак 23. aприла 2013. године Основна школа Свети Сава из Крагујевца, угостила је Основне школе Мома Станојловић, Доситеј Обрадовић и Станислав Сремчевић на првом кругу такмичења из Веронауке.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ОПЛЕНАЧКОГ НАМЕСНИШТВАНа дан светог Евтихија цариградског, у петак пете недеље Великога поста, 19. априла 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију Пређеосвећених Дарова у трнавској цркви посвећеној светом пророку Илији. Пре Свете Литургије, архимандрит Евтимије, настојатељ манастира Јошанице је исповедио свештенство опленачког намесништва.

ТАКМИЧЕЊЕ СРЕДЊИХ ШКОЛА ИЗ ВЕРОНАУКЕ У АРАНЂЕЛОВЦУСхвативши да није циљ знање о Христу, већ познање Христа, сусрет и сједињење са њим, окупили су се ученици средњих школа Опленачког и Орашачког намесништва на такмичењу из веронауке.
Након што су узели учешћа на Светој Литургији у храму Светих Апостола Петра и Павла у Аранђеловцу, ученици су се преселили у црквену салу поменутог храма где је такмичење и одржано. Учествовале су четири школе: СШ “Краљ Петар I” из Тополе, Гимназија “Милош Савковић”, Економско угоститељска школа “Слободан Минић” и Техничка школа “Милета Николић” све из Аранђеловца.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЛЕПЕНИЧКОГ НАМЕСНИШТВАИсповест свештенства је према устаљеној пракси обављена вече уочи Литургије Пређеосвећених дарова у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу. Ове године је по први пут исповедник био протојереј - ставрофор Милан Борота, који је најпре свештенство поучио и охрабрио својом беседом о Три Крста да исповест буде потпуна и са вером да ће Бог свакоме ко искрено приступи исповести опростити сагрешења.

ДУХОВНО ВЕЧЕ У АРАНЂЕЛОВЦУСа благословом Преосвећеног Епископа шумадијског Г. Јована, у недељу 14. априла организована је духовна трибина у парохијском дому храма св. архангела Гаврила (Врбичка црква) у Аранђеловцу. Предавач је био јеромонах Виталије, духовник манастира Градац.

Тема овог предавања није била унапред одређена, већ је по речима о. Виталија скуп замишљен као духовно вече и разговор о вери. Сала парохијског дома Врбичке цркве била је потпуно испуњенима верницима који су у ове дане Великог поста жељни да чују речи поуке и духовног укрепљења.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У БЕЛУШИЋУУ суботу, 13. aприла 2013. године, када Црква Божија прославља светог Свештеномученика Ипатија Гангријског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Белусићу, архијерејско намесништво левачко, у храму Светог Кнеза Лазара.

Страна 1 од 2