Чланци поређани по датуму: децембар 2011

МАЈКА УВЕК ВОЛИ ЉУБАВЉУ КОЈОМ БОГ ВОЛИ ЧОВЕКАБеседа Његовог преосвештенства Господина Јована,
епископа шумадијског, на Материце 2011. године
у Старој крагујевачкој цркви

У име Оца, Сина и Светога Духа,

Црква Христова, браћо и сестре, још од празника Ваведења својим богослужењима, својим молитвама, својим песмама, почиње да припрема вернике да што достојније дочекају Рођење Христово, празник Божић. Нарочито то Црква чини кроз ове три припремне недеље пред Божић, а то су Детинци, Материце и Оци. Црква је ову недељу посветила и Светим Праоцима, па ми данас прослављамо Праоце старозаветне: све оне који су живели вером и који су веровали у долазак Месије, долазак Сина Божијег на свет. Прослављајући Свете Праоце, ми славимо хришћане пре хришћанства. И зато је вера Светих Праотаца, можемо слободно рећи, већа него и наша вера. По чему?

Александар Пападијамандис, КОД ХРИСТА У КАСТРО(Одломак из божићне приче)

Ближила се поноћ када су стигли пред капију Кастра, готово дављеници, залеђени, слани од морске воде и бели од снега, модрих усана али топла срца.

(... )

Када су стигли пред Кастро и ушли у храм Христов, топлина је загрејала њихове душе мада су били преуморни. Иако се некима од њих спавало, осетили су толику радост што су живи и што су благополучно стигли до краја свог путовања, у храм Господњи, да је сваки дремеж и сваки умор отишао од њих. А козари, нашавши забаву и изговор да седећи пуше, или би се пак мало опружили и украли мало од сна код ватре увијени у своје плаштеве, упалили су били испред храма два мангала, један испред Светог олтара а други са његове северне стране.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ САРИНАЦУ суботу 23. децембра, када наша Света Црква прославља успомену на преподобног Данила Столпника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Саринцу.

МАЈЧИНА ЉУБАВ ЈЕ НАЈСЛИЧНИЈА ЉУБАВИ БОЖИЈОЈЕпископ шумадијски Г. Јован је 25. децембра 2011. у Недељу Праотаца - на Материце служио Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Стара Милошева Црква је први новоподигнути храм након петовековног турског ропства, те се у народу ова црква доживљава и као „мајка црква“ осталим црквама у Србији. Зато се празник Материца у Старој Милошевој Цркви - „мајки цркви“ најсвечаније прославља у Шумадијској епархији Архијерејском литургијом.

ТАЈНА ЈЕДИНСТВА ОЦА И СИНА И СВЕТОГА ДУХА ЈЕ ТАЈНА ВЕРЕ НАДЕ И ЉУБАВИУ петак 28. по Духовима (на дан св. мученика Мине и осталих пострадалих, св. Јована деспота српског), Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму свете Петке у Виноградима.

У беседи на јеванђељско зачало Преосвећени нам указује да Тајну јединства Оца и Сина и Светога духа. Бог нам се открива кроз Цркву као Тело Своје, онолико колико је потребно за наше спасење.

OСВЕЋЕЊЕ БОЛНИЧКЕ КАПЕЛЕ У АРАНЂЕЛОВЦУУ периоду од августа 2004. до октобра 2008. године у аранђеловачкој болници постојала је капела посвећена Светом великомученику и исцелитељу Пантелејмону.

Капела је била у једној од просторија болнице, где су пацијенти ове установе, оболела браће и сестре, могли наћи утеху и бодрење у болести. Свакога четвртка у недељи служена је Света Литургија на којој су се болесници причешћивали, а у тежим случајевима болести, уколико су пацијенти непокретни, свештеник би са причешћем одлазио до болничких соба, да нико не остане без Тела и Крви Христа Бога нашег.

ПРИМИТЕ БОЖАНСКИ МИР И ПОДАРИТЕ ГА ДРУГИМАУ четвртак пред недељу Праотаца 22. децембра Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

У храму препуном ђака основних школа који су литугији присуствовали заједно са својим верпучитељима, Владика Јован је беседио о значају литургије. Најпре о почетном возгласу „Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа...”, као о возглашавању почетка уласка сабраних у Царство Божије чијим славословљем Црква почиње Свету литургију као нешто сасвим другачије од овосветских уређења, установа и режима. Царство Божије је непомешано јединство и заједница Три Вечне личности Свете Тројице и шире заједништво људи као личности са Светом Тројицом. Црква је као брод који плови ка том Царству сабирајући верне како би их узвела у њега, носећи са собом и све наше невоље и недаће.

СТАРА ЦРКВА“А када ћемо ми да се причестимо?”, гласило је питање најмлађих ђака на једном од часова верске наставе у Првој крагујевачкој гимназији, ученика седмог специјално-математичког одељења или популарно названо VII см. Њега чине најбоља деца у граду које су дошла из различитих школа као осведочени „вуковци“ и уписала се у Гимназију као основци, где ће завршити и осми разред, а онда аутоматски наставити средње школовање у овој школи.

УПОКОЈИЛА СЕ У ГОСПОДУ ИГУМАНИЈА МАНАСТИРА ДРАЧЕ, МАТИ ПЕЛАГИЈА У понедељак, на дан Светог оца Николаја 19. децембра 2011. године, у раним јутарњим сатима, упокојила се у Господу игуманија манастира Драче, мати Пелагија (Бековац).

Тако је после 53 године проведе у овој великој светињи, своју племениту душу испустила ова врла монахиња, причестивши се Телом и Крвљу Христовом, из руку Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована.

Велики број верника, свештенства и монаштва дошао је да се опрости од мати Пелагије, а Свету заупокојену Архијерејску Литургију и опело у Светониколајевском храму у уторак 20. децембра, служио је Владика Јован.

У ПОДВИГУ ПОСТА ДОЧЕКАЈМО ПРАЗНИКНа дан Светог Саве Освећеног 18./5. децембра, Детинце, у Храму Светог Саве на Аеродрому, Његово Преосвештенство Епископ Г. Јован уз саслужење братства Храма служио је Свету Архијерејску Литургију. Црква је била мала да прими верни народ који се окупио да прослави празник са својим Архијерејем. У складу са овим празником дечји хор при Храму Светог Саве учествовао је у богослужењу својим појањем.

АВА ЈУСТИН (ПОПОВИЋ)Трећу јесен за редом, братство цркве Рођења Пресвете Богородице у Баточини, у овој малој вароши, организовало је за вернике пројекцију филма верске садржине.

Након акатиста Пресветој Богородици, у парохијској сали је 16. децембра приказан филм “Ава Јустин” у режији ђакона Ненада Илића. У овоме је братство наишло на помоћ директорке ОШ “Свети Сава”, која је цркви за ову прилику (као и увек до сада) уступила школску технику.

Вилијам Шнидевинд: Како је Библија постала књигаУправо је из штампе изашла књига Како је Библија постала књига, аутора Вилијама Шнидевинда. Реч је о врсном делу које се бави настанком Библије, прецизније речено разумевањем разлога због којих је Библија написана, да би касније постала Свето Писмо (стр. 14). Проблематика везана за настанак и формирање канона свештених књига Старог и Новог Завета је нешто што је одувек занимало нашу јавност, тако да смо коначно добили дело које ће сваком знатижељном читаоцу појаснити ствари везане за формирање свештених списа, а у исто време и развејати нека погрешна мишљења и митове који преовлађују у широј јавности.

 

Свети Григорије НискиСВЕ ЈЕ ЛЕПОТИ ПРИЧАСНО

(Из Велике Катихезе)

Следећи доказ су нам предали наши Оци и он није само нека митска прича, већ прича која природно побуђује нашу веру. Постоје два начина разумевања весцеле постојеће твари: оно које се односи на ум и оно које се односи на чула, и поред њих нема ничега другог што може да се открије у природи постојећег, а што превазилази ову поделу. Даље, између ова два света се налази велики међупростор, тако да чувствено не обухвата особине умног, нити оно укључује особине својствене чувственом, већ сваки од њих добија свој формални карактер од њима супротних особина.

ВЕРА ЈЕ БЛАГОЧЕСТИВИ ЖИВОТНа дан Св. цара Уроша и Св. Јоаникија Девичког, 15. децембра 2011. године, Епископ шумадијски Г. Јован, служио је у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу Свету Архијерејску литургију уз саслужење братства Светотројичког храма.

Владика је подсетио верне да ми припадамо роду ове двојице Светитеља Срба које Црква прославља, али да треба да знамо да Бог не гледа ко је ко по имену или боји коже, те да чуда на гробу Св. Јоаникија Девичког доносе излечења чак и Шиптарима, чиме их Бог призива познању да зло добра донети не може. Црква се моли и за незнабошце и за безбожнике, а литургију служи само за Православне. Код нас Православних вера је неодвојиви део литургије, а побожност народа нешто што из ње извире.

СЛАВА КРАЉЕВСКЕ ПОРОДИЦЕ КАРАЂОРЂЕВИЋЊихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина јуче су у Краљевском двору у Београду прославили крсну славу - Светог Андреја Првозваног.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, у Дворској капели Светог Андреја Првозваног Светом Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ шабачки Г. Лаврентије уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, протојереја-ставрофора др Владана Перишића, доцента богословског факултета СПЦ, презвитера Небојше Тополића, службеник Кабинета Његове Светости Патријарха српског, протођакона Стевана Рапајића, секретара Црквеног суда, ђакона Ивана Гашића, као и ђакона Николе Јаничића. На Светој Архијерејској Литургији је певао хор Мојсије Петровић којим је руководио г. Никола Поп-Михајлов.

ЛИТУРГИЈСКА РАДОСТ УЧЕНИКА ОШ “ЂУРА ЈАКШИЋ” У САБОРНОЈ ЦРКВИУ недељу, 11. децембра / 28. новембра, на дан св. преподобног мученика Стефана, а друге недеље Божићног поста, у препуном Саборном Светоуспенском храму, Свету Литургију служило је свештенство Саборне цркве. Беседу и тумачење на прочитано јеванђеље (Лк. 12, 16-21) изнео је отац Дејан Лукић, који је окупљене подсетио да треба да се богатимо Богом, а не као неразумни богаташ из Христове приче да грабимо пропадљиво благо.

ЦАРСТВО БОЖИЈЕ ЈЕ ТУ У НАМА!Храм Светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром и овог понедељка, на дан светог мученика Парамона (12. децембар /29. новембар), био је место на коме се верни народ окупио око свог Архипастира, Епископа шумадијског Јована, који је, уз саслуживање братства овог светог храма, предводио литургијске сабрање.

СЛАВА МАНАСТИРА ХИЛАНДАРАНа дан празника Ваведења Пресвете Владичице Богородице, који наша Света Православна Црква прославља 21. новембра по јулијанском календару а 4. децембра по грегоријанском календару, Света српска царска лавра манастир Хиландар свечано je прославиo своју манастирску славу. Уочи манастирске славе, служeнo jе свеноћно бденије уз учешће монаха из других светогорских манастира и присутних гостију. Сва служба је величанствена и у свему царска. У манастиру се поводом славе спрема свечана трпеза и кољиво са изображеном иконом Ваведења и друго кољиво за парастос свим ктиторима и приложницима обитељи који се служи истога дана али увече.

ИЗЛОЖБА СЛИКА МАНАСТИРА ХИЛАНДАРАНа празника Ваведења 4. децембра 2011. године у парохијском дому светосавског храма у Барајеву, а у сарадњи са културним центром који обележава педесет година свог постојања, приређена је изложба фотографија на платну манастира Хиландара. Фотографије и сама изложба су дело руку нашег истакнутог уметника господина Миодрага Мише Бранковића. То је била његова сто трећа изложба и посебна част нам је била што је приређена на дан када манастир Хиландар прославља своју славу.

Страна 1 од 2